Blog

POČEO 16. SVETSKI TAMBURICA FEST

„U Novom Sadu, hej…“, večeras je u taktu te hit pesme, Tamburaškom promenadom i defileom majstora pera i žice gradskim ulicama, počeo 16. Svetski Tamburica fest na kom će do nedelje, 17. septembra na Trgu slobode da se takmiče orkestri iz šest zemalja, kao i 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 država, na Tamburaškoj mondoviziji, a sve to pratiće sadržajan prateći i revijalni program.
Tamburaška promenada startovala je ispred Muzeja tamburica festa, jedinstvenog u Srbiji, pa su fijakeri, okićeni tamburašima špartali novosadskim bulevarima, sve do centra grada. Tamo su ih dočekali članovi folklornih ansambala i uz zvuke tanke žice tamburice zaigrali kolo zajedno sa poštovaocima i ljubiteljima tradicionalnog, izvornog zvuka.
Zatim je usledio defile tamburaša Zmaj Jovinom ulicom, sve do spomenika čuvenom poeti i lekaru ispred Vladičinog dvora, gde se nastavilo sa muziciranjem.
Tamburaši su se kasnije preselili i nastavili sa pesmom po baštama novosadskih restorana u centralnim gradskim ulicama i priredili Tamburaško kafansko veče.
Sutra, u petak, 15. septembra, na Trgu slobode od 20h do 21h je ceremonija svečanog otvaranja festivala, na kojoj će nastupiti Veliki tamburaški orkestar KUD “Branko Radičević” iz Rume i mešoviti hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.