Blog

TAMBURAŠKE STRUNE GREJALE PUBLIKU

CEREMONIJA svečanog otvaranja, spektakularna „Tamburaška mondovizija“ i koncert Željka Samardžića obeležili su drugo veče Svetskog tamburica festa na novosadskom Trgu slobode koji je i pored „hladnog vremena za ovo doba godine“,  bio preplavljen publikom.

Na glavnoj festivalskoj bini tamburaši su centar grada obojili umilnim zvucima  omiljenog instrumenta,  na zadovoljstvo Novosađana i gostiju njihovog grada. Tanke žice tamburice su nadjačale „deseti podeok na termometru“ a publiku, koja nije štedela dlanove, grejali su do duboko u noć izvođači iz 14 zemalja, sjajnim nastupima.

Druženje tamburaša sa posetiocima počelo je zajedičkim nastupom vrhunskih umetnika, Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević” iz Rume i mešovitog hora Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada.

To je bila jedinstvena uvertira za Maju Gojković, predsednicu Vlade Vojvodine, koja je biranim i rečima punim hvale za organizatora, svečano otvorila 17. po redu Svetski tamburica fest, koji je, kako je naglasila, među najverodostojnijim čuvarima tradicije kulturnog nasleđa Novog Sada, Vojvodine, Srbije, ali i mnogih drugih zemalja.

– Svaka dragocena tradicija utkana je u dela koja nastaju u savremenom stvaralaštvu i u tom smislu retki su dobri i vrhunski umetnički radovi koji svoju inspiraciju ne nalaze u kulturnom nasleđu- obratila se Gojkovićeva.- Zbog toga je veoma važno da imamo manifestacije kao što je Tamburica fest, koja spaja nasleđe sa savremenim stvaralaštvom, čineći tako tradiciju i običaje i „živim“ i vidljivim i dajući im aktivnu ulogu u nastanku novih umetničkih dela.

Ona je naglasila da se prenošenjem vredne baštine podstiče kreativnost i stvara novo kulturno nasleđe i nova publika.

-Pohvalila bih organizatore Tamburica festa za njihovo dugogodišnje delovanje u tom pravcu a posebo zbog činjenice što objedinjuje brojne vrste umetničkog delovanja i okuplja veliki broj umetnika i kulturnih poslenika. Svojim konceptom i programom, onim što nudi takmičarima i brojnim gostima, na kraju krajeva, zahvaljujući i prepoznatljivosti širom sveta, „Tamburica fest“ od samog nastanka je mnogo više od uobičajenog mesta okupljanja ljubitelja ovog muzičkog instrumenta i njegovog zvuka. Svi smo izuzetno ponosni na to što je tamburica, jedan od najstarijih muzičkih instrumenata, među najupečatiljivijim delovima naše muzičke tradicije i kulturnog identiteta.

Gojkovićeva je takođe podsetila da o značaju tamburice govori i to što je tamburaška praksa 2021. godine upisana u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, ne samo zbog umetničkih kvaliteta i umilnog zvuka, već i zbog kulturološkog značaja koji ima za nas koji živimo na ovim prostorima.

Nakon svečanog otvaranja,  održana je spektakularna „Tamburaška mondovizija“,  jedinstvena forma internacionalnog takmičenja u izboru najlepše nove pesme, u kojem su nastupili vokalni solisti iz 14 zemalja, uz pratnju Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine. Publika je otvorenog srca dočekala izvođače i ne štedeći glasne žice i dlanove, podržavala ih u predstavljanju novih pesama od kojih će, sasvim izvesno, neke postati omiljeni hitovi.

U žestokoj konkurenciji vrhunskih vokalnih interpretatora, Gran pri festivala,  po oceni stručnog, međunarodnog žirija, osvojio je Marinko Mare Stambolija, predstavnik Srbije sa pesmom „Samo reci“. Njemu je pobedničku plaketu uručio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor Tamburica festa.

Za najbolji muški vokal proglašen je Vladimir Miler iz Rusije, za najbolji ženski vokal, Tatjana Jaško, dok je nagradu publike ponela Tanja Vlaščić iz Rumunije a nagradu medija, Gašpar Mihelič iz Slovenije.

Nagrade za kompoziciju poneli su Željko Dvoržak, Đorđe Kovačević i Dubravko Duco Knežević, za najbolji tekst, Igor Sadrija i Vladimir Damnjanović a za najbolji aranžman, Damir Butlović Budo.

Publiku je razgalila i vokalna solistkinja Bojana Srdanović uz Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine, i „pripremila teren“ za završnicu  druge večeri festivala, celovečernji koncert Željka Samardžića. Već dobrano zagrejana publika sa nestrpljenjem je iščekivala izlazak na glavnu binu sjajnog pevača i u startu ga nagradila ovacijama. Usledili su brojni Željkovi hitovi, horsko pevanje sa obožavaocima i nezaboravan zajednički provod. Posebna razmena energije usledila je uz sentiš melodije i birane stihove, sve do samog finiša u kom je publika takođe ovacijama ispratila Željka.

U subotu, 14. septembra, posetioce očekuje najpre nastup Subotičkog tamburaškog orkestra, a zatim tradicionalno takmičenje tamburaških sastava iz šest zemalja za prestižne festivalske nagrade, koncert novosadskog benda „Apsolutno romantičo“, proglašenje pobednika i najboljih muzikanata a od 23 časa, celovečernji koncert grupe  „Crvena jabuka“.

Završni festivalski dan, u nedelju, 15. septembra, obeležiće osmi po redu Kongres Svetske tamburaške asocijacije u Sali Kulturnog centra Novog Sada, na kojem će biti predočeno 11 novih naučnh radova u oblasti tamburaške prakse.