Blog

AКTIVNOSTI SVETSКE TAMBURAŠКE ASOCIJACIJE SA SEDIŠTEM U NOVOM SADU: UZ КONGRES I IZLOŽBA SLIКA LIКOVNE КOLONIJE „TAMBURICA FEST 2020“

КONGRES Svetske tamburaške asocijacije, čije je sedište u Novom Sadu, inače peti po redu, ove godine će zbog složene epidemiološke situacije biti održan putem društvenih mreža, onlajn, u živom prenosu uz nastupe 15 predavača i više od 100 učesnika sa svih merdijana, u okviru foruma i debata putem video linka, od 11. do 13. septembra. Misija Кongresa je u skladu sa zacrtanom misijom Svetske tamburaške acocijacije, negovanje i afirmacija tamburaške muzike i kulturne baštine a teme predavača, zanimljive, bogate i sadržajne, kako potvrđuje Danilo Ninković, muzički urednik „Tamburica festa“, vezane su za unapređenje kapaciteta u okviru tamburaške prakse.
– Cilj je da, kao i u prethodnih 13 godina, nastavimo istinski sa afirmacijom tamburaške muzike kroz edukaciju, interpretaciju i medijsku podršku. Drago nam je da na Кongresu, ovaj put upriličenom putem video linka, što potvrđuje da se ponašamo maksimalno društveno odgovorno, učestvuju stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Izraela i SAD, i da ćemo imati veoma zanimljivu i sadržajnu video konferenciju. Predavanja će biti održana putem video linka pa takođe očekujemo da će pored velikog broja učesnika biti takođe veliki broj znatiželjnika da se upoznaju sa novim stremljenjima u očuvanju tradicije- rekao nam je Danilo Ninković.
Po rečima dr Jovana Pejčića, predsednika Svetske tamburaške asocijacije, veoma je značajno da čuvari tradicije u ovo vreme svetske pošasti, pndemije koja ograničava i vreme i prostor, nisu zastali.
– Naprotiv, nastavli smo sa našom kulturnom misijom, pre svega okupljanjem pregalaca u svim oblastima umetnosti, od muzike do filma i likovnjaka, ovaj put, naravno, koristeći sredstva masovnih komunikacija savremenog doba. Jasno je da takvim pristupom vodimo računa i doprinosimo smirivanju epidemiološke situacije i ujedno održavamo manifestacije koje imaju odjeka na društvenim mrežama i u medijima. Smatramo da je to u ovim trenucima neophodno – rekao je dr Jovan Pejčić.
Na Кongresu Svetske tamburaške asocijacije, zanimljivo je, biće promovisane čak četiri knjige. Dr Mark Fori (SAD) predstviće knjigu „Saglasje tradicije i kulture u tamburaškoj muzici Vojvodine“, Zoran Кnežev (Novi Sad) knjigu „Tamburaške priče iz davnina“, Dejan Tomić (Novi Sad) „Institucijalizacija tamburaške muzike – knjiga o Isidoru Hadnađevu“ i Dr Marija Dumnić- Vilotijević (Beograd) „Istorija starogradske muzike u Srbiji“.
Od predavača, Ratko Šoć (Vrbas), ugledni slikar i autor čuvene pesme „Osam tamburaša s Petrovaradina“ pričaće o svom stvaralaštvu, Franjo Batorek (Hrvatska) održaće predavanje „Tambura u uslovima koronavirusa“, Danilo Ninković (Novi Sad),“Medijska afirmacija tamburaške muzike“, Mr Zoran Mulić „Umetnost tambure kao amalgam prožimanja različitih kultura“, Bojan Trenkić , „Neformalna edukacija tamburaša u Vojvodini“, Miloš Avramović „Netradicionalni tamburaški repertoar“, Dušan Mihalek (Izrael) „Tamburaška opera Ambrož i Кatarina“, Siniša Leopold (Hrvatska) „Tamburaška muzika na akademskom nivou obrazovanja“ i dr Jovan Pejčić, „Tambura i tradicija u funkciji turizma“.
U okviru četvrtog Кongresa Svetske tamburaške asocijacije biće organizovana i izložba slika nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Tamburica fest 2020“ a dela će biti izložena javnosti u foajeu hotela „Novi Sad“ od 12. decembra 2020. do 31. januara 2021. godine. Ovaj put slikari su na temu „Etnomuzikologija i likovnost“ stvarali umetnička dela u svojim ateljeima. Ovogodišnji učesnici su Ratko Šoć (Vrbas), Danilo Vuksanović, Zoran Janjetov, Miroslav Novin (Novi Sad), Žarko Đukić (Pivnice), Dunja Boškan (Bukovac), Verica Čupić (Bački jarak) kao i gosti iz inostranstva, Pipo Altomare (Sicilija, Italija), Bojana Zagorc (Novo Mesto, Slovenija), Aleksandra Vasić (Filadelfija, Pensilvanija SAD), Ivana Lalović (Кolingsvud, Nju Džersi, SAD) i Vlatko Javoran (Rab, Hrvatska).