Title image

O Festivalu

O Festivalu

Svetski tamburaški festival,  „Tamburica fest “, održava se na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Novom Sadu kao manifestacija sa jedinstvenom koncepcijom i kulturnom misijom afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i negovanje tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom nivou. Na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva koji se u takmičarskom delu programa odmeravaju za izbor najboljeg.Pored takmičenja za najbolji orkestar Svetskog Tamburica Fest-a, vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu Tamburica Fest-a. Pored takmičarskog u revijalnom delu programa gostuju zvezde estrade koje takođe uz pratnju tamburaša predstavljaju svoje hitove. Uvodni festivalski dan se održava u centru Novog Sada  na Trgu Slobode uz defile kulturno – umetničkih društava, folklornih ansambala i tamburaških orkestara kojima prethodi posebna fijakerijada gradskim ulicama. Preostala dva dana festivala su takmičarski i održavaju se na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde pored tamburaških orkestara koji se predstavljaju sa tradicionalnim pesmama ali i autorskim, novim kompozicijama, nastupaju i poznati interpretatori , specijalni gosti “Tamburica festa” u revijalnom delu programa.

“Tamburica fest” nastao je 2008. godine, kada je i prva smotra tamburaša sa svih meridijana održana u živopisnom, najtamburaškijem selu na planeti, Deronje, na severu Bačke.

Posle četiri godine održavanja u Deronjama, 2012. Godine, festival se “preselio” na Petrovaradinsku tvrđavu iz organizacionih razloga, a 2013. godine je pored internacionalnog takmičenja na Petrovaradinu, održan i tamburaški sabor domaćih bandi u Deronjama.

Za prethodnih 13 godina na našem festivalu nastupilo je više od 5000 učesnika a načinom na koji smo ih dočekali i ispratili,  gostoprimstvom, stekli smo novih 5000 prijatelja. U umeću majstora pera i žice za to vreme uživalo je više od milion posetilaca. Takođe, na festivalu  je za trinaest  godina nastupilo više od 80 poznatih ličnosti  zvezda estrade kao što su Olivera Katarina, Rade Šerbedžija, Zvonko Bogdan, Lepa Brena, Haris Džinović, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Jelena Rozga, Merima Njegomir,  Željko Joksimović, Marija Šerifovic, Dženan Lončarević, Ana Bekuta, Luis, Marinko i Nikola Rokvić, Aca Lukas , Halid Bešlić, Predrag Cune Gojković, Ognjen Radivojević, Danka Ubiparip, Đorđe Čavić, “O đila”,  “Legende”, “Apsolutno romantično”, Željko Bebek, Svetlana Ceca Ražnatović, Željko Samardžić…

U okviru “Tamburica festa” nastala je i Svetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša sveta sa sedištem u Novom Sadu.

Članovi organizacionog odbora

DSC_5228_pp
Direktor Tamburica Festa i Predsednik Svetske Tamburaške Asocijacije

Dr Jovan Pejčić

Umetnički Rukovodilac

Jovan Travica

Placeholder
Muzički Urednik

Danilo Ninković

DSC_5199_pp
Tehnički Direktor

Saša Krajnović

DSC_5152_pp
Direktor Marketinga i PR

Jelena Pejčić

DSC_5194_pp
Administrativni Referent

Mirjana Repajić

DSC_5170_pp
Medjunarodni Odnosi

Jovana Pejčić

DSC_5205_pp
Art Director

Mario Leš

DSC_5204_pp
Savetnik za bezbednost

Milenko Osmajić

DSC_5222_pp
Tehnička Podrška

Aleksandar Žderić

DSC_5217_pp
Član Organizacionog Odbora

Igor Pejčić