Blog

PRVO TAKMIČARSKO VEČE NA „TAMBURICA FESTU 2014“

TAMBURAŠI RAZGALILI PUBLIKU

Umilni zvuci tananih žica obojili su „Gibraltar na Dunavu“ prve takmičarske večeri sedmog po redu svetskog tamburaškog festivala. U petak, 27. juna uveče,  na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupom šest orkestara počelo je ukrštanje tambura koje je pratilo više od 8.000 ljubitelja muzike. Smotru su otvorili „Biće skoro propast sveta“, prošlogodišnji pobednici Tamburaškog sabora u Deronjama, orkestar sa epitetom najbolje kafanske bande i odmah povisili atmosferu u publici. Dule Tamburica i prijatelji iz Australije su nastavili takođe u žestokom ritmu sa tradicionalnim pesmama a štafetu su zatim preuzeli „Slavonci“ iz Vinkovaca sa svojim „šokačkim“, praskavim stilom. „Dunavkinje“ iz Mađarske, predvođene damama ostavile su sjajan utisak, jednako kao i „Kozarski biser“ iz Rs BiH, u čijem je sastavu šest devojaka i momaka. Tačku na prvo takičarsko veče stavile su članice novosadskog ženskog ansambla „La banda“ i oduševile publiku sjajnim interpretacijama filmske muzike na tamburicama.

U revijalnom delu programa nastupili su „Dijako“ iz Hrvatske i legendarni, Zvonko Bogdan, koji je celovečernjim  koncertom ponovo oduševio publiku. Doajen panonske šansone je u svom stilu nosio koncert, komunicirao i energiju razmenjivao sa obožavaocima koji su hitove pevali uglas s njim.

Program se nastavlja večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi  ukrštanjem tambura drugih šest orkestara, posle čega sledi ceremonija proglašenja pobednika i dodele festivalskih nagrada. Publici će se u revijalnom delu predstaviti orkestar „Biseri“ iz Subotice  azatim sledi celovečernji koncert balkanske dive, Svetlane Cece Ražnatović.