Vesti i najave

KONKURS za učestvovanje tamburaških orkestara na XII svetskom TAMBURICA FEST-u u Novom Sadu, od 20. do 22. juna 2019. godine.

Uslovi konkursa
Pravo učešća na festivalu imaju tamburaški sastavi pod sledećim uslovima:

Mali sastavi:
- Tamburaški sastav koji konkuriše može da ima od 5 do 12 članova.
- Učesnici takmičenja mogu da izvedu repertoar bez žanrovskih ograničenja u trajanju nastupa do 15 minuta.  

Veliki orkestri:
- Veliki tamburaški orkestri mogu da se takmiče u sastavu od 16 do 24 članova (prekobrojni sami sebi plaćaju troškove boravka), uz uslov da su zastupljeni svi standardni instrumenti ovakvog sastava. 

Program za takmičenje:
- Jedna instrumentalna kompozicija koja pretstavlja podsticaj u inventivnom i inovacijskom smislu u tamburaškoj muzici.
- Jedna instrumentalna kompozicija po slobodnom izboru iz tamburaške literature ili seriozne muzičke literature prilagođene tamburaškom orkestru.
- Muzička numera za jednog ili više vokalnih solista.
- Narodna igra (izvorna ili u umetničkoj obradi) ili kompozicija rapsodičnog karaktera na narodne motive. 

Orkestar može da izvede jednu kompoziciju sa 1-2 instrumenta (grupa udaračkih instrumenata i jedan melodijski instrument) koji ne pripadaju tamburaškom instrumentariju ako su kompozicija ili aranžman tako pisani. 

Nastup velikih orkestra može da traje do 20 minuta. Svaki orkestar je obavezan da program izvede po prijavljenom redosledu (sa punim podacima o nazivu dela i autorima). 

Način prijavljivanja izvođača
Za učešće na festivalu potrebno je popuniti Prijavu (preuzeti ovde), priložiti kratku biografiju i 3-4 fotografije punog sastava, zvučni zapis programa ili deo programa i dostaviti Organizatorelektronskom poštom na adamovjoca@gmail.com ili tamburicafest@yahoo.com  najkasnije do 31. 12. 2018. godine.

Organizator će obavestiti sve odabrane učesnike  najkasnije do 10. 01. 2019. godine. Odabrani orkestri se obavezuju da pismeno potvrde svoje učešće najkasnije do 15. 01. 2019. godine.

Organizator o svom trošku obezbeđuje pun pansion u hotelskom smeštaju u Novom Sadu za vreme boravka učesnika iz daleka. Učesnici dolaze na festival o svom trošku. Organizator obezbeđuje vrhunske uslove za nastup i produkciju, nagrade, kao i promociju u medijima.

Za dodatne informacije:
Jovan Adamov
+381 63 591 343,
adamovjoca@gmail.com

Danilo Ninković
+381 63 532 465

daniloninkovic.ns@gmail.com 
tamburicafest@yahoo.com

Prijavu za nastup možete preuzeti ovde

KONKURS ZA IZBOR NAJLEPŠE NOVE PESME TAMBURICA FESTA 2019

Uslovi konkursa:

01. Konkurs je otvoren za sve zainteresovane muzičke stvaraoce.
02. U obzir dolaze samo neobjavljinani radovi pogodni za vokalno izvođenje uz tamburaški orkestar.
03. Radovi treba da sadrže demo snimak i otkucan tekst.
04. Direkcija Festivala zadržava pravo da, u dogovoru sa autorom muzike i teksta izvrši manje korekcije u interesu boljeg kvaliteta – ne zadirući time u autorska prava.
05. Slanjem svojih radova na konkurs autori prenose na Direkciju Festivala pravo prvog izvođenja i audio/video emitovanja – bez posebne naknade, kao i sva izdavačka prava - grafička, audio i video. Direkcija sva ova prava ili pojedina od njih može da prenese i na treće lica.
06. Direkcija Festivala ima pravo konačne odluke o izboru aranžera i interpretatora.
07. Sve izabrane kompozicije biće objavljene na festivalskom kompakt disku i izvedene u okviru posebnog programskog segmenta na Tamburica festu 2019.
08. Na Festivalu će biti dodeljene I, II i III nagrada stručnog žirija za kompozicije i nagrada za najbolju interpretaciju, tekst i aranžman, kao i nagrada publike za najlepšu novu pesmu Tamburica festa 2019.
09. Odabrani radovi se ne mogu povući.
10. Neodabrani radovi se ne vraćaju.
11. Rok za predaju radova je 31. 12. 2018. godine
12. Radove sa podacima o autorima slati na e-mail adresu: adamovjoca@gmail.com ili tamburicafest@yahoo.com  

ODRŽAN KONGRES SVETSKE TAMBURAŠKE ASOCIJACIJE

SVE U ZNAKU ČUVARA TRADICIJE

​ U okviru trećeg Kongresa Svetske tamburaške asocijacije, na kojem je u Novom Sadu od 28. do 30. septembra, predočenao čak 20 naučnih radova stručnjaka iz osam zemalja, otvorena je i izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest“ i održan gala koncert „majstora pera i žice“ u sinagogi.
​- Naš grad, „Evropska prestonica kuluture 2021“, zaslužio je da u kontinuitetu svoje građane obraduje kulturnim manifestacijama na najvišem nivou- kaže dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije.- Na svetskom skupu čuvara tradicije, razmenom iskustava i obrađivanjem raznih tema, doprineli smo negovanju tamburaške kulture. Naravno, ponosni smo na 150 godina tamburaške tradicije i 11 godina trajanja našeg nagrađivanog festivala „Tamburica fest“ kao i na činjenicu da je sedište Svetske tamburaške asocijacije upravo u Novom Sadu. Jedna od tema svetskog kongresa bila je i inicijativa da se u „srpskoj atini“ osnije muzička akademija za tamburaše.
​ U okviru Kongresa u foajeu hotela „Novi Sad“ otvorena je i izložba slika sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest“ na kojoj su predstavljena dela naših akademskih slikara iz Beograda, Jagodine, Prokuplja, Vršca, Kikinde, Sente i Novog Sada.
​Posebna poslastica za ljubitelje umilnog zvuka tamburice bio je besplatan koncert ansambla „Velos“, pobednika ovogodišnjeg festivala i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine u Sinagogi. Pred prepunim gledalištem virtuozi tamburaštva su u posebno biranom programu razgalili posetioce koji su gotovo svaku kompoziciju dlanovima pratili u takt.

