Blog

LIKOVNA KOLONIJA „TAMBURICA FEST 2O16“ I OVE GODINE NA PETROVARADINU

SLIKARI UZ TAMBURAŠE
POSEBAN doprinos „Tamburica festu“, festivalu koji svojim sadržajima podržava Novi Sad u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, daju likovni umetnici. Jer, na ovogodišnjem, devetom po redu svetskom tamburaškom festivalu, na kojem će od 21. do 25. juna, na Trgu slobode u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti tamburaški orkestri iz osam zemalja, tradicionalno će se održati i deveti saziv Likovne kolonije „Tamburica fest 2016“, na kojoj učestvuje – devet likovnih umetnika.
Svoje radove predstaviće slikari: Janoš Mesaroš, Branka Stojsavljević, Slobodan Miljević, Silvija Jelačić, Kolja Obrovski, Saša Dobrić, Igor Cvejanović, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan.
-Umetnički doživljaj odnosa muzike i slike iz godine u godinu se produbljuje i uglavnom se biraju autori sa više smisla i oni koji mogu trenutno da daju najviši doprinos – kaže Borivoj Popržan, selektor Likovne kolonije.- Zadovoljstvo je što ove godine nastupa devet slikara u okviru festivala „tam-tam burice“, koji su ne samo sa zadovoljstvom prihvatili nego i obradovani kolonijom sa temom sinestezije etnomuzikologije i likovnosti, u procesu saosećajnosti progledanja, osluškivanja i oslikavanja.
I ovogodišnji saziv slikara ima za cilj da povisi svest o opravdanosti i unapređenju likovnog sadržaja festivala, da tematskim angažovanjem i razgovorima ispuni atmosferu izoštrenim, bistrim i osveženim mislima umetnika, doprinese afirmaciji kolonije u okviru festivala.
– Likovna kolonija se održava u impresivnom eksterijeru koji svojim uzvraćenim pogledom sa Petrovaradinske tvrdjave na svetsku reku inspiriše zajedno sa Fruškom gorom i doprinosi razvoju teme. Na poseban način procesualnošću sinestezijom, sećanjem na bivše more, prevodi osluškivanje u pojam slike. Učesnicima ovogodišnjeg saziva biće zadovoljstvo što će se družiti sa četiri – pet tamburaških sastava koji će doprineti ulepšavanju ambijenta Petrovaradinske tvrđave direktno iz pera i žice – istakao je Popržan.

IZLOŽBA

Izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest 2016“ biće otvorena u petak, 24. juna u 20 časova na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave (ispred ateljea Borivoja Popržana). Smotru slikara koji će predočiti 20 radova otvoriće naš istaknuti umetnik, Janoš Mesaroš.

Potpis pod sliku
SLIKARI Doprinos likovnjaka festivalu tamburaša