Blog

Tamburica Fest i Balkan Panorama film festival saopštenje za medije

Poštovani prijatelji,

obaveštavamo vas da je danas ozvaničena saradnja između „Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Izmira potpisivanjem protokola na Petrovaradinskoj tvrđavi. Taj protokol su potpisali osnivači i direktori dve manifestacije, Jovan Pejčić i Sali S. Salini, uz prisustvo Aleksandra Petrovića, pomoćnika gradonačelnika Novog Sada i tom prilikom posebno istakli zahvalnost za podršci gradskim strukturama na čelu sa Milošem Vučevićem, novosadskim gradonačelnikom.

Oni su takođe potvrdili da je već počelo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici i povodom 15 godina „Tamburica festa“, svetskog festivala tamburaške muzike, koji će ove godine u svom 14. izdanju biti održan od 19. do 21. avgusta i ujedno nastaviti da promoviše kulturno nasleđe i turističke potencijale Novog Sada i Vojvodine. Posebno je istaknuta simbolika što je saradnja započela upravo na Petrovaradinu, središtu svetskog tamburaštva na kojem se i održava smotra majstora pera i žice.
– Muzika gradi mostove prijateljstva, a kamera beleži za večnost i to je trajna vrednost- kaže Pejčić.- Do sada su prijatelji festivala bili Ruska Federacija, Кina, Mađarska, Italija, a ove godine je to Turska što nije slučajno , jer su upravo Turci su u 13. i 14. veku doneli tamburicu na prostore Bosne i Hercegovine, a na područje Slavonije i Vojvodine došla je u 17. veku i tu se najviše proširila tamburaška muzika.
Profesor Sallini, osnivač i direktor festivala u Izmiru, istakao je da je ta manifestacija najveći festival s balkanskom tematikom u Turskoj, s ciljem nam je da bude najjači u Evropi i izrazio nadu da će sledeći filmski festival naredne godine otvoriti upravo film o tamburici.
-„Tamburica fest” je ozbiljna priča koja se radi srcem i dušom i to se da osetiti. Najveći uticaj na zemlje i društvo ima kultura i kulturne manifestacije, zbog čega je ovo povezivanje važno i zbog čega ovaj festival tamburaške muzika treba negovati. Snimanje smo počeli pre desetak dana, završićemo do kraja agusta a zatim sledi postprodukcija. U filmu učestvu Rade Šerbedžija, Olivera Кatarina,Ratko Šoć, Bajaga, Željko Bebek, Bane Кrstić… kao i tamburaški orkestri „Velos“, „Romansa“, „Biće skoro propast sveta“, „La banda“… – rekao je Salini i naglasio da će dugometražni film u drugim zemljama prezentovati kulturu, muziku i lepote ovih prostora.

Aleksandar Petrović, pomoćnik Gradonačelnika za međunarodnu saradnju i društvene delatnosti pozdravio je uspostavljanje saradnje između „Tamburica festa“ i filmskog festivala u Izmiru i naglasio da se u Srpskoj Atini kulturni događaji smenjuju kao na traci u susret godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture. On je takođe najavio da će uoči festivala “Tamburica fest”, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević i predsednik opštine Alanja, Adem Muraj Jucel, potpisati pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i opštine Alanja u Antaliji.
-To je prvi korak za bratimljenje srpskog i turskog grada- kazao je Petrović.
Ovogodišnji Tamburica fest biće održan od 19. do 21. avgusta u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pres služba “Tamburica Fest”