Blog

TAMBURAŠKIM KARNEVALOM U UTORAK, 21. JUNA, NA SVETSKI DAN MUZIKE, POČEO DEVETI SVETSKI “TAMBURICA FEST 2016.“

„SIĆANI SLAVUJI“ POKRENULI LAVINU EMOCIJA

JEDINSTVENIM defileom gotovo 100 tamburaša iz 15 orkestara, koji su muzicirali šetajući centralnim gradskim ulicama na radost Novosađana, u utorak uveče je i zvanično počeo deveti po redu svetski „Tamburica fest 2016“ na kojem se do subote, 25. juna predstavlja 10 orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu i još pride, 20 domaćih bandi i zvezde estrade.

Tamburaški karneval poveli su najmlađi, orkestar „Sićani slavuji“ iz osnovne škole „Duško Radović“ sa Klise, predvođen Katarinom Krstić, devetogodišnjom učenicom, najmlađom učesnicom ovogodišnjeg festivala.

-Mnogo je lepo svirati uz toliko muzičara- kaže Katarina.- Nama je drago što učestvujemo i što se družimo sa pravim orkestrima. Mi inače vredno vežbamo a sada možemo da pokažemo šta samo naučili i da stičemo nova iskustva.

Gosti lokala u Zmaj Jovinoj, Dunavskoj i ulici Modene, bili su oduševljeni najpre tamburaškom, laganom šetnjom uz bećarac i „Jelo, Jeleno…“ da bi zabava dobila pun zamah kada su tamburaške bande zauzele svoja mesta po kafićima i po rasporedu udarila u tanane žice.

-Predivno, zaista neočekivano lepo i atraktivno- kaže Predrag Milivojev, (55) električar.- Volim muziku, posebno tamburašku i s namerom sam sa suprugom i kumovima došao da uživam u posebnom ambijentu. Potpuno je nov doživljaj slušati tamburaše u centru grada uz špricer i u dobrom društvu.

Novosađani su pozivali muzikante, naručivali omiljene pesme i veseljem, zajedno sa organizatorima, „otvorili“ ovogodišnju smotru čuvara muzičke tradicije.

Zdravko Stanojević (66), „begešar“ orkestra „Miris lipa“, inače penzioner i najstariji učesnik, naglašava da je prvi put za 42 godine tamburaške karijere, učestvovao u defileu gradskim ulicama.

-Ovo je zaista prvi put da se ovako nešto organizuje. Osećaj je predivan jer promovišemo našim sugrađanima neke stare vrednosti i muziku koja ne sme da se zaboravi. Takođe, i prilika je da se mi tamburaši međusobno vidimo, porazgovaramo i družimo- kaže Stanojević.