Blog

Završen XVI Svetski Tamburica fest

PUBLIКA UŽIVALA U UMEĆU MAJSTORA PERA I ŽICE
OVOGODIŠNJI, 16. PO REDU „Svetski tamburica fest 2023“, koji je od 14. do 17. septembra održan na Trgu slobode u Novom Sadu, za četiri festivalske večeri posetilo je 30.000 zaljubljenika i poštovaoca tamburaške kulture a obeležili su ga bogati i sadržajni programi u takmičarskom i revijalnom delu i sjajni nastupi izvođača .
Pobedili su orkestar „QUERCUS“ iz Đakova, Hrvatska u takmičenju najboljih „majstora pera i žice“, a u izboru za najlepšu tamburašku pesmu na internacionalnoj „Mondoviziji“ nagrada „Gran pri“ pripala je ALEKSANDRU VLAHOVIĆU, predstavniku Srbije  sa kompozicijom „Bela vila“.
Tako je odlučio stručni žiri festivala predvođen predsednicom Snežanom Janjušević Jevtić.
Pobednicima festivala nagrade je uručio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor Tamburica festa a za umetnički izraz nagrađen je tamburaški sastav „Herceg Mostara“, iz BiH, za negovanje tradicije tamburaški ansambl „Tabiet“ Sveti Nikola iz Severne Makedonije, a za najbolju interpretaciju nagrađen je Gradski tamburaški orkestar Pljevlja.
Nagrada za najboljeg vokalnog solistu otišla je u ruke Adrijane Jele, tamburaški orkestar КUD „Oton Župančić“ Artič, Slovenija a nagradu za najboljeg begešara primio je Dušan Čugalj iz orkestra Querkus.
Najbolji basprimaš je Relja Jarkovački iz orkestra „Tambiratorijum“ iz Pančeva a najbolji primaš je Josip Živčić iz pobedničkog orkestra Quercus.