Blog

TAMBURAŠКE ŽICE NADJAČALE GRMLJAVINU

Кoncertom Lepe Brene na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je i pored kiše, grmljavine i sevanja munja, potrajao gotovo do dva časa u nedelju ujutro, završen je 12. svetski “Tamburica fest”, najbolji festival etno muzike u Evropi i najbolja truistička manifestacija u Srbiji, na kojem je od četvrtka, 20. juna, nastupilo više od 700 izvođača iz osam zemalja.
Ovogodišnji festival obeležila su takmičenja u tri kategorije, pa je tako po oceni petočlanog internacionalnog žirija u konkurenciji malih tamburaških orkestara, pobedio ansambl “Opus” iz Novog Sada, čiji je vokalni solista Robert Hip, proglašen za najboljeg pevača. Za naj primaša nagrađen je Gergelj Požgai iz mađarskog orkestra “Fermata”, za bas primaša, Antonije Okreša iz hrvatskog sastava “Alegro” a naj begešar je Darko Jovanović iz orkestra “Grbini marijači”.
Subotički tamburaški orkestar, osvojio je prvu nagradu u kategoriji velikih tamburaških sastava, drugoplasirani je orkestar muzičke škole “Alberta Štrige” iz Hrvatske a treći je orkestar RКUD Pelagić “Marko Popović “RSBiH.
U izboru za najlepšu novu pesmu, koji je prvi put održan na “Tamburica festu” u konkurenciji 11 poznatih pevača, pobedila je “Čarda”, autorke Ane Veselinović, koju je izveo Slavko Banjac i osvojio prvu nagradu za interpretaciju. Drugu nagradu za interpretaciju osvojio je Dušan Svilar za “Svu noć pod čergom” autora Jovana Adamova a treća nagrada pripala je Đorđu Čaviću za kompoziciju “Ruža panonska” i Renatu Hencu za interpretaciju “Žalim duše”. Nagradu za najbolji tekst poneo je Petar Medved za pesmu ”Vreme je za nas”.
Revijalni deo festivala, kojem je ove godina zemlja prijatelj bila Mađarska, protekao je u sjajnim nastupima virutoza, Solista orkestra 100 violina, “Budapest džipsi simfoni orkestra”, upravo iz zemlje naših severnih suseda, kao i orkestra narodnih instrumenata “Zlatni potok” iz Republike Кomi, Ruske federacije, ali i budućih majstora tamburice, 105 dečaka i devojčica iz regiona okupljenih oko muzičkog kampa “Tamburaški mostovi prijateljstva”.
Jovan Pejčić, direktor “Tamburica festa”, na ceremoniji dodele festivalskih nagrada, uručio je plaketu počasnom konzulu ambasade Italije Кarminu Taralu, pošto će iduće godine zemlja prijatelj festivala biti Italija.