Blog

TAMBURAŠKA PROMENADA ZA FESTIVALSKI START I OVACIJE PUBLIKE

TRADICIONALNOM i jedinstvenom „fijakerijadom“, vožnjom fijakera „okićenih“ tamburašima i folklorašima uz svima dobro znane pesme, a zatim revijalnim nastupima na velikoj bini na Trgu slobode, u Novom Sadu je na radost poštovalaca istinskih muzičkih vredosti zasnovanih na izvornim notama, u četvrtak uveče počeo 17. po redu Svetski Tamburica fest 2024.

Tamburaška povorka je krenula od Muzeja Tamburica festa i novosadskim bulevarima i ulicama, na sebi svojstven način,pozivala sugrađane da se okupe u centru grada, pred glavnom festivalskom binom na kojoj su počeli programi i gde su svirci upriličili odgovarajući štimung.

Pored velikog interesovanja građana, Novi Sad će biti domaćin znatnom broju gostiju iz regiona i inostranstva, što je već uvodne festivalske večeri potvrdila atmosfera tradicionalnog defilea zvucima u starom gradskom jezgru.

Veliki broj ljubitelja setnih nota razgalili su izvođači na posebo upriličenoj glavnoj bini, najpre sjajnim muziciranjem stotinu mladih tamburaša, kao i dva orkestra veterana i sve uz pratnju članova KUD „Svetozar Marković“.

U petak, 13. septembra, Svetski Tamburica fest će, kako se očekuje, proglasiti otvorenim predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković na svečanoj ceremoniji od 20 časova na kojoj će nastupati Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević” iz Rume i mešoviti hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada.

Nakon toga će uslediti „Tamburaška mondovizija”,  jedinstvena forma izbora najlepše nove pesme, intenacionalno takmičenje vokalnih solista iz 14 zemalja. Zatim sledi koncert vokalne solistkinje Bojane Srdanović i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, kao i ceremonija uručenja festivalskih nagrada i za kraj druge večeri festivala, celovečernji koncert Željka Samardžića.

U subotu, 14. septembra, posetioce očekuje najpre nastup Subotičkog tamburaškog orkestra, a zatim tradicionalno takmičenje tamburaških sastava iz šest zemalja za prestižne festivalske nagrade, koncert novosadskog benda „Apsolutno romantičo“, proglašenje pobednika i najboljih muzikanata a od 23 časa, celovečernji koncert grupe  „Crvena jabuka“.

Završni festivalski dan, u nedelju, 15. septembra, obeležiće osmi po redu Kongres Svetske tamburaške asocijacije u Sali Kulturnog centra Novog Sada, na kojem će biti predočeno 11 novih naučnh radova u oblasti tamburaške prakse.

Pres služba „Tamburica fest 2024“