Blog

“TAMBURICA FEST“ I RTV VOJVODINA SNIMAJU PROMOTIVNI TV SPOT

100 TAMBURAŠA NA PETROVARADINU

„TAMBURICA fest“ i RTV Vojvodina snimiće televizijski spot višestruke namene za promociju jedinstvenog u svetu festivala tamburaštva, podršku kandidaturi Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine i predstavljanje turističkih potencijala grada. To su u razgovoru s novinarima potvrdili dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora, Jovan Adamov, umetnički direktor, Danilo Ninković, muzički urednik i Dina Vranešević, član Uprave i naglasili da će se spot snimati na Petrovaradinskoj tvrđavi i poznatim delovima Novog Sada uz učešće više od 100 tamburaša, 100 članova mešovitog hora i čak 50 plesnih parova.
– Snimanje je zakazano početkom maja a dolaze nam tamburaši iz svih delova Srbije- kaže dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora „Tamburica festa“.- Pored Petrovaradina, snimaćemo i na svim značajnim lokacijama u gradu, od Matice srpske, Trga slobode, Katoličke porte… Reč je zapravo o dva spota, s muzičkom podlogom oslonjenom na tradiciju u kojem se prikazuju virtuozi tamburice kao i na „klasiku“, čuvenu Štrausovu „Na lepom plavom Dunavu“, kompoziciju nastalu upravo kod nas, kada je poznati kompozitor boravio u Futogu. Naravno, pratnja je tamburaška.
Uz „majstore pera i žice“ nastupiće i članovi nekoliko novosadskih horova i plesni parovi na različitim, reprezentativnim destinacijama grada.
Po rečima Jovana Adamova, umetničkog direktora „Tamburica festa“, cilj je promocija Novog Sada i fstivala koji već devet godina okuplja najbolje tamburaše sveta.
– Ove godine, „Tamburica fest“ će od 23. do 25. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi predstaviti stvaralaštvo 10 orkestara iz čak osam zemalja, što je rekordan broj. Uz njihovo nadmetanje, za nagradu stručnog žirija, nastupiće i zvezde estrade u revijalnom programu a uvereni smo da će i na devetom po redu festivalu biti vrhunski, izuzetno kvalitetan nivo izvođača-rekao je Adamov.
Danilo Ninković, umetnički direktor „Tamburica festa“, naglasio je da se prilikom izbora takmičarskih orkestara vodi računa o umetničkom utisku.
– S obzirom na to da činimo značajan deo po pitanju umetničke, kulturološke i turističke promocije grada, imamo odgovornost da kvalitet učesnika bude zaista vrhunski. Festival počinje 23. juna na Trgu slobode gde su svi ljubitelji umilnog zvuka dobrodošli, a nastavlja se 24. i 25. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi- rekao je Ninković.