Blog

JEDINSTVEN PROJEКAT RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE I TAMBURICA FESTA

PRIJATELJI TAMBURICE, ČUVARI TRADICIJE
U „Studiju M“ Radio Novog Sada, RTV Vojvodine i Tamburica fest u koprodukciji snimaju „dupli ce de“ sa čak 32 pesme 16 poznatih interpretatora koji su nastupali na najvećem svetskom tamburaškom festivalu u prethodnih devet godina. Svoje hitove u pratnji Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, pevaju vokalni solisti iz Srbije i regiona, Merima Njagomir, Jelena Rozga, Danka Stoiljković, Ana Bekuta, Željko Bebek, Željko Samardžić, Zvonko Bogdan, Marinko Rokvić, Halid Bešlić, Zoran Кalezić, Aca Lukas, Nino Veličkovski, Nikola Rokvić, Dženan Lončarević, Čeda Marković i grupa “Legende“. -Reč je projektu, sasvim novom na muzičkom nebu Srbije i regiona koji nosi naziv „Prijatelji tamburice“- kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala.- Ideja je nastala kao potreba da se prikaže univerzalnost tamburaških instrumenata s kojima se na vrhunski način mogu izvoditi kako tamburaške tako i zabavne, pop- rok pesme pa sve do najpoznatijih dela klasične muzike, Mocarta, Baha… Utom projektu povodom 10 godina Tamburica festa interpretatori su najistaknutiji vokalni solisti iz Srbije i regiona koji su nastupali na festivalu.
ŽELJКO SAMARDŽIĆ: TAMBURICA JESTE EMOCIJA
Sa najboljim tamburašima na svetu svoje hitove snimio je Željko Samardžić, koji je uz direktora Pejčića i inicijator za zajednički album pesama za nezaborav. -Samo saznanje da je na Tamburica festu nastupio veliki broj istaknutih umetnika, pretvorilo se odmah u ideju da bi bilo lepo da sve to objedinimo- kaže Samardžić.- Ideja je pobudila veliko interesovanje među izvođačima a koliko čujem i među publikom koja je nestrpljiva da dočeka znane hitove u tamburaškoj pratnji. Tamburaški zvuk je izuzetna emocija koja se na sceni ne može sakriti i ta energija se prenosi s jednog na drugog izvođača kao i na publiku. Najbitnije je da su tamburica i pesma na pijedestalu satkane od ljubavi i emocija. Tamburaška muzika se danas nalazi u srcu Vojvodine, dolaze mladi da uživaju u dobrim, kvalitetnim neprolaznim pesmama.
MERIMA NJEGOMIR: ENTUZIJASTI NEGUJU BAŠTINU
Merima Njagomir, naša legendarna pevačica, ističe da Tamburica fest desetogodišnjim delovanjem čuva i neguje tradiciju. Ona je, kaže, rođena i odrasla u Zemunu uz tamburaše pa je zvuk tamburice ostao u pamćenju i potseća je na detinjstvo. -Mnogo puta sam nastupala sa tamburašima, posebno novosadskim a Tamburica fest podržavam od prvog dana festivala. Reč je o ogromnom značaju za očuvanje naše tradicije i svega onog kvalitetnog u našoj narodnoj muzici kao i starogradskih pesama i romansi. Reč je o pravim entuzijastima i čast mi je da sam deo festivala, među prijateljima koji čuvaju tamburicu- kaže Merima.
MARINКO ROКVIĆ: PROJEКAT NA DUGE STAZE MARINКO
Rokvić je u dva navrata nastupa na Tamburica festu a ne krije da je sa oduševljenjem prihvatio ideju za snimanje zajedničkog albuma. Tim pre što u njegovom opusu, kako naglašava, ima veoma mnogo tamburaških pesama. -Ja sam za tradiciju, za tamburaše- kaže Marinko.- Muzika ide napred a za mene su tambura i harmonika nešto posebno, uzvišeno i nezamenjivo. Ideja je fantastična i već sada, kada se pročulo, ima dobar odjek kod publike a mogu misliti šta će biti kada se pojavi u rafovima. Reč je o projektu na duge staze za sve generacije a pogotovo za mlađe koji dolaze- kaže Marinko.
ČEDA MARКOVIĆ: TAMBURA JE КULTURA
NAJLEPŠE tamburaške pesme su i danas aktuelne i popularne. To ističe Čeda Marković i tvrdi da je tamburica, zapravo kultura. -Zvuk tambure stvara sliku ravnice i neke sete- kaže Marković.- To je, verujte mi, čudo. Tamburaši i taj svet tamburice, koji podrazumeva i ljude koji je slušaju, totalno opijaju. To su one pozitivne vibracije koje nose kvalitet muzike, slušanja i uživanja. Svi su se stilovi menjali, ali je tamburica ostala dosledna 100 i više godina. Tambura je nešto što ljudi dožive ili ne dožive ako je ne čuju.