XI SVETSKI TAMBURICA FEST NAGRADIO JE NAJBOLJE TAMBURAŠE I TAMBURAŠKE ORKESTRE

STATUETE PETROVARADINSKOG SATA U RUKAMA MAJSTORA TAMBURICE

U okviru treće večeri festivala dodeljene su nagrade  u kategoriji Mali tamburaški orkestri. Tako je Tamburaškom ansamblu Velos dodeljena nagrada za najbolji orkestar festivala a najlepša nova pesma je  „Prodat ću kola, vrance i polja“ koju  je izveo Tamburaški sastav Satir. Zlatko Galik  iz Tamburaša Rubato je dobio nagradu za najboljeg primaša a Miloš Jovanović iz Tamburaškog ansambla Velos nagradu za najboljeg basprimaša. Nagrada za najboljeg begešara pripala je  Miroslavu Adaševiću iz tamburaškog orkestra Sremska banda. Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije pripala je Tamburaškom orkestru Zlatna suza. A Gradski Tamburaški orkestar Pljevlja dobio je nagradu za najbolju interpretaciju. Solista Joseph Joe Kirin iz Tamburaškog orkestra Sremska banda  je i najbolji vokalni solista ovog festivala a specijalna nagada žirija publike pripala je Tamburaškom orkestru Kraguji. Diplome i specijalne statuete Petrovaradinskog sata uručivali  su ispred Tamburica festa Jovana Pejčić,  muzički urednik festivala Danilo Ninković, predsednik stručnog žirija gospodin Franjo Batorek, predsednik UO NS Seme  pr.dr. Bogdan Kuzmanović i umetnički direktor festivala Jovan Adamov. Poslednje večeri XI Svetkog tamburica festa  nagrađeni su Veliki  tamburaški  orkestri. Tako je statuetu  i doplomu festivala  odneo Gradski Tamburaški  orkestar  „Branko Radičević“ iz Rume, kao prvonagradjeni u kategoriji Veliki tamburaški orkestri . Druga nagrada stručnog žirija pripala je  Tamburaškom orkestru Opštine Semeljci iz Hrvatske  a treća Tamburaškom orkestru Dobreč iz Slovenije. Specijalnu nagradu za negovanje tamburaške tradicije osvojio je Gradski  Tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“ iz Novog Sada. Specijalnu nagradu za inovativne domete osvojio je  Gradski Tamburaški orkestar  „Banja Luka“ iz Republike Srpske. Najbolji umetnički izraz po mišljenju stručnog žirija imao je Tamburaški orkestar Dobreč. A specijalnu nagradu žirija dobio je  Orkestar  „Veršendi  Kovač Jožeš“  iz Mađarske.

Nagrade su uručivali ispred Tamburica festa Jovana Pejčić, predsednik stručnog žirija Franjo Batorek, predsednik i član direkcije Tamburica festa Dragan Janković, muzički urednik festivala Danilo Ninković , umetnički direktor festivala Jovan Adamov i direktor  Tamburica festa Jovan Pejčić.

REVIJALNIM KONCERTOM DŽENANA LONČAREVIĆA ZATVORENA NAJBOLJA TURISTIČKA MANIFESTACIJA SRBIJE – XI TAMBURICA FEST

U samoj završnici Tamburica festa nastupio je  Dženan Lončarević kome je ovo već drugi put da učestvuje ali je i sam priznao pre nastupa, da ovoliku publiku nije očekivao.

-Uvek ću se rado vraćati Tamburica festu i publici na Petrovaradinu. Organizatorima čestitam još jedan uspešan festival. Mogu samo da zaključim da je lako je raditi sa dobrim ljudima! – rekao je Lončarević prisutnim medijima i publici ponudio više od dva sata svirke i svojih i ostalih popularnih hitova.

Publika je oduševljeno  pevala sa Lončarevićem, baš kao što je prethodne dve večeri to bezrezervno činila sa najboljim tamburašima, zatim I sa  Zvonkom Bogdanom, Garavim Sokakom  i  Marijom Šerifović.

Tako je nakon četiri dana,  XI Svetski  Tamburica fest  u subotu uveče, završen na najlepši mogući način.  Organizatori  festival su zadovoljno pozdravili I publiku I učesnike I najavili da će sledeće godine, zemlja prijatelj festival biti – Mađarska.

NAGRAĐENI NAJBOLJI MEĐU VELIKIM TAMBURAŠKIM I ORKESTRIMA

Poslednje večeri XI Svetkog tamburica festa  nagrađeni su najbolji  Veliki  tamburaški orkestri.

Tako je sa statuetom festivala u obliku čuvenog Petrovaradinskog sata  odneo Gradski Tamburaški  orkestar  „Branko Radičević iz Rume, kao prvonagradjeni . Potom,  druga nagrada stručnog žirija pripala je  Tamburaškom orkestru Opštine Semeljci iz Hrvatske  a treća Tamburaškom orkestru Dobrečiz Slovenije.  Specijalnu nagradu az negovanje tamburaške tradicije osvojio je Gradski  Tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“ iz Novog Sada. Specijalnu nagradu za inovativne domete osvojio je  Gradski Tamburaški orkestar  „Banja Luka iz Republike Srpske.  Najbolji umetnički izraz po mišljenju stručnog žirija imao je Tamburaški orkestar Dobreč a specijalnu nagradu žirija dobio je  Orkestar „Veršendi  Kovač Jožeš“  iz Mađarske. 

Nagrade su uručivali ispred Tamburica festa Jovana Pejčić, predsednik stručnog žirija Franjo Batorek, predsednik i član direkcije Tamburica festa Dragan Janković, muzički urednik festivala Danilo Ninković , umetnički direktor festivala Jovan Adamov i direktor  Tamburica festa Jovan Pejčić.

Fotografije nagradjenih se nalaze u galeriji. 

PRESTALA KIŠA A PLJUŠTALE NAGRADE

TREĆE VEČE:  Dodela nagrada najboljima u takmičarskom i fenomenalni koncert Marije Šerifović u revijalnom delu festivala 

U okviru treće večeri festivala dodeljene su nagradeu takmičarskom delu. 

Tako je Tamburaškom ansamblu Velos dodeljena nagrada za najbolji orkestar festivala a najlepša nova pesma je  „Prodat ću kola, vrance i polja“ koju  je izveo Tamburaški sastav Satir. 

Zlatko Galik  iz Tamburaša Rubato je dobio nagradu za najboljeg primaša a Miloš Jovanović iz Tamburaškog ansambla Velos nagradu za najboljeg basprimaša.

Nagrada za najboljeg begešara pripala je  Miroslavu Adaševiću iz tamburaškog orkestra Sremska banda. 

Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije pripala je Tamburaškom orkestru Zlatna suza . A Gradski Tamburaški orkestar Pljevlja dobio je nagradu za najbolju interpretaciju. 

Solista Joseph Joe Kirin iz Tamburaškog orkestra Sremska banda  je i najbolji vokalni solistaovog festivala a specijalna nagada žirija publike pripala je Tamburaškom orkestru Kraguji.

Diplome i specijalne statuete Petrovaradinskog sata uručivali  su ispred Tamburica festa Jovana Pejčić,  muzički urednik festivala Danilo Ninković, predsednik stručnog žirija gospodin Franjo Batorek, predsednik UO NS Seme  pr.dr. Bogdan Kuzmanović i umetnički direktor festivala Jovan Adamov.

I dok su  se nagradjeni fotografisali  sa publikom i saradnicima, na sceni  je počeo koncert Marije Šerifović, koji je naša jedina pobednica na Evroviziji otvorila  pesmom „Pametna i luda“ a onda poručila publici:  

-Da je više ovakvih festivala gde bi nam kraj bio! Čestitam organizatorima jedanaesti festival i želim vam da još dugo dugo trajete!

Petrovaradinskom tvrdjavom orili su se hitovi poput Sama i nervozna, U Nedelju, Deo Prošlosti, Ti možeš sve i tako je još  jedna noć na Tamburica festu  protekla  bez kiše i oblaka i završila se pesmom, muzikom i  gromkim aplauzom  nekoliko hiljada prisutnih.

ZVONKO BOGDAN: OVO JE JEDINI ČISTI TAMBURAŠKI ORKESTAR NA ZEMALjSKOJ KUGLI

„Mogu vam reći da me prate bolje od policije!“   – Zvonko Bogdan 

Drugi dan XI Svetskog tamburica festa obeležen je  izvedbama dečjeg tamburaškog orkestra Biseri liciderskog srca,  zvaničnim otvaranjem i vatrometom,  melodijama  Garavog Sokaka   i  šarmantnim koncertom Zvonka Bogdana.

