Blog

VEČERAS, 24. JUNA, ZAVRŠAVA SE JUBIRALNI, 10. „TAMBURICA FEST 2017“

BAJAGA ZA KRAJ

ŽITELjI Novog Sada već četiri dana zaredom uživaju u umilnim zvucima tamburice, izvornim i starogradskim melodijama koje bude setu. Na Trgu slobode u okviru jubilarnog, 10. po redu „Tamburica festa“, zvanično najboljeg festivala etno muzike u Evropi, smenjuju se tamburaški orkestri, pevači, folkloraši i svedoče o očuvanju naše bogate baštine.
U petak uveče, četvrte festivalske večeri, čiji je start na kratko odložio olujni vetar praćen kišom, na velikoj bini plenili su članovi Dečjeg tamburaškog orkestra „Čuperak“ iz Ravnog sela, „Branko Radičević“ iz Rume“ i Ansambl muzičke škole „Josip Slavenski“- Novosadski tamburaši. U takmičarskom delu programa tambure su ukrstili orkestri pobednici sa prethodnih festivala koji se nadmeću za gran- pri „Tamburica festa“ a publiku su razgalili i finalisti emisije „Nikad nije kasno“.
Danas, završne festivalske večeri, nastupiće tamburaški orkestri iz Mađarske, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, Austrije i naše zemlje i na svečanoj ceremoniji dodele nagrada biće proglašeni najuspešniji. Publici, kao poseban poklon, namenjen je celovečernji koncert „Bajage i instruktora“.
-Prvi put nastupam na festivalu etno muzike ali zna se da ima mnogo veza između tamburaša i grupe „Bajaga i instruktori“- kaže za „Novosti“ Momčilo Bajagić Bajaga i potvrđuje da se to ogleda u njegovom kompozitorskom radu na seriji „Vratiće se rode“.- Nećemo, na žalost, nastupiti sa tamburašima jer nismo imali prilike za zajedničku svirku. Međutim, za završno veče najboljeg festivala etno muzike u Evropi, koji zaslužuje sve čestitke, publici mogu da obećam i neka iznenađenja ali pre svega, dobar provod. Novosadski centralni trg je stvoren za dobru rok svirku.