Blog

ODRŽAN ČETVRTI КONGRES SVETSКE TAMBURAŠКE ASOCIJACIJE

TAMBURICA SA NAUČNOG STANOVIŠTA

USAVRŠAVANJE veštine sviranja tambure, brojna predavanja i radionice, uz neizostavno otvaranje izložbe slika sa tradicionalne, 12. Likovne kolonije „Tamburica fest 2019“ i takođe tradicionalni koncert u Sinagogi, obeležili su četvrti po redu Кongres Svetske tamburaške asocijacije, čije je sedište u Novom Sadu i koji je održan 29. i 30. novembra u hotelu „Novi Sad“. O temama značajnim za unapređenje tamburaštva, uz stručna predavanja, razgovaralo je više od 40 stručnjaka iz zemlje i regiona, kao i gosti iz Кanade i SAD koji su se uključili video vezom, a posebne radionice vodilo je 30 iskusnih majstora tamburice.
Značajno je svako okupljanje autoriteta iz sveta tamburaštva upravo u cilju očuvanja i razvoja tamburaške kulture. Pored eksperata, u radu su, što je veoma značajno, učestvovali i studenti Muzičke akademije u Novom Sadu sa odseka za etnomuzikologiju, među kojima i doktorandi- ocenio je dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije.
U okviru Кongresa, u foajeu hotela „Novi Sad“ je otvorena izložba slika sa 12. likovne kolonije „Tamburica fest 2019“ na kojoj je prezentovano 30 umetničkih dela. Takođe, u novosadskoj Sinagogi, upriličen je besplatan koncert na kojem su nastupili tamburaški ansambl „Opus“, pobednik ovogodišnje „Tamburica festa 2019.“, „Branko Bako Jovanović i prijatelji„ iz Beča, Subotički veliki tamburaški orkestar, dirigenti Marijana Marki i Sonja Berta a posebni gosti bili su sjajni vokali, Dušan Svilar i Milica Dosković. Učesnici su nagrađivani salvama aplauza a sa bine su ispraćeni ovacijama publike.