Prvo su se na Petrovaradinu čule prepoznatljive  pop i tradicionalne numere poput  Oko moje sanjivo, Ja samo pjevam, A ti se nećeš vratiti i slično,  u izvodjenju dečijeg tamburaškog orkestra Biseri licidersko srca čiji su solisti  osvojili veliku pažnju publike iz koje se povremeno začuo  i ogroman aplauz, a zanimljivo je i to  što su organizatori odlučili da i ove godine jedan deo  novčanih sredstava festivala  odvoje za dečju tamburašku školu i instrumente. 

Kineski ataše za kulturu  Ksu Hong zvanično je i otvorio XI Svetski Tamburica fest a ovom prilikom zapevao je i kompoziciju „Ovo je Srbija“  izražavajući ogromnu zahvalnost  organizatorima što je baš ove godine Kina – zemlja prijatelj festivala.

Vatrometom koji  obasjao petrovaradinsku stranu vojvodjanske prestonice, program je nastavljen uz zvuke Garavog Sokaka a  Bane Krstić je svoj nastup otvorio pesmom „Biće bolje ako budeš tu, da ljubav pobedi“.

Vidno raspoložen bio je i Zvonko Bogdan, koji  je  ispratio sve prethodno iz bogatog programa Tamburica festa i ovo veče se završilo njegovim „pismama, pjesmama i pesmama“ , kako je istakao i sam šlager tamburaške muzike.  Aludirajući  na to da muzika nema granice, Zvonko Bogdan je želeo da izrazi i veliko zadovoljstvo što nastupa sa Tamburaškim orkestrom RTV Vojvodina. 

-Večeras ću nastupiti sa jedinim čistim tamburaškim orkestrom na zemaljskoj kugli. I zato sam i prihvatio  da nastupam sa njima! Jer me nećete verovati, oni bolje prati nego policija! – na ovu šaljivu najavu Bogdan je osvojio srca publike već na početku sa numerom „Na te mislim i kad zora sviće“  slavonskog autora  Vladimira Nikolića, otvorio koncert  koji je publika na Petrovaradinu ispratila pevajući od prve do poslednje zajedno sa njim.

FILM SOUND OF LANDSCAPE OTVORIO XI TAMBURICA FEST

U filmu su: Bajaga, Bane Krstić, Zvonko Bogdan, Radoslav Milenković…

Reditelj Sali: Tamburica fest – velika je ovo čast za mene

Jedanaesti svetski Tamburica fest počeo je premijernom projekcijom filma  Sound of landscape -Zvuk ravnice turskog reditelja našeg porekla Sali Salija – Sallinija, koji je i prisustvovao premijeri u  Kulturnom centru Novog Sada. 

- Ovo mi je velika čast, da ovako veliki festival otvori baš „Zvuk ravnice“ – izjavio je reditelj Sali Saliji- Sallini, i dodao da je na ovom dokumentarnom filmu radio pune dve godine.

Inače, dokumentarni film Zvuk ravnice, podeljen u tri dela, ima mnogo poznatih sagovornika, umetnika, glumaca i muzičkih stvaralaca koji su  u filmu pričali o Vojvodini, zatim o magiji tamburice kao instrumenta  a potom i o najvećem vojvodjanskom tamburaškom šlager  majstoru, Zvonku Bogdanu. 

-Mnogi ljudi ne znaju da je Zvonko Bogdan autor i mnogih svojih pesama koje peva.  A meni je ukazao tu čast da obradi pesmu koju sam uradio sa Sašom Lošićem za seriju „Vratiće se rode“ i to je mnogo velika stvar za jednog muzičara, kada ga pozove Zvonko Bogdan i pita da li može da peva ono što ste vi stvorili – rekao je Momčilo Bajagić Bajaga prisećajući se u filmu koliko je bio prijatno iznenađen uspehom pesme Vratiće se rode. – Ona je možda , priznaje Bajagić najbolje iz njegovog autorskog opusa opisala - zvuk ravnice o kojoj govori film. 

I poznati vojvodjanski kantautor Bane Krstić, bio je jedan od sagovornika u ovom dokumentarnom filmu. Pričao je o tamburici, muzici i ravnici. 

-Vojvodina deluje kao neka ravna ploča. Ali nije.  Ona vri, jer ima dvadesetšest nacija. Isto toliko kultura i  baš zato Vojvodina odiše umećem interakcije koja je i socijalna i kulturna. – kazao je osnivač Garavog Sokaka i ispričao da je ponosan na to što je njegovu pesmu Ko te ima taj te nema, izmedju ostalog otpevao Zvonko Bogdan. 

-Kada sam pisao tu kompoziciju prolazio sam kroz najteži period života. Refren sam napisao za pet minuta ali sam zato strofe pisao tri meseca. Bilo je pedesetčetiri verzije strofi ali su preživele poslednje tri.Ljudi oko mene govorili su mi: E nemoj to da pevaš, to je filozofija a narod ne voli filozofiranja a gledajte sad…Nema onog ko je nije pevao a da je Zvonko Bogdan nije otpevao pesma ne bi postala takav hit, ne  bi zauzela mesto u srcu mnogih ljudi koji je vole. – ispričao je Bane Krstić.

I ostali etnomuzikolozi, muzički urednici, glumci i profesori muzike, pričali su o tom čuvenom zvuku tamburice koji se najčešće vezuje za ove prostore i najbolje opisuje sreću, tugu, svakodnevnicu  i život u Vojvodini. 

-Zato je važno da u našim tamburaškim pesmama čovek bude uljudan i umeren – zaključio je Zvonko Bogdan, koji  će već sledećg dana nastupiti sa svojim tamburaškim orkestrom, na Petrovaradinu u okviru Tamburica festa. 

Film  Sound of Landscape – Zvuk ravnice je premijerno prikazan u Novom Sadu a ima za cilj da obiđe mnoge regionalne festivale dokumentarnog filma i da na ovaj način promoviše Vojvodinu, tamburicu  i  muziku koju stvara ovaj magični instrument u najboljem svetlu.

