Blog

PRESS KONFERENCIJA ZA BEOGRADSKE MEDIJE

Juče je u Beogradu u ambijentu Kuće kralja Petra Prvog, održana konferencija za novinare povodom početka XI Svetskog tamburica festa, sada i zvanično – najbolje turističke manifestacije u Srbiji, s obzirom da je  na svečanosti povodom  dodele prestižnog  priznanja Privredne Komore Srbije ovaj festival dobio priznanje – najbolja turistička manifestacija u Srbiji. Tim povodom prisutne je prvenstveno pozdravio osnivač i direktor festivala Jovan Pejčić:

-Ove godine ponosni smo na još jedno priznanje i to ni manje ni više nego ovo iz Privredne Komore Srbije za najbolju turističku manifestaciju. Ja kao osnivač festivala zahvaljujem se svom timu na dosadašnjoj organizaciji i sa još jednim odličjem u ruci ponosno najavljujem ovogodišnji festival koji po prvi put neće biti samo muzički već  će obuhvatiti  bogat umetnički program u kome će se predstaviti  ta magija  tamburice kao instrumenta i kroz dokumentarni film ali i likovnu koloniju sa kojom praktično počinjemo ovogodišnji Tamburica fest.  Posebno sam ponosan na zemlju prijatelja festivala  Kinu, i na to što će lično ambasador Kine, njegova ekselencija gospodin Li Mančang prikladnim govorom pozdraviti publiku Tamburica festa – istakao je izmedju ostalog, Jovan Pejčić.

O bogatom  takmičarskom programu XI Svetskog Tamburica festa govorili su i Danilo Ninković, muzički direktor festivala i Jovan Adamov, umetnički direktor festivala.

-Ovo je festival koji ne traje  samo  četiri dana u godini, već mnogo duže, jer organizacija svih orkestara kao  i njihova selekcija, detaljno se planira i pažljivo bira, kako bismo opravdali epitet  najboljeg tamburaškog festivala na  svetu – kazao je Danilo Ninković a Jovan Adamov nas je podsetio na to da će pored učesnika iz naše zemlje, ove godine na festivalu biti i orkestri iz čak deset zemalja iz regiona, Evrope i SAD-a. 

-Zamislite kada svi oni pošalju lepu sliku iz Novog Sada i sa istom se vrate u svoje zemlje! Zamislite koliko je onda Tamburica fest učinio za Novi Sad i Srbiju, kada širi lepe vesti, program i muziku u moru negativne i mračne svakodnevnice. Ovaj festival je zato važan, zato što je pozitivan. – rekao je umetnički  direktor, Jovan Adamov. 

Prisustvo Marije Šerifović i Dženana Lončarevića  uz zvuke tamburaškog orkestra KUD Brile,  na konferenciji za novinare  bila je prava atrakcija, s obzirom da će i oni njihovim solističkim koncertima  ovi pop pevači učestvovati u revijalnom delu programa, pored Zvonka Bogdana i Garavog Sokaka.

-S obzirom da sam već učestvovao na Tamburica festu i da ću ponovo učestvovati, mogu samo da kažem da se osećam vrlo raspoloženo da sa publikom Tamburica festa podelim još jedno nezaboravno veče a to što se ponovo vraćam ovom festivalu,  to već samo po sebi dovoljno govori koliko sam ponosan što sam deo istog.  – istakao je Dženan Lončarević, koji će 23.juna nastupiti na Petrovaradsinkog tvrdjavi. 

-Da nije ovako važan festival ja ne bih bila deo njega. Smatram da je ovo sve što ste rekli jako važno za našu zemlju a ja obećavam da ću već  na sledećem disku sa najboljim tamburašima otpevati nekoliko svojih pesama – odlučila je Marija Šerifović i obećala publici u Novom Sadu, odličan koncert, 22.juna u okviru Tamburica festa.