Blog

SVETSKA TAMBURAŠKA ASICIJACIJA DODELILA PRIZNANjA NA TAMBURAŠKOM FESTIVALU U KUMANOVU U MAKEDONIJI

OVACIJE TAMBURAŠIMA IZ SRBIJE

Festival u Kumanovu obeležili orkestri iz Novog Sada i Deronja

Tamburaši iz Srbije, novosadska „La banda“ i orkestar Neše Jovanovića iz Deronja su uz predstavnike Svetske tamburaške asocijacije, pobrali ovacije na 11. internacionalnom Tamburaškom festivalu u Kumanovu, na kojem su se 22. i 23. avgusta predstavili i orkestri iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
Sjajnim nastupima na centralom gradskom trgu pred više hiljada ljubitelja setnog zvuka, naši „majstori pera i žice“ su po svemu obeležili tradicionalnu smotru tamburaša u Makedoniji čiji su organizatori tom prilikom dobili i specijalna priznanja Svetske tamburaške asocijacije.
– Prezadovoljne smo našim koncertom i oduševljene prijemom publike u Makedoniji- ističe Julijana Jovanović, vođa ženskog tamburaškog orkestra „La banda“.- Predstavile smo se repertoarom iz oblasti svetske pop kulture pa evergrin hitovima i savremenim kompozicijama, pomalo iznenadile publiku.
„La banda“ je prvi ženski tamburaški orkestar koji je za 11 godina nastupio na festivalu u Kumanovu, što je bio poseban doživljaj za publiku i organizatore.
Jednako uspešan koncert zabeležila je i „Reprezentacija Deronja“, najtamburaškijeg sela na planeti, predvođena čuvenim Nešom Jovanovićem čiji su umilni zvuci tamburice razgalili posetioce. Deronjčani su u „best of“ programu izveli nadaleko čuvene naše narodne pesme a u čast domaćina i nekoliko makedonskih kompozicija u njihovom aranžamnu i osvojili srca publike.
Delegacija Svetske tamburaške asocijacije, na čelu sa predsednikom dr Jovanom Pejčićem i umetničkim direktorom Jovanom Adamovim, kao i članovima Draganom Jankovićem i Đorđem Čavićem, dodelila je posebna priznanja organizatorima festivala u Kumanovu.
– Svetska tamburaška asocijacije, čije je sedište u Novom Sadu, pomno prati dešavanja u oblasti tamburaške muzike u svetu, a posebno pregaoce koji ne posustaju. Organizatori festivala u Kumanovu traju već 11 godina, okupljaju čuvare tradicionalne muzike iz čitavog regiona i po svemu zaslužuju nagradu- istakao je dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije, koji je uručio priznanja Zoranu Damjanovskom, gradonačelniku Kumanova i Ninu Veličkovskom, umetničkom direktoru festivala.
Novosadska delegacija na festivalu u Kumanovu, čelnici Svetske tamburaške asocijacije i članovi orkestara Neše Jovanovića i „La banda“, imali su i poseban prijem kod gradonačelnika Zorana Damjanovskog.
– Zaista smo izuzetno srdačno dočekani i to na nivou grada Kumanova- kaže Jovan Adamov, umetnički direktor Svetske tamburaške asocijacije i „Tamburica festa“.- Razgovori su bili konstruktivni i očekujemo da dosadašnja odlična saradnja bude još uspešnija i bogatija.