U GLOŽANU ODRŽANA LIKOVNA KOLONIJA U SUSRET OVOGODIŠNjEM “TAMBURICA FESTU 2018″

SLIKARI RAZGALILI TAMBURAŠE


NA Likovnoj koloniji “Tamburica festa”, koja je uz učešće 10 akademskih umetnika iz Beograda, Vršca i Jagodine u susret ovogodišnjem, 11. po redu svetskom festivalu tamburaša održana od 11. do 17. juna u kompleksu “Oaza” u Gložanu, nastalo je 20 radova vezanih za etnomuzikologiju i slikarstvo a izložba će biti upriličena na jesen, u galeriji RTS-a u Beogradu i u izložbenom prostoru u Novom Sadu. Organizatori najboljeg festivala etno muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji, posetili su aktere likovne kolonije i, naravno, uz tamburaše i razgledanje umetničkih dela, družili sa slikarima.
-”Tamburica fest” će biti održan od 20. do 23. juna u centru grada i na Petrovaradinskoj tvrđavi a 11. smotru slikara upriličili smo u susret festivalu da bi i umetnici uživali u muziciranju tamburaša- kaže dr Jovan Pejčić, direktor “Tamburica festa”.- Naš festival nije samo muzički, već pokret koji objedinjuje sve vidove kulturnog stvaralaštva i svakako da smo zadovoljni što će naš fond od 150 slika, ulja na platnu, biti bogatiji za 20 novih dela umetnika.Takođe, ponosni smo što nam je ove godine Kina “zemlja prijatelj festivala” i što će Li Mančang, ambasador najmnogoljudnije države na planeti, otvoriti ovogodišnje takmičenje tamburaških orkestara iz 10 zemalja. Za 11 godina festivala stekli smo veliki broj prijatelja, gostuju redovno u revijalnom delu programa i zvezde iz regiona što je u skladu sa našom misijom da širimo pozitivnu energiju u celom svetu.
Miroslav Živković, selektor 11. saziva slikara, naglasio je da je likovna kolonija održana u predivnom ambijentu prirode i vrhunskim uslovima kao dodatna inspiracija za slikare.
-Dela koja su uradili naši vrhunski slikari, uglavnom figurativci, su zaista sjajna kao potvrda da slikarstvo i muzika idu pod ruku- kaže Živković.
To potvrđuje i Slavoljub Radivojević, slikar iz Beograda, koji takođe ističe da su umetnici svojom poetikom, dali posebnu dimenziju Likovnoj koloniji.
-To je kauzalitet, jer nema boje bez tona i tona bez boje a samo je potrebna mera u kojoj čovek to detektuje u sebi- kaže Radivojević.
Jelena Vragović, slikarka iz Vršca, naglašava da su okupljanja na likovnim kolonijama, slikarima motiv da se još više radi nego inače, u ateljeima. Ona je privukla posebnu pažnju živopisnim pejzažima sačinjenim od jarkih, vatrenih boja.
-Imala sam izložbu “Nebo Banata”, jer to je moj kraj i to su boje koje doživljavam i način na koji ja vidim Vojvodinu.U svemu ima mnogo emocije a jasno je da vooim tamburaše, jer je ceo moj kraj vinogradarski i tamburaški. Žuta boja, koja predstavlja žito je zapravo zlato i lično smatram da nema nema lepše boje u prirodi od žute- kaže Vragovićeva.
Takođe poseban doprinos ovogodišnjem sazivu slikara dao je i Nebojša Đuranović, akademski umetnik iz Beograda, koji je poznat i kao muzičar, nekadašnji pevač čuvene grupe “Generacija 5″, koji je nedavno izdao solistički album “Igra boja”.
-Potpuno sam posvećen slikarstvu, što mi je i profesija a ovde je posebna sinergija između ljudi, potrebna ne samo za rad nego i za slikarsku poetiku i buđenje novih osećanja u stvaralačkom ambijentu.Svi smo inspirisani i počastvovani pokroviteljstvom divnih ljudi iz “Tamburica festa” koji u ovo vreme otuđenja, gde se mnogi osećaju usamljeno, podržavaju sve one koji imaju šta da kažu i da se izraze- rekao je Đuranović.

Na 11. likovnoj koloniji “Tamburica fest 2018″ u sportsko- turističkom kompleksu “Oaza” u Gložanu, u selekciji Miroslava Živkovića, učestvovali su slikari Marijana Đorđević- Obradović, Stojan Milanov, Jasna Opavski, Nebojša Đuranović, Olivera Protić, Siniša Labus, Slavoljub Radivojević, Marijana Oro, iz Beograda, Jelena Vragović iz Vršca i Dejan Milivojević iz Jagodine. (na slici sa članovima tima “Tamburica festa”)

PRESS KONFERENCIJA ZA BEOGRADSKE MEDIJE

Juče je u Beogradu u ambijentu Kuće kralja Petra Prvog, održana konferencija za novinare povodom početka XI Svetskog tamburica festa, sada i zvanično – najbolje turističke manifestacije u Srbiji, s obzirom da je  na svečanosti povodom  dodele prestižnog  priznanja Privredne Komore Srbije ovaj festival dobio priznanje – najbolja turistička manifestacija u Srbiji. Tim povodom prisutne je prvenstveno pozdravio osnivač i direktor festivala Jovan Pejčić:

-Ove godine ponosni smo na još jedno priznanje i to ni manje ni više nego ovo iz Privredne Komore Srbije za najbolju turističku manifestaciju. Ja kao osnivač festivala zahvaljujem se svom timu na dosadašnjoj organizaciji i sa još jednim odličjem u ruci ponosno najavljujem ovogodišnji festival koji po prvi put neće biti samo muzički već  će obuhvatiti  bogat umetnički program u kome će se predstaviti  ta magija  tamburice kao instrumenta i kroz dokumentarni film ali i likovnu koloniju sa kojom praktično počinjemo ovogodišnji Tamburica fest.  Posebno sam ponosan na zemlju prijatelja festivala  Kinu, i na to što će lično ambasador Kine, njegova ekselencija gospodin Li Mančang prikladnim govorom pozdraviti publiku Tamburica festa – istakao je izmedju ostalog, Jovan Pejčić.

O bogatom  takmičarskom programu XI Svetskog Tamburica festa govorili su i Danilo Ninković, muzički direktor festivala i Jovan Adamov, umetnički direktor festivala.

-Ovo je festival koji ne traje  samo  četiri dana u godini, već mnogo duže, jer organizacija svih orkestara kao  i njihova selekcija, detaljno se planira i pažljivo bira, kako bismo opravdali epitet  najboljeg tamburaškog festivala na  svetu – kazao je Danilo Ninković a Jovan Adamov nas je podsetio na to da će pored učesnika iz naše zemlje, ove godine na festivalu biti i orkestri iz čak deset zemalja iz regiona, Evrope i SAD-a. 

-Zamislite kada svi oni pošalju lepu sliku iz Novog Sada i sa istom se vrate u svoje zemlje! Zamislite koliko je onda Tamburica fest učinio za Novi Sad i Srbiju, kada širi lepe vesti, program i muziku u moru negativne i mračne svakodnevnice. Ovaj festival je zato važan, zato što je pozitivan. – rekao je umetnički  direktor, Jovan Adamov. 

Prisustvo Marije Šerifović i Dženana Lončarevića  uz zvuke tamburaškog orkestra KUD Brile,  na konferenciji za novinare  bila je prava atrakcija, s obzirom da će i oni njihovim solističkim koncertima  ovi pop pevači učestvovati u revijalnom delu programa, pored Zvonka Bogdana i Garavog Sokaka.

-S obzirom da sam već učestvovao na Tamburica festu i da ću ponovo učestvovati, mogu samo da kažem da se osećam vrlo raspoloženo da sa publikom Tamburica festa podelim još jedno nezaboravno veče a to što se ponovo vraćam ovom festivalu,  to već samo po sebi dovoljno govori koliko sam ponosan što sam deo istog.  – istakao je Dženan Lončarević, koji će 23.juna nastupiti na Petrovaradsinkog tvrdjavi. 

-Da nije ovako važan festival ja ne bih bila deo njega. Smatram da je ovo sve što ste rekli jako važno za našu zemlju a ja obećavam da ću već  na sledećem disku sa najboljim tamburašima otpevati nekoliko svojih pesama – odlučila je Marija Šerifović i obećala publici u Novom Sadu, odličan koncert, 22.juna u okviru Tamburica festa.

SADA I ZVANIČNO, TAMBURICA FEST – NAJBOLjA TURISTIČKA MANIFESTACIJA U SRBIJI

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelili su u ponedeljak 4.juna,  priznanja najuspešnijim domaćim robnim i korporativnim brendovima na završnoj svečanosti akcije „Najbolje iz Srbije 2017“. Pod sloganom ovogodišnjeg takmičenja „Kako se na našem kaže BRAVO“, priznanje je, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, uručeno i Tamburica festu, kao najboljoj turističkoj manifestaciji u Srbiji.

Tako se festival  koji će se ove godine održati od 20. do 23 juna u Novom Sadu, našao medju 24 nagradjene kompanije i organizacije  istakao medju ostalim brendovima u Srbiji u organizaciji turističkih dogadjaja na nivou cele republike.

