Blog

LIKOVNA KOLONIJA „TAMBURICA FEST 2O15“ U ZNAKU „OSMICE“

Sve u znaku „osmice“. Na ovogodišnjem, osmom po redu svetskom tamburaškom festivalu, na kojem će od 25. do 27. juna, na Trgu slobode u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti tamburaški orkestri iz osam zemalja, tradicionalno će se održati i osmi saziv Likovne kolonije „Tamburica fest 2015“, na kojoj učestvuje – osam likovnih umetnika.
Svoje radove predstaviće Korina Gubik iz Sente, Đerđi Ačaji iz Sombora, Boško Vukojević iz Banjaluke, Velja Bugarin iz Kovina, Miodrag Miljković, Zoran Babin, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan iz Novog Sada.
-Umetnički doživljaj odnosa muzike i slike iz godine u godinu se produbljuje i uglavnom se biraju autori sa više smisla i oni koji mogu trenutno da daju najviši doprinos- kaže Borivoj Popržan, selektor Likovne kolonije.- Zadovoljstvo je što ove godine nastupa osam slikara u okviru festivala „tam-tam burice“, koji su ne samo sa zadovoljstvom prihvatili nego i obradovani kolonijom sa temom etnomuzikologije i likovnosti, jer im predstoji proces da zažmure, osluškuju i oslikavaju.
I ovogodišnji saziv slikara ima za cilj da povisi svest o opravdanosti i unapredjenju likovnog sadržaja festivala, ali i da tematskim razgovorima ispuni atmosferu i izoštrenim, bistrim i osveženim mislima umetnika, doprinese afirmaciji kolonije u okviru festivala.
– Likovna kolonija se održava u impresivnom eksterijeru koji svojim uzvraćenim pogledom sa Petrovaradinske tvrdjave na svetsku reku inspiriše zajedno sa Fruškom gorom i svakako da doprinosi razvoju teme. Na poseban način procesualnošću sinestezijom, sećanjem na bivše more, prevodi osluškivanje u pojam slike. Učesnicima ovogodišnjeg saziva biće zadovoljstvo što će se i družiti sa četiri- pet tamburaških sastava koji će doprineti ulepšavanju ambijenta Petrovaradinske tvrdjave direktno iz pera i žice- istakao je Popržan.
Izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest 2015“ biće otvorena u petak, 26. juna u 20 časova na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave (ispred ateljea Borivoja Popržana).
PRES TIM
TAMBURICA FEST 2015