Blog

Otvaranje izložbe tamburaške tradicije u Vojvodini u novim prostorijama Svetske Tamburaške asocijacije

Umilnim zvucima najizvođenije tamburaške pesme, „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“, koju je na primu legendarnog Janike Balaža odsvirao Zoran Janković, najbolji primaš „Tamburica Festa 2021“, danas je u Menratovoj palati, u strogom centru Novog Sada, OTVORENA JEDINSTVENA IZLOŽBA „TAMBURAŠKE TRADICIJE U VOJVODINI“.
Klasična muzeološka postavka, kako potvrđuje Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine i član Svetske tamburaške asocijacije, obuhvata više od 30 reprezentativnih eksponata kao ogledalo najbitnijih momenata u tamburaškoj tradiciji i umetnosti.
Jer, tu su već pomenuti prim legendarnog Janike Balaža, tamburice Marka Nešića i Vase Jovanovića s kraja 19. i početka prošlog veka, pijanino Save Vukosavljeva… pa sve do instrumenata i notnih zapisa Zvonka Bogdana.
Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, naglasila je da je Novi Sad Eropska prestonica kulture ali i Svetska prestonica tambure, koje je objedinila sve ono što čini tradiciju naroda koji žive u Vojvodini.
– Tamburica je upisana u nacionalni registar kulturnih dobara jer odražava identitet naroda u Vojvodini kao nosilac tamburaške prakse, koja, međutim, nije puko muziciranje. Već, to predstavlja interakciju sa publikom, od kafanskog do festivalskog ambijenta- istakla je Miloševićeva.
Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, novi prostor Svetske tamburaške asocijacije sa izložbom je i nova, u Srbiji jedinstvena muzejska atrakcija.
– Na Balkanu nema ovakvog mesta a mi imamo čime da se ponosimo i da glas o našoj tradiciji i kulturi prenosimo na najvećim skupovima. Godina na izmaku bila je plodonosna za turizam u gradu a Tamburica fest, smotra koja već 15 godina okuplja desetine hiljada posetilaca, primorava Evropljane da unapred planiraju godišnji odmor. Jer, oni koji su posetili smotru tamburaša, sa neskrivenim emocijama ponovo se vraćaju u naš grad- rekao je Ivanišević.
Cenjeni sekretar i sekretarka zajedno su se zahvalili gospodinu Pejčiću na istrajnosti, upornosti i svemu onome što već dugi niz godina radi kako bi zaštitio i održao kulturu ovog instrumenta i njegove tradicije.
Dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije i osnivač „Tamburica festa“, na ceremoniji svečanog otvaranja izložbe citirao je legendarnog umetnika, Ratka Šoća.
– Vojvodina bez tambure je obična njiva a Novi Sad, grad bez duše.
Naša postavka, koja oslikava tradiciju i baštini kulturu tamburaštva, potvrda je da imamo dušu – rekao je Pejčić.