Blog

POČEO 15. JUBILARNI „TAMBURICA FEST 2022“

PREMIJEROM dugometražnog dokumentarnog filma, „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“!

Kako je nastala Tamburaška himna, ko je u stvari zaustavio Dunav i mnoge druge stvari iz tamburaške istorije saznali smo u četvrtak uveče na Trgu slobode u Novom Sadu.
SINOĆ JE ZVANIČNO POČEO JUBILARNI, 15. PO REDU „TAMBURICA FEST “, KOJI ĆE DO NEDELJE, 21. AVGUSTA, PORED TRADICIONALNOG TAKMIČENJA ORKESTARA PROTEĆI U SPEKTAKULARNOM PROGRAMU I SLAVLJENIČKOM DUHU.

Projekciji filma, posvećenog upravo jubileju najboljeg evropskog festivala etno muzike, prethodila je posebna „Tamburaška promenada“, kulturno- turistička manifestacija u okviru koje su tamburaški orkestri uz turističkog vodiča i znatiželjnike, obilazili kulturno istorijske znamenitosti grada, spomenike Janiki Balažu, Miroslavu Antiću, Đuri Jakšiću…

Publika na Trgu slobode je ne štedeći dlanove, gromoglasnim aplauzom nagradila autore dokumentarnog zapisa na filmskoj traci, koji kroz svedočanstva naših, i umetnika iz inostranstva, govori o čuvanju tradicije i kulturološkoj misiji festivala u prethodnih deceniju i po. Tom prilikom, dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor „Tamburica festa“ i profesor Sali Salini, reditelj filma, su u nekoliko prigodnih rečenica, dodatno prepričali anegdote sa snimanja i zahvalili auditorijumu.

Takođe, uvodni festivalski dan obeležilo je i „Tamburaško kafansko veče“, nastupom tamburaških orkestara u brojnim lokalima i restoranima u širem gradskom jezgru.