IMG-422142dfcd716ce1f6aa039014558aca-V

ZVONKO BOGDAN, MARIJA ŠERIFOVIĆ, DžENAN LONČAREVIĆ SA NAJBOLjIM TAMBURAŠIMA NA 11. SVETSKOM TAMBURICA FEST-u (Novi Sad 20. – 23.jun)

Svečanim otvaranjem izložbe slika, tamburaškom promenadom i otkrivanjem spomenika Marku Nešiću u Zmaj Jovinoj ulici, u Novom Sadu će 20.juna početi najveći svetski tamburaški festival – 11. Tamburica fest. Festival će trajati četiri dana a najavljeno je više od pet stotina učesnika, medju kojima su najveći tamburaški orkestri iz zemlje, regiona i Evrope. S obzriom da je zemlja prijatelj ovogodišnjeg festivala Narodna Republika Kina, već drugog dana će Novosadjane i druge brojne posetioce tamburaškog festivala pozdraviti ambasador Kine u Beogradu, njegova ekselencija gospodin Li Mančang. Njegovoj ekselenciji je još početkom ove godine uručena tamburica na kojoj je muzički urednik festivala Danilo Ninković odsvirao ono što je kineski ambasador odmah prepoznao pa je tako oduševio prisutne čelnike festivala, kada je uzviknuo: „ Pa, to je Osam tamburaša!“ Pored standardnog takmičarskog programa sa velikim i malim tamburaškim orkestrima, na različitim lokacijama u Novom Sadu u okviru 11. Tamburica Festa, nastupiće i Kineski nacionalni orkestar, Zvonko Bogdan, Marija Šerifović pa i Dženan Lončarević u okviru revijalnog dela festivala. Za pasionirane ljubitelje tamburice biće pripremljen i prateći program, puput izložbi slika, otvaranja spomenika kompozitora tamburaških pesama Marka Nešića i sl. Tako će Petrovaradinska tvrdjava gde se i ovog puta odvija najveći deo programa Tamburica Festa, sa bogatim takmičarskim i revijalnim koncertima, ponovo potvrditi epitet Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

TAMBURICA FEST U KINESKOJ AMBASADI U BEOGRADU

KINA, ZEMLjA PRIJATELj FESTIVALA

NARODNA republika Kina je ovogodišnja „zemlja prijatelj“, 11. po redu svetskog „Tamburica festa 2018“, koji će biti održan od 20. do 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. To su juče potvrdili njegova ekselencija, gospodin Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji i Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“, koji su takođe dogovorili i saradnju na polju kulture u okviru koje bi naši tamburaški orkestri gostovali u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.
- „Tamburica fest“ ima novih milijardu i 350 miliona prijatelja- kaže Pejčić.- Dogovoreno je da ovogodišnji festival u centru Novog Sada na Trgu slobode, celovečernjim koncertom otvori Nacionalni kineski ansambl iz Pekinga i to na Svetski dan muzike, 21. juna. Njegovoj ekselenciji, gospodinu Li Mančangu smo poklonili tamburicu na kojoj je muzički urednik festivala Danilo Ninković odsvirao instrumental. Kineski ambasador je odmah prepoznao kompoziciju i rekao, to je starogardska melodija, „Osam tamburaša…“. Svi smo oduševljeni što će biti ostvarena saradnja sa kineskim umetnicima.
Svetski tamburaški festival, kojem je na prošlogodišnjem, 10. jubilarnom izdanju „zemlja prijatelj“ bila Rusija, čiji je Nacionalni ansambl narodnih instrumenata Moskovske filharmonije i otvorio manifestaciju u Novom Sadu, tako je ponovo potvrdio epitet našeg grada za Evropsku prestonicu kulture 2021.


Fotos
Pres služba Tamburica festa

Poštovani prijatelji,

šaljemo vam saopštenje povodom otvaranja 10., jubilarne Likovne kolonije „Tamburica fest 2017“ na Petrovaradinskoj tvrđavi


U foajeu čuvenog, starog bara na Petrovaradinskoj tvrđavi kraj „Terase likovnog kruga“, otvorena je jubilarna, 10. po redu likovna kolonija „Tamburica fest 2017“. Po rečima dr Jovana Pejčića, direktora zvanično najboljeg festivala etno muzike u Evropi, koji je krajem juna uz učešće 600 izvođača iz osam zemalja održan u centru Novog Sada, likovnjaci su neizostavni deo „Tamburica festa“ od samog osnivanja.
-Naš predan rad u očuvanju baštine ogleda se i u činjenici da su na „Tamburca festu“ zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetničkog izraza, od muziciranja, komponovanja, književnosti, poezije, dizajna, slikarstva…- obratio se slikarima Pejčić.- Posebna uloga, naravno, pripada likovnim umetnicima. Za 10 godina na našoj likovnoj koloniji učestvovalo je 90 slikara iz zemlje i inostranstva, koji su uradili više od stotinu dela na temu etnomuzikologije i likovnosti. To je poseban legat i naš doprinos Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture 2021. godine, i negovanju tradicije u Srbiji.
Učesnici ovogodišnjeg, jubilarnog saziva Likovne kolonije „Tamburica Fest 2017“ u selekciji Borivoja Popržana, novosadskog slikara i grafičara su Đerđi Ačaji (Bečej), Korina Gubik (Senta), Saša Dobrić, Kolja Obrovski, Radule Bošković (Novi Sad), Anita Bakoš (Mol), Silvija Jelačić, Silvija Vulanović(Vrbas) Svetlana Ninković i Ana Rodić (Beograd).
PRES SLUŽBA
TAMBURICA FESTA

3 SEPTEMBAR BORIVOJ PORZAN NA OTVARANJU 3 SEPTEMBAR DR JOVAN PEJCIC NA OTVARANJU 3 SEPTEMBAR UCESNICI LIK KOLONIJE TAMBURICA 2017

ZAVRŠEN JUBILARNI, 10. „TAMBURICA FEST 2017“

„GRAN PRI“ BANjALUČANIMA

Za najbolji orkestar festivala proglašen „Gradski tamburaški orkestar Banja Luka“

NA Trgu slobode u Novom Sadu u noći između subote i nedelje, 24.-25. juna, završen je 10., jubilarni svetski tamburaški festival „Tamburica fest“, zvanično najbolji festival etno muzike u Evropi, na kojem je od 20. juna nastupilo više od 600 izvođača iz osam zemalja.
Najbolji orkestar na ovogodišnjoj, izuzetno posećenoj smotri tamburaša, po odluci stručnog žirija u kojem su bili Franjo Batorek, Galina Subotin i Miro Marinković je „Gradski tamburaški orkestar Banja Luka“, kojem je pripala nagrada „gran pri“ Tamburica festa“.
Za najboljeg primaša proglašen je Danijel Meseljević iz vinkovačkog orkestra „Šil dil daj“, za begešara, Marinko Piuković, iz subotičkog orkestra „Hajo“ , a vokalni solista je Nino Veličkovski iz Kumanova.
Nagrada za umetnički izraz pripala je Varaždinskom tamburaškom orkestru a za inovativne domete, tamburašima iz Pančeva, „Vojvođanski san“.
Specijalna nagrada publike, kao i nagrada za negovanje tamburaške tradicije, pripale su domaćinima, tamburaškim orkestrima „Romansa“ i „Zorule“ iz Novog Sada a nagrada za najlepšu novu pesmu orkestru „Biseri“. Diplomu za izuzetan pedagoški doprinos unapređenju tamburaštva dobio je Veršendi Kovač Jožef iz Mohačkog tamburaškog orkestra.POVODOM jubilarnog festivala i 10 godina uspešne saradnje, posebno priznanje ppripalo je Kompaniji „Novosti“. Plaketu „Tamburica festa“ i zahvalnicu, Jovanki Simić, šefu dopisništva „Večernjih novosti“ u Novom Sadu uručio je dr Jovan Pejčić, direktor festivala. Takođe priznanja su uručena i Dušanu Vlaoviću, generalnom direktoru novosadskog „Dnevnika“, Sonji Kokotović, direktorki programa RTV Vojvodina i Oliveri Kovačević, odgovornoj urednici zabavnog programa RTS.
Nagrade su uručili dr Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“, Jovan Adamov, umetnički direktor i Danilo Ninković, muzički urednik festivala.

