Blog

ZAVRŠEN SEDMI SVETSKI TAMBURAŠKI FESTIVAL

CECA OSVOJILA TAMBURICU

Pobednik ovogodišnjeg svetskog tamburaškog festivala, „Tamburica fest 2014“ na kojem je od 26. do 29. juna u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupilo 12 ansambala iz devet zemalja u takmičarskom delu, kao i Zvonko Bogdan, Svetlana Ceca Ražnatović i sastavi „Dijako“ i „Biseri“, jeste pančevački orkestar „Vojvođanski san“. Tako je odlučio stručni žiri, a njima je glavnu festivalsku nagradu uručio dr Jovan Pejčić, predsednik organizacionog odbora „Tamburica festa“.

Najlepšu novu autorsku pesmu izveo je novosadski ženski orkestar „La banda“ koji je poneo i epitet najlepšeg ansambla na festivalu dok je za najboljeg primaša proglašena Ana Mihaljević, primašica orkestra „Dunavkinje“ iz mađarskog grada Mohača. Najbolji vokalni solista je Aleksandra Radović koja je nastupila sa orkestrom „Kozarski biser“ iz Republike Srpske.

Nagrade žirija za interpretaciju, umetnički izraz, negovanje tradicije poneli su orkestri „Tamburjaši“ iz Slovenije, „Taslidža“ iz Crne Gore i „Đuvegije“ iz Sombora. Specijalne nagrade žirija poneli su „Savski valovi“ iz Hrvatske i „La banda“ iz Novog Sada.

Festival su, pored takmičara, sjajnih orkestara sa svih strana sveta, pa čak i iz Australije i SAD, kao i iz regiona, obeležili celovečernji koncerti Zvonka Bogdana u petak uveče i koncert balkanske dive, Svetlane Cece Ražnatović poslednje festivalsko veče i naravno, sjajno vodstvo na bini Ivana Ivanovića i Jovane Pejčić.

LIKOVNA KOLONIJA
Na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave u okviru Tamburica festa 2014., održana je likovna kolonija u selekciji Borivoja Popržana, uglednog novosadskog umetnika. U sedmom sazivu kolonije pored selektora Popržana, učestvovali su slikari Saša Dobrić, Sibila Petenji, Bojan Kiridžić, Igor Obrovski i Slobodan Bajić.

– Novosadski umetnici su i ovaj put veoma dobrim radovima dali doprinos na temu etnos, muzikologija likovnost i publici predočili stvaralaštvo u skladu sa standardima festivala koji neguje tradiciju- istakao je Popržan.