Blog

ODRŽAN KONGRES SVETSKE TAMBURAŠKE ASOCIJACIJE

 

SVE U ZNAKU ČUVARA TRADICIJE

​ U okviru trećeg Kongresa Svetske tamburaške asocijacije, na kojem je u Novom Sadu od 28. do 30. septembra, predočenao čak 20 naučnih radova stručnjaka iz osam zemalja, otvorena je i izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest“ i održan gala koncert „majstora pera i žice“ u sinagogi.
​- Naš grad, „Evropska prestonica kuluture 2021“, zaslužio je da u kontinuitetu svoje građane obraduje kulturnim manifestacijama na najvišem nivou- kaže dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije.- Na svetskom skupu čuvara tradicije, razmenom iskustava i obrađivanjem raznih tema, doprineli smo negovanju tamburaške kulture. Naravno, ponosni smo na 150 godina tamburaške tradicije i 11 godina trajanja našeg nagrađivanog festivala „Tamburica fest“ kao i na činjenicu da je sedište Svetske tamburaške asocijacije upravo u Novom Sadu. Jedna od tema svetskog kongresa bila je i inicijativa da se u „srpskoj atini“ osnije muzička akademija za tamburaše.
​ U okviru Kongresa u foajeu hotela „Novi Sad“ otvorena je i izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest“ na kojoj su predstavljena dela naših akademskih slikara iz Beograda, Jagodine, Prokuplja, Vršca, Kikinde, Sente i Novog Sada.
​Posebna poslastica za ljubitelje umilnog zvuka tamburice bio je besplatan koncert ansambla „Velos“, pobednika ovogodišnjeg festivala i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine u Sinagogi. Pred prepunim gledalištem virtuozi tamburaštva su u posebno biranom programu razgalili posetioce koji su gotovo svaku kompoziciju dlanovima pratili u takt.