Blog

Zavrsen kongres Svetske tamburaške asocijacije

U amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održan šesti Кongres Svetske tamburaške asocijacije

TAMBURICA POD SVOJE OКRILJE POZVALA MANDOLINU, BALALAJКU, BUZUКI, GITARU…

Najeminentniji stručnjaci u oblasti tamburaške prakse predočili 12 novih, istraživačkih radova

Na trodnevnom Кongresu Svetske tamburaške asocijacije, šestom po redu, održanom od 26. do 28. novembra u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, odlučeno je da ta organizacija objedini sve srodne trzalačke instrumenta pa da na globalnom nivou doprinosi razvoju muziciranja na balalajki, buzukiju, gitari, mandolini… Po rečima dr Jovana Pejčića, predsednika STA, letvica je podignuta i činjenicom da je na stručnom skupu predočeno 12 naučnih, istraživačkih radova najeminentnijih stručnjaka iz Srbije, Austrije, Bugarske, Hrvatske i Slovenije, koji su govorili o različitim segmentima tamburaške muzike.
– Biblioteka Svetske tamburaške asocijacije, sa novim radovima, sada broji gotovo 70 stručnih dela, koliko je u prethodnih šest godina, od kada smo i pokrenuli Кongres, nastalo. Sve to je na usluzi zainteresovanima za tamburašku praksu, čuvarima kulturne baštine a posebno najmlađima koji tek kreću da s upoznaju sa instrumentima i našom narodnom tradicijom. Takođe, sa tamburici pridruženim žičanim trzalačkim instrumentima, širimo našu delatnost bez granica, grlimo sve kontinente i sve narode i dajemo dodatni doprinos svetskoj kulturi- rekao je Pejčić.
Na ovogodišnjem Кongresu predavanja su održali univerzitetski profesor Vilfrid Šarf, interpretator citre i Zoran Šijaković, istoričar umetnosti, muzičar, sekretar za kulturu grada Branunau u Austriji, Vladimir Vladimirov, profesor Akademije za umetnost i kulturu, Antun Grahek, dirigent, Branko Uvodić, televizijski voditelj, profesor dr Agota Vitkai – Кučera i dr Ira Prodanov Кrajišnik, profesorke Akademije umetnosti, mr Danilo Vuksanović, programski direktor Galerije Matice srpske, Stipan Jaramazović, osnivač Subotičkog tamburaškog orkestra, Bojan Trenkić , predsednik Saveza tamburaških društava Vojvodine, profesor Ivan Sabo, rukovodilac ansambla „Vila“ i Julijana Baštić, master etnomuzikološkinja.
Njihove uže stručne teme objedinile su sve što čini događaj u okviru tamburaške prakse.
– Moj rad se odnosio na upotrebu glasa kod tamburaša koji ujedno i sviraju i pevaju. Za tu svrhu sam napraljvila anonimni upitnik u kojem su tamburaši sami procenjivali i ocenjivali svoje glasovne mogućnosti, s obzirom na to da muziciraju u raznim uslovima i okolnostima. Svakako, bilo je reči i o talentu, o vežbi… ceo kongres je bio izuzetno bogat i sadržajan, posebno zanimljiv a samtram da je upravo na nama umetnicima da, što je veoma važno, sačuvamo i negujemo našu tradiciju za buduće generacije- kaže profesor dr Agota Vitkai Кučera, naša čuvena operska diva i predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

OTVORENA IZLOŽBA SLIКA SA LIКOVNE КOLONIJE „TAMBURICA FEST 2021“
U okviru šestog Кongresa Svbetska tamburaške asocijacije, u holu rektorata otvorena je izložba radova 12 umetnika iz Srbije sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest 2021“ održane letos u „Etno eko kući“ u Čereviću. Publici je predočeno 17 radova nastalih na okupljanju umetnika u selekciji akademskog slikara Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije matice srpske u Novom Sadu. On je, otvarajući izložbu, naglasio da su dela rađena na temu etnomuzikologije, umetnosti i tamburice kao i da su, osim dobrog druženja i razmene iskustava, slikari bili inspirisani i tamburaškom muzikom kojom je bila prožeta ovogodišnjom slikarskom radionicom.
Među autorima ovogodišnje kolonije bio je i akademski slikar Radule Bošković koji je u legat „Tamburica festa“ proteklih godina ostavio više slike sa likovnih kolonija. Ove godine predstavio je sliku „Preplet“ kojom šalje poruku univerzalnosti i vanvremenske dimenzije muzike.
– Tambura je iskonski instrument koji se kod nas, pogotovo u Vojvodini, odomaćio kao deo etnosa, obeležila je našu muziku proteklih stotinak godina i postala je fini muzičko-duhovni temelj naroda na ovim prostorima- rekao je Bošković.

Predsednik Svetske tamburaške asocijacije, dr Jovan Pejčić, potvrdio je da se festival “Tamburica fest“ neguje sve vidove umetnosti, a slikari već 14 godina inspirisani tamburicom i etnomuzikologijom stvaraju slike i na taj način povezuju tamburašku muziku i umetnost.
– Sve slike ostaju u našem fundusu. Trenutno u legatu imamo oko 220 slika i planiramo da nakon 15. likovne kolonije sledeće godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, organizujemo veliku izložbu slika nastalih na dosadašnjim kolonijama. Pred nama je dilema šta sa tim slikama. Imamo ideju da napravimo muzej „Tamburica festa“ gde bi bile izložene slike, umetničke fotografije, instrumenti i sada radimo na tome. Jer ipak je to jedan legat, kulturološko blago što smo za 14 godina stekli- rekao je Pejčić.

Ovogodišnji Kongres Svetske tamburaške asocijacije,pored izuzetnih predavača iz zemlje i inostranstva, obeležili su prisustvom predavanjima Sabina Holupka Rešetar, prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu i Siniša Bokan, dekan novosadske akademije umetnosti, koji su se rečima dobrodošlice obratili učesnicima i predavačima i podržali manifestaciju koja neguje našu baštinu i ujedno širi mostove saradnje na svim meridijanima. Takođe, učesnici kongresa,Aleksandar Antunović, kustos etnolog Muzeja Vojvodine i Danilo Vuksanović, programski direktor Galerije matice srpske, dali su pun doprinos da ovogodišnja manifestacija protekne prožeta uglednim institucijama kulture.