Po ceremnoji dodele nagrada usledio je celovečernji koncert „Bajage i instruktora“ koji su sjajnim nastupom stavili tačku na ovogodišnji, jubilarni festival. 
Naravno, Bajaga je svirku počeo „Od Banata prema Sremu…“

VEČERAS, 24. JUNA, ZAVRŠAVA SE JUBIRALNI, 10. „TAMBURICA FEST 2017“

BAJAGA ZA KRAJ

ŽITELjI Novog Sada već četiri dana zaredom uživaju u umilnim zvucima tamburice, izvornim i starogradskim melodijama koje bude setu. Na Trgu slobode u okviru jubilarnog, 10. po redu „Tamburica festa“, zvanično najboljeg festivala etno muzike u Evropi, smenjuju se tamburaški orkestri, pevači, folkloraši i svedoče o očuvanju naše bogate baštine.
U petak uveče, četvrte festivalske večeri, čiji je start na kratko odložio olujni vetar praćen kišom, na velikoj bini plenili su članovi Dečjeg tamburaškog orkestra „Čuperak“ iz Ravnog sela, „Branko Radičević“ iz Rume“ i Ansambl muzičke škole „Josip Slavenski“- Novosadski tamburaši. U takmičarskom delu programa tambure su ukrstili orkestri pobednici sa prethodnih festivala koji se nadmeću za gran- pri „Tamburica festa“ a publiku su razgalili i finalisti emisije „Nikad nije kasno“.
Danas, završne festivalske večeri, nastupiće tamburaški orkestri iz Mađarske, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, Austrije i naše zemlje i na svečanoj ceremoniji dodele nagrada biće proglašeni najuspešniji. Publici, kao poseban poklon, namenjen je celovečernji koncert „Bajage i instruktora“.
-Prvi put nastupam na festivalu etno muzike ali zna se da ima mnogo veza između tamburaša i grupe „Bajaga i instruktori“- kaže za „Novosti“ Momčilo Bajagić Bajaga i potvrđuje da se to ogleda u njegovom kompozitorskom radu na seriji „Vratiće se rode“.- Nećemo, na žalost, nastupiti sa tamburašima jer nismo imali prilike za zajedničku svirku. Međutim, za završno veče najboljeg festivala etno muzike u Evropi, koji zaslužuje sve čestitke, publici mogu da obećam i neka iznenađenja ali pre svega, dobar provod. Novosadski centralni trg je stvoren za dobru rok svirku.

DANAS POČEO JUBILARNI, 10. „TAMBURICA FEST“, NAJBOLjI EVROPSKI FESTIVAL ETNO MUZIKE


OŽIVEO „ETNO SOKAK“ 

OTVARANjEM „Etno sokaka“, smeštenog u Katoličkoj porti uz mnoštvo zanimljivih suvenira sa vojvođanskim motivima, danas, 20. juna, tačno u podne, počeo je jubilarni, 10. po redu „Tamburica fest“, na kojem do subote, 24. juna nastupa više od 600 izvođača iz osam zemalja. 
Uz pratnju tamburaša otkrivena je i izložba slika likovne kolonije „Prijatelji tamburice“, gde su se radovima nastalih u prethodnih devet godina festivala predstavili ugledni umetnici, Borivoj Popržan, Vladislav Šešlija, Saša Dobrić, Bojan Kiridžić, Sibila Petenji, Đerđi Ačaji, Igor Obrovski, Korina Gubik…
Takođe, otvorena je i jedinstvena izložba fotoreportera Martina Candira, sa čak 100 fotografija raspoređenih po lokalima od „Trčike“ pa do kraja Dunavske ulice. 
-Zajednička je ideja da napravimo foto performans i da svi posetioci, ali i prolaznici, imaju priliku da pogledaju dešavanja na festivalu od 2008. godine do danas. Zato smo i fotografije postavili na atraktivne lokacije, mesta na kojima se lako uočavaju i znatiželjnicima pružaju sliku o „Tamburica festu“ od samog početka, u selu Deronje, pa do dešavanjima na Petrovaradinskoj tvrđavi- kaže Candir.
Po rečima Jelene Pejčić, člana Organizacionog odbora festivala, u sredu, 21. juna će Novosađanima u susret izaći tamburaši, čak 10 orkestara koji će od 19.30 časova muzicirati i šetati ulicama u centru grada.
-To je posebna tamburaška promenada koju će upotpuniti i članovi kulturno umetničkih društava i folklora sa predstavljanjem naših igara- rekla je Pejčićeva.
Glavni programi ovogodišnjeg „Tamburica festa“ biće održani na Trgu slobode od četrvtka, 22. juna do subote 24. juna. Tada će nastupiti Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodina uz Đorđa Čavića i Dušana Svilara, Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata moskovske filharmonije „Osipova“, finalisti emisije „Nikad nije kasno“ i za kraj „Bajaga i instruktori“.
U takmičarskom programu nastupiće 15 orkestara kao i dosadašnji pobednici festivala koji će se nadmetati za gran pri „Tamburica festa“.

20 jun tamburica fest otvaranje izlozbe 002 20 jun tamburica fest otvaranje izlozbe 030 DSC_1099 DSC_1123

„TAMBURICA FEST“- NAJBOLjI FESTIVAL ETNO MUZIKE U EVROPILEPA vest stigla je iz Svetske asocijacije festivala, umetnika i izvođača (VAFA) u Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju. Svetski tamburaški festival „Tamburica fest“ proglašen je za najbolji festival etno muzike u Evropi a prestižna nagrada biće uručena na ovogodišnjoj muzičkoj manifestaciji koja će se održati od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.
Pored naše čuvene “tamburice”, u konkurenciji su bili tradicionalni etno-festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini… 
U obrazloženju za dodelu nagrade sa potpisom Dona Cvetkova, potpredsednika VAFA, naglašeno je da je „Tamburica fest“ posebna kulturna misija na svetskom nivou, festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski neguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svetskoj kulturnoj baštini. 
-Presrećni smo jer nam nagrada stiže upravo za „rođendan“, jubilarni, 10. po redu „Tamburica fest“- kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala.- Drago nam je da su u Svetskoj asocijaciji festivala prepoznali naš predan rad u očuvanju baštine u okviru kojeg su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva… a naglasio bih i izdavaštva, s obzirom na to da smo izdali Zbornik stručnih radova sa međunarodnim učešćem kao i albume sa tradicionalnim, izvornim pesmama u izvođenju tamburaških orkestara. Naravno, nastavićemo sa našom misijom i posebno nam je drago što Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021., i omladinska prestonica Evrope 2019. godine, ima još jedno značajno i prestižno priznanje upravo u oblasti kulture- rekao je Pejčić.
Na “Tamburica festu” je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara sa svih meridijana a u njihovom muziciranju uživalo više od 500.000 posetilaca. Ove godine, povodom jubileja, nastupiće oko 600 izvođača: pobednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom delu kao i Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji obeležava 60 godina rada, Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova, finalisti emisije „Nikad nije kasno“ i Bajaga i instruktori, koji će neke od hitova otpevati u pratnji tamburaša.

