Blog

KONGRES SVETSKE TAMBURAŠKE ASCOCIJACIJE UVOD U TAMBURICA FEST

Napokon je krenulo. Otvaranjem drugog poredu Kongresa svetske tamburaške asocijacije, danas u 15 časova u Svečanom salonu hotela „Novi Sad“, u okviru kojeg je i Naučni skup na temu etnomuzikologije, praktično su počela dešavanja na ovogodišnjem „Tamburica festu 2015“.

Kongres je otvorio dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije koji je naglasio da je sve počelo 2008. godine, kada je ostvarena ideja o tamburaškom festivalu na livadi u Deronjama.

-Od tada smo napravili mnogo toga, prevazišli prvobitni prostor i preselili se u Novi Sad, na Petrovaradinsku tvrđavu, na zadovoljstvo Novosađana. U našoj priči, koja traje već osam godina, nastupilo je više od 1.500 tamburaša iz 14 zemalja. Uvek su najbolji osvajali nagrade a o tome svedoči činjenica da nikada nije bilo primedbi na kvalitet, i to je jedan od razloga zašto smo to što smo danas. Imamo podršku gradskih i poktajinskih struktura i uz pomoć prijatelja i ljubitelja muzike, uspeli smo da podignemo tamburu u čitavom regionu. Gostovali smo u Banjaluci, Zagrebu, obilazili festivale u Županji, Crnoj Gori… To je naša misija, da se okupimo oko tambure- rekao je Pejčić.

Učesnike drugog kongresa Svetske tamburaške asocijacije i Naučnog skupa, pozdravio je i Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, koji je istakao da je potrebno čuvati tradiciju i da tamburica spaja ljude.

-Da nam se Tamburica fest desio pre dve decenije, ne bismo imali poplavu šunda i kiča. Tamburica je uvek spajala ljude i činiće to i ubuduće a festival je, kao i mnogo toga dobrog, bilo teško napraviti i održati na ovim prostorima gde se uspeh ne prašta i gde ne prolazi ono što nije komercijalno- rekao je Pavlov.

Na Naučnom skupu radove su predstavili profesor mr Zoran Mulić, Branko Davidović, Damir Zajec, Ivan Mamužić, profesor Mihael Ferić i Emir Perkić. Rad Naučnog skupa nastavlja se i u petak, 26. Juna, od 10 do 13 časova, kada će svoje radove predočiti profesor Franjo Batorek, mr Marija Dumnić, Stipan Jaramazović, mr Julijana Jovanović, profesor Đura Parčetić i Miro Marinković.