Title image

Pobednici

2018

Najbolji orkestar u konkurenciji velikih tamburaških orkestara je VTO “Branko Radičević” iz Rume! Najbokji mali tamburaški sastav je “Velos” iz Novog Sada!

Prva nagrada stručnog žirija VTO Branko Radičević, Ruma
Prva nagrada stručnog žirija u konkurenciji velikih tamburaških sastava
VTO Branko Radičević, Ruma

Nagrada za najbolji orkestar u konkurenciji malih tamburaških sastava Festivala Tamburaški ansambl Velos

Nagrada za najboljeg primaša Zlatko Galik Tamburaši Rubato

Nagrada za najboljeg basprimaša Miloš Jovanović Tamburaški ansambl Velo

Nagrada za najboljeg begešara Miroslav Adašević TO Sremska banda

Druga nagrada stručnog žirija TO opštine Semeljci

Treća nagrada stručnog žirija TO Dobreč, Dragatuš

Nagrada za najlepšu novu pesmu Tamburica festa 2018. TS Satir Prodat ću kola,vrance i polja

Specijalna nagrada žirija publike TO Kraguji

Specijalna nagrada za najboljeg vokalnog solistu Joseph Joe Kirin TO Sremska banda

Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije TO “Zlatna suza”

Specijalna nagrada Gradski TO – Pljevlja

Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije
GTO Vasa Jovanović, N. Sad

Specijalna nagrada žirija medija​
Orkestar Veršendi Kovač Jožefa, Mohač

Specijalna nagrada za inovativne domete
GTO Banja Luka

Specijalna nagrada za umetnički izraz
TO Dobreč, Dragatuš

 

2017

Grand prix za najbolji orkestar festivala – Gradski tamburaški orkestar Banjaluka

Najlepša nova pesma – TO Biseri, Subotica, Srbija

Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije – Ansambl Zorule, Novi Sad, Srbija

Najbolji primaš – Danijel Meseljević, TS Šil dil daj, Vinkovci, hrvatska

Najbolji begešar, Marinko Piuković, TO Hajo, Subotica, Srbija

Najbolji vokalni solista – Nino Veličkovski, Kumanovo, Makedonija

Specijalna nagrada za umetnički izraz – Varaždinski tamburaški orkestar, Varaždin, Hrvatska

Specijalna nagrada žirija medija – TO Šmartno, Slovenija

2016

NAJBOLjI tamburaški orkestar devetog po redu svetskog „Tamburica festa 2016“, na kojem se od 21. do 25. juna takmičilo 10 orkestara iz sedam zemalja je novosadski ansambl „Zorule“. To je odluka stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, profesora Franje Batoreka (Hrvatska), Spomenka Guzijana (RS BiH) i Danila Ninkovića (Srbija). Glavnu festivalsku nagradu je Zoranu Bugarskom Brici, vođi ansambla „Zorule“, koji je inače proglašen i za najboljeg primaša, uručio dr Jovan Pejčić, direktor festivala. Kovač Jožef iz Mađarske, člah „Mohača“ je najbolji basprimaš a Mario Sesvečan iz hrvatskog orkestra „Uspomena“ najbolji begešar. Najbolju novu pesmu, „Lud za tobom“, doneo je srspki sastav „Tajna“ a najbolji vokalni solista je Stjepan Fortuna iz austrijskog sastava „Gradištanci“. Nagrade za umetnički izraz i negovanje tradicije osvojili su „Zlatna suza“ (Rumunija) i „Banjalučki merak“( RS BiH), a nagradu publike, orkestar „Garavi“ (Hrvatska). Novinarski žiri je nagradio orkestar „Sremska banda“ (Srbija).