Pored umetničkog, “tamburicu”, odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije jer su deca bez roditeljskog staranja iz “Dečjeg sela”, pod patronatom festivala, koji je, takođe, uredio i renovirao čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pres služba „Tamburica fest“

U GALERIJI RTS OTVORENA IZLOŽBA „PRIJATELjI TAMBURICE“


SLIKARI UZ TAMBURAŠE

Povodom 10 godina svetskog muzičkog festivala „Tamburica fest“, jednako tako održanih likovnih kolonija i kontuinirane saradnje dva srpska Javna medijska servisa, u Galeriji RTS u Beogradu ( Takovska 10), u utorak, 13. juna otvorena je izložba slika nastalih na jedinstvenom festivalu.
Uz Štrausov valcer „Na lepom plavom Dunavu“, u interpretaciji tamburaša, smotru radova otvorila je Olivera Kovačević, glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS koja je naglasila da je „Tamburica fest“ ogledalo saradnje dva srpska javna servisa.
-Slikari su našli inspiraciju koja proizilazi iz Tamburica festa u slavu instrumenta ali i virtuoza, ljudi, talentovanih umetnika- istakla je Kovačevićeva.
Direktor festivala, dr Jovan Pejčić, je u prvi plan istakao činjenicu da je „Tamburica fest“ u prethodnoj deceniji okupio veliki broj umetnika i objedinio sve vidove umetničkog izraza, od muzike, književnosti, slikarstva… On je, povodom 10 godina saradnje sa RTS, Oliveri Kovačević uručio plaketu- zahvalnicu.
Publici su u izboru Borivoja Popržana, selektora Likovne kolonije, predstavljeni radovi Janoša Mesaroša, Siniše Labusa, Đerđi Ačaji, Boška Vukovića, Bojana Kiridžića, Igora Obrovskog, Sibile Petenji, Velje Bugarina, Korine Gubik, Saše Dobrića, Igora Cvejanovića, Ivane Kosanović…
-Likovna kolonija „Tamburica fest“ ima smisao- istakao je Sava Stepanov, likovni kritičar.- Osim toga što uz festival neguje tradiciju, doprinosi kulturnoj atmosferi i za 10 godina okupljanja nastupilo je 80 umetnika koji su uradili više od stotinu dela na temu etnomuzikologije i likovnosti. Kolonija je tematska, ima ideju i uveren sam da će ta dela biti artefakti budućeg muzeja posvećenog tamburici i izvornoj muzici.

POŠTOVANI PRIJATELjI OBAVEŠTAVAMO VAS O VELIČANSTVENOM KONCERTU VOJVOĐANSKIH TAMBURAŠA U ZADUŽBINI ILIJE MILOSAVLjEVIĆA KOLARCA U ORGANIZACIJI “TAMBURICA FESTA”

SPEKTAKULARNIM, dvočasovnim koncertom u dvorani Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca u Beogradu, održanim 30. maja, u utorak uveče, “Tamburica fest” je na jedinstven način promovisala dupli album “Prijatelji tamburice” i započela proslavu dva jubileja: 10. godina festivala koji će ove godine biti održan od 20. do 24. juna na Trgu slobode i 60 godina od osnivanja Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine.
Nastupili su, upravo najbolji tamburaši na svetu uz čiju pratnju su vrhunski interpretatori izvorne narodne muzike iz Srbije i regiona, koji su u prethodnih devet godina učestvovali na festivalu i snimili pesme za dupli album, nagrađivani burnim aplauzima prepune Koncertne dvorane u “Kolarcu”.
Veče umilnih zvuka otvorio je Željko Samardžić, nastavili su uz neprestane aplauze u taktu Halid Bešlić i Marinko Rokvić, zatim Čeda Marković i Zoran Kalezić. Merima Njegomir je razgalila publiku “Ivanovim koritima”, a vrhunsko raspoloženje održali Nino Veličkovski, Danka Stoiljković i Zvonko Bogdan, dok su se za potpun umetnički doživljaj pobrinuli pripadnici mlađe garde, Dušan Svilar, Nikola Rokvić i Dženan Lončarević.
Specijalni gost bio je Mima Karadžić koji je recitovao “Vrapce” a pored slavi aplauza, ovacije su pobrali i majstori tambure, 21 član Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine predvođeni koncert majstorima Danilom Ninkovićem, Dejanom Radovićem i umetničkim rukovodiocem, Dubravkom Isakovim, muzicirajući složene kompozicije zahtevnih partitura. Vrhunac je usledio za kraj, kada su svi zajedno, predvođeni Lončarevićem, otpevali uz tamburašku pratnju pesmu Tošeta Proeskog.
- Namera svih nas u “Tamburica festu” je da pored negovanja tradicije i očuvanja baštine, pokažemo koliko je tamburica, taj mali istrument moćan i kako zvuče najzahtevnija dela klasične muzike iz pera majstora. Željko Samardžić i ja smo u ćaskanju došli na ideju da se na duplom albumu zabeleže dela naših interpretatora narodne muzike. To je bila “nemoguća misija”, jer smo posao, koji se radi dve godine, “izgurali” za tri meseca. U prethodnih devet godina na festivalu je nastupilo 3.000 izvođača i svaki put stičemo nove prijatelje. Sve je urađeno na bazi prijateljstva i zato album nosi naziv “Prijatelji tamburice”- obratio se dr Jovan Pejčić, direktor festivala i naglasio da je novi prijatelj “Tamburice festa” Ruska federacija čiji će ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin i svečano otvoriliti ovogodišnji svetski tamburaški festival.
PRES SLUŽBA
TAMBURICA FEST

Željko Samardžić Zoran kalezić

„TAMBURICA FEST“ SA PRIJATELjIMA U SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA

PREDSTAVLjEN NOVI ALBUM I NAJAVLjEN KONCERT NA „KOLARCU“

 

„PRIJATELjI tamburice“, najnoviji projekat „Tamburica festa“ i RTV Vojvodine, predstavljen je u petak, 26. maja, u Skupštini grada Beograda. Reč je o duplom ce-de albumu sa 31 pesmom od 15 poznatih pevača iz čitavog regiona u pratnji Tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, koji su u prethodnih devet godina nastupali na svetskom „Tamburica festu“ i zajedničkom koncertu koji će se održati 30. maja u koncertnoj zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Dr Jovan Pejčić i Danilo Ninković direktor i muzički urednik „Tamburica festa“ koji ove godine obeležava jubilej, 10 godina postojanja, uz prijatelje, čuvene interpretatore, Merimu Njegomir, Željka Samardžića i Nikolu Rokvića, potvrdili su da će u utorak, 30. maja, na „Kolarcu“ nastupiti 13 od 15 pevača iz Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije a to su i Željko Bebek, Čeda Marković, Marinko Rokvić, Halid Bešlić, Zvonko Bogdan, Danka Stoiljković, Zoran Kalezić, Dušan Svilar, Dženan Lončarević i Nino Veličkovski, dok će zbog unapred zakazanih obaveza izostati Jelena Rozga i Ana Bekuta.

-Ideja da povodom 10 godina „Tamburica festa“ okupimo pevače koji su nastupali na festivalu i snimimo njihove najlepše pesme, rodila se tokom razgovora sa Željkom Samardžićem. Naravno u svemu nam je pomogao Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji ove godine obeležava šest decenija postojanja- rekao je Pejčić.

Nikola Rokvić, najmlađi među pevačima, naglasio je da je počastvovan što nastupa uz velika imena ali i istakao značaj čitavog projekta.

