Blog

U NOĆI IZMEĐU SUBOTE I NEDELjE, 25. I 26. JUNA, ZAVRŠEN „TAMBURICA FEST 2016“

NOVOSADSKI ANSAMBL „ZORULE“ POBEDNIK OVOGODIŠNjEG FESTIVALA

NAJBOLjI tamburaški orkestar devetog po redu svetskog „Tamburica festa 2016“, na kojem se od 21. do 25. juna takmičilo 10 orkestara iz sedam zemalja je novosadski ansambl „Zorule“. To je odluka stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, profesora Franje Batoreka (Hrvatska), Spomenka Guzijana (RS BiH) i Danila Ninkovića (Srbija).
Glavnu festivalsku nagradu je Zoranu Bugarskom Brici, vođi ansambla „Zorule“, koji je inače proglašen i za najboljeg primaša, uručio dr Jovan Pejčić, direktor festivala.
Kovač Jožef iz Mađarske, člah „Mohača“ je najbolji basprimaš a Mario Sesvečan iz hrvatskog orkestra „Uspomena“ najbolji begešar.
Najbolju novu pesmu, „Lud za tobom“, doneo je srspki sastav „Tajna“ a najbolji vokalni solista je Stjepan Fortuna iz austrijskog sastava „Gradištanci“. Nagrade za umetnički izraz i negovanje tradicije osvojili su „Zlatna suza“ (Rumunija) i „Banjalučki merak“( RS BiH), a nagradu publike, orkestar „Garavi“ (Hrvatska). Novinarski žiri je nagradio orkestar „Sremska banda“ (Srbija).
– I ove godine na „Tamburica festu“ učesnici su pokazali visok, vrhunski kvalitet što nam je novi podstrek za naredni, 10. po redu i jubiralni festival koji će se održati dogodine u junu i za koji s pripremama krećemo već sutra- istakao je dr Jovan Pejčić, direktor festivala.
Na ovogodišnjoj smotri majstora tamburice u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, učestvovalo i 20 tamburaških bandi u revijalnom delu kao i zvedze estrade, Halid Bešlić, Zoran Kalezić, Zvonko Bogdan, Đorđe Čavić, orkestri „Dijako“, „Mesečina“, „Vojvođanski tamburaši“, orkestar Vase Jovanovića i „Hercenšlus“.