Blog

SINOĆ U NOVOM SADU ZAVRŠEN OSMI „TAMBURICA FEST“

„ŠIL DIL DAJ“ NAJBOLjI ORKESTAR

Ovogodišnji, osmi po redu svetski tamburaški festival „Tamburica fest 2015“ obeležio je „Šil dil daj“, orkestar iz Hrvatske, koji je proglašen za najbolju tam,burašku bandu. Pobednicima je nagradu ururčio dr Jovan Pejčić, predsednik Scetske tamburaške asocijacije i idejni tvorac festivala.

NAgrada za najboljeg primaša takođe je otišla u ruke „Šil dil daja“, njihovog najisturenijeg člana, Daneta Meseljevića kojem je nagradu uručio predsednik generalnog sponzora, Mile Dragić.

NAjbolji begešar je Filip Ćosić („Za našu dušu), a najlepšu novu pesmu izveo je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Najbolji vokalni solista je Nino Veličkovski, pevač Kumanovskih tamburaša iz Makedonije, dok je nagrada za interpretaciju pripala tamburašima iz Mađarske, Bonderšaj. Za negaovanje tamburaške tradicije nagrađen je orkestar „Banat“ iz Mađarske , nagrada medija pripala je ženskom tamburaškom orksetru „Ruž“ iz Hrvatske dok je nagradu publike poneo tamburaški orkestar Banjaluke.

-Za osam godina imali smo više od 2.000 gostiju, učesnika muzičara iz 16 zemalja i stekli isto toliko novih prijatelja koji pronose lep glas o našem gradu, jer su dočekani i ispraćeni kao pravi prijatelji. Poneli su lepe utiske o Novom Sadu i Srbiji i posebno hvala ovogodišnjim učesnicima koji su doprineli uspehu festivala. TAmburica fest je brend svetskog karaktera koji širi ljubav i prijateljstvo. ZAhvaljujući tambuirašima, počevši od Janike Balaža pa na ovamo, širimo najlepšu priču i pozitivnu energiju sa tamburaških žica- poručio je dr Jovan Pejčić, predsednim Organizacionog odbora festivala.

Ove godine na Tamburica festu takmičilo se 11 orkestara iz sedam zemalja a u revijalnom delu programa nastupali su Zvonko Bogdan, Željko Bebek i Željko Samardžić, koji je sinoć, celovečernjim koncertom stavio tačku na festival. Sjajne nastupe imali su Danka Ubiparip i Đorđe Čavić, kao i Ansambl virtuoza narodnih instrumenata Rusije pri Moskovskoj filharmoniji.