Blog

DANAS POČEO JUBILARNI, 10. „TAMBURICA FEST“, NAJBOLjI EVROPSKI FESTIVAL ETNO MUZIKE

OŽIVEO „ETNO SOKAK“

OTVARANjEM „Etno sokaka“, smeštenog u Katoličkoj porti uz mnoštvo zanimljivih suvenira sa vojvođanskim motivima, danas, 20. juna, tačno u podne, počeo je jubilarni, 10. po redu „Tamburica fest“, na kojem do subote, 24. juna nastupa više od 600 izvođača iz osam zemalja.
Uz pratnju tamburaša otkrivena je i izložba slika likovne kolonije „Prijatelji tamburice“, gde su se radovima nastalih u prethodnih devet godina festivala predstavili ugledni umetnici, Borivoj Popržan, Vladislav Šešlija, Saša Dobrić, Bojan Kiridžić, Sibila Petenji, Đerđi Ačaji, Igor Obrovski, Korina Gubik…
Takođe, otvorena je i jedinstvena izložba fotoreportera Martina Candira, sa čak 100 fotografija raspoređenih po lokalima od „Trčike“ pa do kraja Dunavske ulice.
-Zajednička je ideja da napravimo foto performans i da svi posetioci, ali i prolaznici, imaju priliku da pogledaju dešavanja na festivalu od 2008. godine do danas. Zato smo i fotografije postavili na atraktivne lokacije, mesta na kojima se lako uočavaju i znatiželjnicima pružaju sliku o „Tamburica festu“ od samog početka, u selu Deronje, pa do dešavanjima na Petrovaradinskoj tvrđavi- kaže Candir.
Po rečima Jelene Pejčić, člana Organizacionog odbora festivala, u sredu, 21. juna će Novosađanima u susret izaći tamburaši, čak 10 orkestara koji će od 19.30 časova muzicirati i šetati ulicama u centru grada.
-To je posebna tamburaška promenada koju će upotpuniti i članovi kulturno umetničkih društava i folklora sa predstavljanjem naših igara- rekla je Pejčićeva.
Glavni programi ovogodišnjeg „Tamburica festa“ biće održani na Trgu slobode od četrvtka, 22. juna do subote 24. juna. Tada će nastupiti Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodina uz Đorđa Čavića i Dušana Svilara, Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata moskovske filharmonije „Osipova“, finalisti emisije „Nikad nije kasno“ i za kraj „Bajaga i instruktori“.
U takmičarskom programu nastupiće 15 orkestara kao i dosadašnji pobednici festivala koji će se nadmetati za gran pri „Tamburica festa“.