 

Ansambl „Zorule“ iz Novog Sada – NAJBOLJI ORKESTAR SVETSKOG TAMBURICA FESTA 2016, Zoran Bugarski Brica, vođa orkestra, osvojio je i prestižnu svetsku Nagradu za najboljeg primaša Tamburica festa 2016

TO „Zlatna suza“ iz Rumunije – Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije Tamburica festa 2016

Mario Sesvečan iz TS „Uspomena“ iz Hrvatske – Najbolji begešar Tamburica festa 2016

TO „BL Merak“ iz Banjaluke – Specijalna nagrada za umetnički izraz i Specijalna nagrada za inovativne domete Tamburica festa 2016

Stjepan Fortuna iz TS „Gradišćanci“ iz Austrije – Specijalna nagrada za najboljeg vokalnog solistu Tamburica festa 2016

TA „Tajna“ iz Subotice – Specijalna nagrada za najbolju autorsku pesmu Tamburica festa 2016

2. Kovač Joževoj iz „Mohačkog tamburaškog orkestra“ iz Mađarske – Najbolji basprimaš Tamburica festa 2016

2015

Ovogodišnji, osmi po redu svetski tamburaški festival „Tamburica fest 2015“ obeležio je „Šil dil daj“, orkestar iz Hrvatske, koji je proglašen za najbolju tamburašku bandu. Pobednicima je nagradu ururčio dr Jovan Pejčić, predsednikSvetske tamburaške asocijacije i idejni tvorac festivala.

Nagrada za najboljeg primaša takođe je otišla u ruke „Šil dil daja“, njihovog najisturenijeg člana Daneta Meseljevića kojem je nagradu uručio predsednik generalnog sponzora, Mile Dragić.

Najbolji begešar je Filip Ćosić („Za našu dušu), a najlepšu novu pesmu izveo je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Najbolji vokalni solista je Nino Veličkovski, pevač Kumanovskih tamburaša iz Makedonije, dok je nagrada za interpretaciju pripala tamburašima iz Mađarske, Bonderšaj. Za negaovanje tamburaške tradicije nagrađen je orkestar „Banat“ iz Mađarske , nagrada medija pripala je ženskom tamburaškom orksetru „Ruž“ iz Hrvatske dok je nagradu publike poneo tamburaški orkestar Banjaluke.

TS „Šil dil daj“ iz Hrvatske – NAJBOLJI ORKESTAR SVETSKOG TAMBURICA FESTA 2015

Dane Meseljević, vođa pobedničkog orkestra, osvojio je i prestižnu svetsku Nagradu za najboljeg primaša Tamburica festa 2015

Filip Ćosić iz TO „Da zna zora“ iz Srbije – Najbolji begešar Tamburica festa 2015

Gradski tamburaški orkestar, Banjaluka – Specijalna nagrada za najbolju novu pesmu i Specijalna nagrada publike, Tamburica fest 2015

Nino Veličkovski, „Kumanovski tamburaši“, Makedonija – Specijalna nagrada za najboljeg vokalnog solistu Tamburica festa 2015

TS „Bondersolj“, Mađarska – Nagrada za interpretaciju Tamburica festa 2015

TO „Banat“, Mađarska – Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije Tamburica festa 2015

TS „Rouge“ iz Hrvatske – Specijalna nagrada medija Tamburica festa 2015

2014

Pobednik ovogodišnje smotre majstora pera i žice je orkestar „Vojvođanski san“ iz Pančeva po odluci stručnog žirija, a njima je glavnu festivalsku nagradu uručio dr Jovan Pejčić, predsednik organizacionog odbora „Tamburica festa“. 

Najlepšu novu autorsku pesmu izveo je novosadski ženski orkestar „La banda“ koji je poneo i epitet najlepšeg ansambla na festivalu dok je za najboljeg primaša proglašena Ana Mihaljević, primašica orkestra „Dunavkinje“ iz mađarskog rada Mohača. Najbolji vokalni solista je Aleksandra Radović koja je nastupila sa orkestrom „Kozarski biser“ iz Republike Srpske.

Nagrade žirija za interpretaciju, umetnički izraz, negovanje tradicije poneli su orkestri „Tamburjaši“ iz Slovenije, „Taslidža“ iz Crne Gore i „Đuvegije“ iz Sombora. Specijalne nagrade žirija poneli su „Savski valovi“ iz Hrvatske i „La Banda” iz Novog Sada.

2013- Tamburaški sabor u Deronjama

Tamburaški sabor održan je u Deronjama 30. i 31. avgusta 2013. godine uz učešće 11 orkestara u takmičarskoj konkurenciji, bogatom revijalnom programu i nizom zanimljivih pratećih sadržaja  pred više od 30.000 ljubitelja setnog zvuka iz zemlje i regiona. Na toj jedinstvenoj smotri pobedila je domaća banda, čuveni orkestar „Biće skoro propast sveta“  koja je titulom najbolji stekla pravo učešća na Svetskom tamburaškom festivali „Tamburica fest 2014.“ na Petrovaradinskoj tvrđavi.

