Blog

TREĆI FESTIVALSKI DAN „TAMBURICA FESTA“ OBELEŽILA „FIJAKERIJADA“

VOŽNjA „ČEZAMA“ UZ TAMBURAŠE

FIJAKERI „okićeni“ tamburašima, koji su u sredu, 23. juna predveče okrenuli po „đir“ novosadskim ulicama, sve do centra grada, bili su zaštitni znak treće večeri „Tamburica festa 2016.“, devetog po redu svetskog tamburaškog festivala. U pet fijakera i čeza, udobno se, pored kočijaša, smestilo isto toliko tamburaških bandi i upriličili posebnu „zvučnu pozivnicu“ na Trg slobode, gde su se dešavali centralni programi.
Kolonu je poveo Branislav Begojev sa Salajke, sa svojim lipicanerima, Dravom i Jadranom, koji su vukli 70 godina star fijaker „švapske“ proizvodnje, „Štajervagen“.
– Uživanje je voziti fijaker inače, a posebno sada, kada su tu tamburaši i kada idemo paradno gradom- kaže Begojev.
U centru, na prepunom glavnom gradskom trgu, pred više hiljada ljubitelja tamburice, celovečernju zabavu otvorili su „Vojvođanski tamburaši“ sjajnim nastupom za uvod u pravu tamburašku žurku. Štafetu je preuzeo Đorđe Čavić, novosadski kantautor i kompozitor, „hitmejker“, koji je publiku razgalio pesmama „Lepa Novosađanka“ i „Mamurni ponedeljak“, kao i setnim šansonama, da bi na kraju večeri nastupili majstori iz Sombora, tamburaški orkestar „Mesečina“ pojačan bubnjevima i ozvučenjem. Sve to pratilo je više od 200 folkloraša, članova kulturno- umetničkih društava, pa je stvorena jedinstve slika čuvara tradicije.