Blog

U GLOŽANU ODRŽANA LIKOVNA KOLONIJA U SUSRET OVOGODIŠNjEM “TAMBURICA FESTU 2018″

SLIKARI RAZGALILI TAMBURAŠE

NA Likovnoj koloniji “Tamburica festa”, koja je uz učešće 10 akademskih umetnika iz Beograda, Vršca i Jagodine u susret ovogodišnjem, 11. po redu svetskom festivalu tamburaša održana od 11. do 17. juna u kompleksu “Oaza” u Gložanu, nastalo je 20 radova vezanih za etnomuzikologiju i slikarstvo a izložba će biti upriličena na jesen, u galeriji RTS-a u Beogradu i u izložbenom prostoru u Novom Sadu. Organizatori najboljeg festivala etno muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji, posetili su aktere likovne kolonije i, naravno, uz tamburaše i razgledanje umetničkih dela, družili sa slikarima.
-”Tamburica fest” će biti održan od 20. do 23. juna u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi a 11. smotru slikara upriličili smo u susret festivalu da bi i umetnici uživali u muziciranju tamburaša- kaže dr Jovan Pejčić, direktor “Tamburica festa”.- Naš festival nije samo muzički, već pokret koji objedinjuje sve vidove kulturnog stvaralaštva i svakako da smo zadovoljni što će naš fond od 150 slika, ulja na platnu, biti bogatiji za 20 novih dela umetnika.Takođe, ponosni smo što nam je ove godine Kina “zemlja prijatelj festivala” i što će Li Mančang, ambasador najmnogoljudnije države na planeti, otvoriti ovogodišnje takmičenje tamburaških orkestara iz 10 zemalja. Za 11 godina festivala stekli smo veliki broj prijatelja, gostuju redovno u revijalnom delu programa i zvezde iz regiona što je u skladu sa našom misijom da širimo pozitivnu energiju u celom svetu.
Miroslav Živković, selektor 11. saziva slikara, naglasio je da je likovna kolonija održana u predivnom ambijentu prirode i vrhunskim uslovima kao dodatna inspiracija za slikare.
-Dela koja su uradili naši vrhunski slikari, uglavnom figurativci, su zaista sjajna kao potvrda da slikarstvo i muzika idu pod ruku- kaže Živković.
To potvrđuje i Slavoljub Radivojević, slikar iz Beograda, koji takođe ističe da su umetnici svojom poetikom, dali posebnu dimenziju Likovnoj koloniji.
-To je kauzalitet, jer nema boje bez tona i tona bez boje a samo je potrebna mera u kojoj čovek to detektuje u sebi- kaže Radivojević.
Jelena Vragović, slikarka iz Vršca, naglašava da su okupljanja na likovnim kolonijama, slikarima motiv da se još više radi nego inače, u ateljeima. Ona je privukla posebnu pažnju živopisnim pejzažima sačinjenim od jarkih, vatrenih boja.
-Imala sam izložbu “Nebo Banata”, jer to je moj kraj i to su boje koje doživljavam i način na koji ja vidim Vojvodinu.U svemu ima mnogo emocije a jasno je da vooim tamburaše, jer je ceo moj kraj vinogradarski i tamburaški. Žuta boja, koja predstavlja žito je zapravo zlato i lično smatram da nema nema lepše boje u prirodi od žute- kaže Vragovićeva.
Takođe poseban doprinos ovogodišnjem sazivu slikara dao je i Nebojša Đuranović, akademski umetnik iz Beograda, koji je poznat i kao muzičar, nekadašnji pevač čuvene grupe “Generacija 5″, koji je nedavno izdao solistički album “Igra boja”.
-Potpuno sam posvećen slikarstvu, što mi je i profesija a ovde je posebna sinergija između ljudi, potrebna ne samo za rad nego i za slikarsku poetiku i buđenje novih osećanja u stvaralačkom ambijentu.Svi smo inspirisani i počastvovani pokroviteljstvom divnih ljudi iz “Tamburica festa” koji u ovo vreme otuđenja, gde se mnogi osećaju usamljeno, podržavaju sve one koji imaju šta da kažu i da se izraze- rekao je Đuranović.

Na 11. likovnoj koloniji “Tamburica fest 2018″ u sportsko- turističkom kompleksu “Oaza” u Gložanu, u selekciji Miroslava Živkovića, učestvovali su slikari Marijana Đorđević- Obradović, Stojan Milanov, Jasna Opavski, Nebojša Đuranović, Olivera Protić, Siniša Labus, Slavoljub Radivojević, Marijana Oro, iz Beograda, Jelena Vragović iz Vršca i Dejan Milivojević iz Jagodine. (na slici sa članovima tima “Tamburica festa”)