2013

Osim odlične atmosfere, VI Svetski Tamburica Fest održan 28. i 29. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, obeležila je i sjajna posećenost ljubitelja tamburaške muzike i nastupa Zvonka Bogdana i Halida Bešlića! Pobednik Festivala je TO „Biseri” iz Subotice, najbolji vokalni solista je pevač „Tuzlanskih tamburaša”, dok je najbolji begešar član pobedničkog orkestra „Biseri” iz Subotice, Ante Crnković. Najbolji primaš i basprimaš su članovi orkestra iz Hrvatske „Ringišpil” i „Pleter”. Nagradu publike osvojio je TO „Ringišpil” iz Hrvatske,  nagradu medija „Staro vino” iz Crne Gore, dok je najbolju novu pesmu izveo TO „Mesečina”  iz Sombora. Specijalna nagrada za negovanje tradicije pripala je TO „Tamburaši” iz Baje iz Mađarske, a nagradu za najbolji umetnički izraz dobili su „Mladi tamburaši” sa Vrbasa iz Banja Luke. Najbolju interpretaciju imao je TO „Belo Romlje” iz Novog Sada. Publici se predstavio i Veliki ruski orkestar narodnih instrumenata „Čeljabinsk”. Stručni žiri festivala su činili prof. Franjo Batorek , prof mr Zoran Mulić i Ferenc Kovač , dr Mark Fory i Miro Marinković.

2012

Peti svetski Tamburica fest 2012 je održan 15 – 17. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nastupili su tamburaši iz zemalja u okruženju, iz SAD, Rusije, Italije, Grčke i Austrije, a u revijalnom delu zvezde estrade, Željko Joksimović, Jelena Rozga, Zvonko Bogdan i Apsolutno romantično. Specijalno priznanje za doprinos programu festivala osvojili su TO Hrvatskog doma Wels Austrija, „Batini bećari” Rumunija, „Taslidža” Crna Gora, „Cirkulan” Slovenija. Specijalnu nagradu medija osvojili su „Banjalučki tamburaši” iz BIH, nagradu publike KUD „Lola” Beograd, za negovanje tamburaške tradicije „Tamburaši” iz Begeča, za umetnički izraz „Savski valovi” Hrvatska, najboljeg vokalnog solistu Trajko Jordanovski Makedonija, najboljeg begešara Igor Ćosić „Veseli Tamburaši” Novi Sad, najboljeg basprimaša Branko Kutuzov „Hajo” Subotica, najboljeg primaša Franjo Jusbašić „Kristali” Hrvatska, najbolji orkestar „Hajo” Subotica.

2011

Četvrti svetski „Tamburica Fest 2011“ održan je od 1. do 3. jula u Deronjama. Za titulu najboljeg tamburaškog orkestra nadmetalo se 11 orkestara iz  9 zemalja i učestvovalo 30 orkestara u revijalnom delu programa. Za najboljeg bas primaša proglašen je Dejan  Radović iz Romanse, najboljeg primaša Zoltan Vilzari iz mađarskog orkestra „Vizin“, a specijalna nagrada uručena je orkestru „Sjenke“ iz Rešetara kojima je pripala i nagrada za najlepšu pesmu „Duša cigana“. Najbolji solista je Esad Menić iz Gradskog tamburaškog orkestra Pljevlja, nagrada publike pripala je Slovencima, tamburašima iz Vipave, a Požeškim tamburašima iz Hrvatske pripala je nagrada za interpretaciju. U revijalnom delu nastupili su članovi Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine, Šaban Šaulić, Dženan Lončarević i Zvonko Bogdan.

2010

Za najbolji orkestar festivala proglašen je Varaždinski tamburaški orkestar, najboljeg primaša Tamaš Balog iz Mađarske, najboljeg bas primaša Branko Jovanović Bako iz Austrije, za najlepšu novu pesmu „Garavuše“ iz Hrvatske. Specijalnu nagradu publike dobio je Banjalučki gradski tamburaški orkestar, specijalnu nagradu medija „Batini bećari” iz Rumunije i specijalnu nagradu za umetnički izraz „Tamburaši sa Dunava” iz Zemuna.