Blog

SVEČANO OTVOREN „16. SVETSКI TAMBURICA FEST 2023“

„TAMBURICA fest 2023“, 16. po redu svetski festival tamburaške muzike, svečano je otvoren u petak, 15. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu , fantastičnim zajedničkim nastupom Velikog tamburaškog orkestra КUD „Branko Radičević“ iz Rume i hora čuvene novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.Manifestaciju je na svečanoj ceremoniji otvorenom proglasio Igor Crnobarac, zamenik gradonačenika Novog Sada, koji je naglasio da je najbolji festival etno muzike u Evropi, posvećen simbolu Vojvodine i čuvanju kulturne baštine .
– Pred nama su dani posvećeni tamburi, muzičkom instrumentu koji je simbol Vojvodine i deo naše kulturne baštine. Pored toga što predstavlja našu tradiciju, tamburaška muzika nas spaja, ukazujući na bogatstvo naše različitosti kojom se ponosimo i koju mi, u ovim krajevima brižljivo negujemo, jer upravo ona najviše govori o našem identitetu. Siguran sam da brojni ljubitelji ove vrste muzike u narednim danima uživati u bogatom programu Festivala, kao i da će u takmičarskom delu programa pobediti najbolji – izjavio je Igor Crnobarac.
Ceremoniji svečanog otvaranja prethodio je prijem za organizacioni tim i učesnike „Tamburica festa 2023“, koji je u Gradskoj kući upriličio zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac. Pozdravljajući goste, on je istakao da je Novi Sad , pre nego što je poneo titulu Evropske prestonice kulture, bio čuven kao grad najboljih tamburaša, te je i logično što se baš tu, u okviru Tamburica festa, okupljaju izvođači iz zemlje i inostranstva i realizuju različiti vidovi saradnje i kulturne razmene.
– Manifestacija koja afirmiše tamburicu i muziku, koja je duša Vojvodine, Grad Novi Sad podržava od 2012. godine i imaće podršku i u budućnosti. – poručio je Crnobarac.
Tom prilikom, dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor festivala, Igoru Crnobarcu uručio je tamburicu posebne muzejske vrednosti, izrađenu početkom prošlog veka, kao poklon Gradu Novom Sadu.
Hvala našem gradu uz čiju podršku smo napravili svetsku priču, promovišući Novi Sad činjenicom da je sedište Svetske tamburaške asocijacije, jedinstvenim Muzejom Tamburica fest i festivalom kojim su probijene granice. Jer, u naš grad dolaze umetnici sa svih meridijana, od Australije, SAD, Кanade…za 16 godina festivala, na „Tamburica festu“ je nastupalo više od 2.800 izvođača a sve to pratilo je 2,5 miliona posetilaca iz zemlje i inostranstva, koji su se sa lepim utiscima vratili u svoje države i tamo preneli još lepši glas o Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji. To je najveća misija koju radimo- naglasio je Pejčić.
Pobednik prve takmičarske večeri 16. Tamburica festa, u izboru za najlepšu tamburašku pesmu na internacionalnoj „Mondoviziji“ je Aleksandar Vlahović, predstavnik Srbije sa kompozicijom „Bela vila“. Tako je odlučio stručni žiri festivala „Tamburica fest“, koji je u petak uveče na Trgu slobode okupio na hiljade ljubitelja umilnog zvuka tamburice za uživanje u internacionalnom takmičenju 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 zemalja..
Veče je koncertom uz podršku punog Trga slobode, mnogobrojne publike, zatvorio Dejan Matić, celovečernjim nastupom.