Blog

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SUSRET OVOGODIŠNjEM, OSMOM PO REDU SVETSKOM TAMBURAŠKOM FESTIVALU „TAMBURICA FEST 2015“ OD 25. DO 27. JUNA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Organizatori festivala, dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora, Jovan Adamov, umetnički direktor i Danilo Ninković, muzički urednik, najavili spektakl na Tvrđavi sa brojnim gostima iz osam zemalja i nastupima zvezda estrade
Željko Samardžić, uz Zvonka Bogdana i Željka Bebeka, ovogodišnji specijalni gost „Tamburica festa 2015“, očekuje sjajnu atmosferu i druženje s ljubiteljima dobrog zvuka

„Tamburica fest 2015“, ovogodišnji, osmi po redu svetski tamburaški festival, održaće se od 25. do 27. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi uz učešće 12 tamburaških orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu, zvezda estrade Zvonka Bogdana, Željka Bebeka i Željka Samardžića u revijalnom delu programa i specijalnih gostiju iz Moskovske filharmonije, Srpskog narodnog pozorišta i čuvenih tamburaša i vokalnih solista.
To su na konferenciji za novinare, održanoj u utorak, 26. maja u Svečanoj sali hotela „Novi Sad“ potvrdili dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora svetske smotre tamburaša i umetnički rukovodioci festivala, Jovan Adamov i Danilo Ninković, kao i naša zvezda, Željko Samardžić, koji će celovečernjim koncertom u subotu 27. juna „zatvoriti“ ovogodišnji festival.
-Uvertira u festival biće 25. maja na novosadskom Trgu slobode gde ćemo uz fijakerijadu oformiti etno selo, predstaviti stare zanate, razne rukotvorine i binu sa tamburašima, orkestrom „Mesečina“ iz Sombora. Muzički program festivala podređen je tamburašima a ove godine naši specijalni gosti biće Željko Samardžić i Željko Bebek, koji će u tradiciji, pored celovečernjeg nastupa, otpevati nekoliko pesama uz pratnju tamburaša- istakao je Pejčić.
Festival će u petak, 26. juna, nastupom posle takmičarskog programa na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti legendarni Zvonko Bogdan, počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije i ovogodišnji dobitnik posebnog priznanja Evropske unije za doprinos kulturi. Pored toga, publiku na festivalu razgaliće i ženski tamburaški orkestar „La banda“ sa vokalnim solistom Đorđem Čavićem. Treće festivalsko veče nastupiće u revijalnom programu vrhunski orkestar „Ad libitum“ koji će pratiti Aleksandra Sašu Petrovića, prvaka opere Srpskog narodnog pozorišta i Danku Ubiparip, vokalnu soliskinju iz Beograda kao i specijalni gosti iz Rusije, virtuozi narodnih isntrumenata članovi Moskovske filharmonije pod imenom „N.P. Osipova“ i vokalni solista Daša Kubcova.
– Kada me pitaju koja mi je omiljena boja, odgovorim: šarena. Mene oduševljava upravo to šarenilo u Novom Sadu i Vojvodini, ta raznolikost u repertoaru. Nadam se divnom koncertu i jedva čekam da sa publikom na Petrovaradinskoj tvrđavi razmenim emocije i energiju. Sećam se da sam krajem 70.- tih godina prošlog veka ovde u Novom Sadu sa grupom „Neoplanti“ krenuo na turneju po tadašnjem Sopvjetskom savezu. Tada sam upoznao i Jocu Adamova i mnogo lepih stvari vezuje za Novi Sad. U repretoaru imam više pesama koje sam radio sa Sarajevskim tamburašima i pevao muziku legendarnog Zvonka Bogdana kojeg sam upoznao i dobio komplimente. Pevaću nekoliko mojih pesama uz tamburaški pratnju, kao što su „Ne žalim što umirem za tobom…“, „Duša mi je prazna…“, „Da me nije redom bi sve kafane propale…“ a iskreno, mogu da budem pristojna zamena Zvonku Bogdanu jer sam naslušan njegove muzike i tamburaša- istakao je Željko Samardžić i novinarima otpevao uvertiru „Te oči tvoje zelene…“.