Blog

NAJLEPŠE PESME „TAMBURICA FESTA“

„Tamburica fest 2015“, osmi po redu svetski tamburaški festival, koji će uz učešće 12 orkestara u takmičarskom delu, kao i nastupa zvezda estrade u revijalnom delu programa da se održi na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 25. do 27. juna, obeležiće i jedinstveno izdanje –cd „Najlepše nove pesme Tamburica festa“. Reč je o albumu sa čak 19 novih, autorskih kompozicija nastalih upravo na najvećoj svetskoj smotri majstora pera i žice koji će biti svečano promovisan ljubiteljima setnog zvuka na ovogodišnjem festivalu.

-Uvođenjem propozicija festivala, po kojima svaki od učesnika u takmičarskom delu ima obavezu da se predstavi sa sopstvenom, novom pesmom, pokrenuli smo kreativne momente kod brojnih orkestara- kaže Danilo Ninković, muzički urednik „Tamburica festa“.- Tako smo u sveopštoj krizi autorstva dobili impozantan broj novih kompozicija koje ostaju u legat i koje čine esenciju festivala. Animirali smo mlade autore bez žanrovskih ograničenja kada je reč o tamburi i tradiciji, odnosno, modernom izrazu, načinili selekciju i izvukli kvalitet koji je zabeležen na cd-u.

Tu su, pre svega, pobedničke pesme „Moja jesen“ i „U mom zagrljaju“, sjajnih orkestara „Mesečina iz Sombora i „La banda“ iz Novog Sada kao i novi hitovi Đorđa Čavića i „Romanse“, orkestra „Hajo“, „Vojvođanski san“, „Zorule“, Ravnica“, „Taslidža“, „Tuzlanskih tamburaša“…

Ninković takođe naglašava da je „Tamburica fest“ internacionalni festival koji podrazumeva globalnu tamburašku priču i mesto mu je u centru tamburaškog sveta, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

– Festivalska dešavanja koja su počela 2008. godine u Deronjama, iz kolevke smo pomerili u centar tamburaškog sveta, na Petrovaradinski tvrđavu, gde je i mesto za globalnu tamburašku priču. Iz godine u godinu smo podizali kvalitet a organizacioni deo sveli na rutinu, tako da smo dobili prostor i vreme za kreativne i lepe momemnte u muzici umesto puke interpretacije- zaključio je Ninković.