Blog

TAMBURICA FEST U KINESKOJ AMBASADI U BEOGRADU

KINA, ZEMLjA PRIJATELj FESTIVALA

NARODNA republika Kina je ovogodišnja „zemlja prijatelj“, 11. po redu svetskog „Tamburica festa 2018“, koji će biti održan od 20. do 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. To su juče potvrdili njegova ekselencija, gospodin Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji i Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“, koji su takođe dogovorili i saradnju na polju kulture u okviru koje bi naši tamburaški orkestri gostovali u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.
– „Tamburica fest“ ima novih milijardu i 350 miliona prijatelja- kaže Pejčić.- Dogovoreno je da ovogodišnji festival u centru Novog Sada na Trgu slobode, celovečernjim koncertom otvori Nacionalni kineski ansambl iz Pekinga i to na Svetski dan muzike, 21. juna. Njegovoj ekselenciji, gospodinu Li Mančangu smo poklonili tamburicu na kojoj je muzički urednik festivala Danilo Ninković odsvirao instrumental. Kineski ambasador je odmah prepoznao kompoziciju i rekao, to je starogardska melodija, „Osam tamburaša…“. Svi smo oduševljeni što će biti ostvarena saradnja sa kineskim umetnicima.
Svetski tamburaški festival, kojem je na prošlogodišnjem, 10. jubilarnom izdanju „zemlja prijatelj“ bila Rusija, čiji je Nacionalni ansambl narodnih instrumenata Moskovske filharmonije i otvorio manifestaciju u Novom Sadu, tako je ponovo potvrdio epitet našeg grada za Evropsku prestonicu kulture 2021.