-Veoma je važno da mi mlađi pevači čuvamo tradiciju, izvorni zvuk i tamburicu koja obeležava čitavo podneblje- rekao je Rokvić.

www.kizoa.com_collage_2017-05-27_16-31-30

RUSIJA, „ZEMLjA PRIJATELj“ OVOGODIŠNjEG „TAMBURICA FESTA“

„Zemlja prijatelj“ ovogodišnjeg, jubilarnog, 10. po redu svetskog tamburaškog festivala „Tamburica fest 2017“ je Ruska federacija. To su danas u ambasadi Rusije u Beogradu potvrdili Njegova ekselencija, Aleksandar Vasiljevič Čepurin, Ambasador Ruske federacije u Srbiji, i dr Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“ i predsednik Svetske tamburaške asocijacije.

„Tamburica fest 2017“ će uz učešće 600 izvođača iz 8 zemalja biti održan od 20. do 24. juna na Trgu slobode u Novom Sadu a dogovoreno je takođe da Ambasador Čepurin i svečano otvori ovogodišnji festival.

- Oduševljeni smo činjenicom da sarađujemo sa Ruskom federacijom tim pre što će na festivalu nastupiti i Simfonijski orkestar ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije “NP Osipova”. Takođe, otvorili smo i teme oko buduće kulturne razmene u kojoj će naši istaknuti tamburaški orkestri reprezentovati Srbiju u Moskvi i Sankt Peterburgu. Potrebno je naglasiti da su na prethodnih devet festivala „Tamburica fest“ svake godine nastupali vrhunski orkestri iz Rusije i po pravilu nagrađivani ovacijama naše publike- potvrdio je direktor festivala Pejčić.

JEDINSTVEN PROJEКAT RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE I TAMBURICA FESTA

PRIJATELJI TAMBURICE, ČUVARI TRADICIJE
U „Studiju M“ Radio Novog Sada, RTV Vojvodine i Tamburica fest u koprodukciji snimaju „dupli ce de“ sa čak 32 pesme 16 poznatih interpretatora koji su nastupali na najvećem svetskom tamburaškom festivalu u prethodnih devet godina. Svoje hitove u pratnji Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, pevaju vokalni solisti iz Srbije i regiona, Merima Njagomir, Jelena Rozga, Danka Stoiljković, Ana Bekuta, Željko Bebek, Željko Samardžić, Zvonko Bogdan, Marinko Rokvić, Halid Bešlić, Zoran Кalezić, Aca Lukas, Nino Veličkovski, Nikola Rokvić, Dženan Lončarević, Čeda Marković i grupa “Legende“. -Reč je projektu, sasvim novom na muzičkom nebu Srbije i regiona koji nosi naziv „Prijatelji tamburice“- kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala.- Ideja je nastala kao potreba da se prikaže univerzalnost tamburaških instrumenata s kojima se na vrhunski način mogu izvoditi kako tamburaške tako i zabavne, pop- rok pesme pa sve do najpoznatijih dela klasične muzike, Mocarta, Baha… Utom projektu povodom 10 godina Tamburica festa interpretatori su najistaknutiji vokalni solisti iz Srbije i regiona koji su nastupali na festivalu.
ŽELJКO SAMARDŽIĆ: TAMBURICA JESTE EMOCIJA
Sa najboljim tamburašima na svetu svoje hitove snimio je Željko Samardžić, koji je uz direktora Pejčića i inicijator za zajednički album pesama za nezaborav. -Samo saznanje da je na Tamburica festu nastupio veliki broj istaknutih umetnika, pretvorilo se odmah u ideju da bi bilo lepo da sve to objedinimo- kaže Samardžić.- Ideja je pobudila veliko interesovanje među izvođačima a koliko čujem i među publikom koja je nestrpljiva da dočeka znane hitove u tamburaškoj pratnji. Tamburaški zvuk je izuzetna emocija koja se na sceni ne može sakriti i ta energija se prenosi s jednog na drugog izvođača kao i na publiku. Najbitnije je da su tamburica i pesma na pijedestalu satkane od ljubavi i emocija. Tamburaška muzika se danas nalazi u srcu Vojvodine, dolaze mladi da uživaju u dobrim, kvalitetnim neprolaznim pesmama.
MERIMA NJEGOMIR: ENTUZIJASTI NEGUJU BAŠTINU
Merima Njagomir, naša legendarna pevačica, ističe da Tamburica fest desetogodišnjim delovanjem čuva i neguje tradiciju. Ona je, kaže, rođena i odrasla u Zemunu uz tamburaše pa je zvuk tamburice ostao u pamćenju i potseća je na detinjstvo. -Mnogo puta sam nastupala sa tamburašima, posebno novosadskim a Tamburica fest podržavam od prvog dana festivala. Reč je o ogromnom značaju za očuvanje naše tradicije i svega onog kvalitetnog u našoj narodnoj muzici kao i starogradskih pesama i romansi. Reč je o pravim entuzijastima i čast mi je da sam deo festivala, među prijateljima koji čuvaju tamburicu- kaže Merima.
MARINКO ROКVIĆ: PROJEКAT NA DUGE STAZE MARINКO
Rokvić je u dva navrata nastupa na Tamburica festu a ne krije da je sa oduševljenjem prihvatio ideju za snimanje zajedničkog albuma. Tim pre što u njegovom opusu, kako naglašava, ima veoma mnogo tamburaških pesama. -Ja sam za tradiciju, za tamburaše- kaže Marinko.- Muzika ide napred a za mene su tambura i harmonika nešto posebno, uzvišeno i nezamenjivo. Ideja je fantastična i već sada, kada se pročulo, ima dobar odjek kod publike a mogu misliti šta će biti kada se pojavi u rafovima. Reč je o projektu na duge staze za sve generacije a pogotovo za mlađe koji dolaze- kaže Marinko.
ČEDA MARКOVIĆ: TAMBURA JE КULTURA
NAJLEPŠE tamburaške pesme su i danas aktuelne i popularne. To ističe Čeda Marković i tvrdi da je tamburica, zapravo kultura. -Zvuk tambure stvara sliku ravnice i neke sete- kaže Marković.- To je, verujte mi, čudo. Tamburaši i taj svet tamburice, koji podrazumeva i ljude koji je slušaju, totalno opijaju. To su one pozitivne vibracije koje nose kvalitet muzike, slušanja i uživanja. Svi su se stilovi menjali, ali je tamburica ostala dosledna 100 i više godina. Tambura je nešto što ljudi dožive ili ne dožive ako je ne čuju.

3-MAJ-ZELJKO-SAMARDZIC-I-JOVAN-PEJCIC-STUDIO-M-FOPTO-S-BAJIC-NOVI-SAD 3-MAJ-ZELJKO-SAMARDZIC-TAMBURICA-STUDIO-M-FOTO-S-BAJIC-NOVI-SAD

SVETSKA TAMBURAŠKA ASOCIJACIJA PREDSTAVILA PRVI ZBORNIK STRUČNIH RADOVA O TAMBURICI Novi Sad, 28.03.2017. godine

TRADICIJA MEĐU KORICAMA

„ZBORNIK stručnih radova“, prvi takve vrste, nastalih na Međunarodnom skupu u okviru Kongresa Svetske tamburaške asocijacije, predstavljen je juče u sedištu planetarnog tamburaškog udruženja u Novom Sadu. Reč je o knjizi sa 12 radova eminentnih stručnjaka na četiri jezika, ruskom, engleskom, nemačkom i srpskom u kojoj je sa raznih aspekata sagledana tamburaška umetnost, očuvanje tradicije i kulture.
Dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije, naglasio je da je Tamburica fest svojim sadržajima i angažovanjem na negovanju baštine, doprinela da Novi Sad postane evropska prestonica kulture.
- Prvi put u istoriji je urađen zbornik ovakog tipa. On je namenjen kako učenicima, tako i stručnjacima ali i svim ljubiteljima tamburaške muzike. Reč je o delima stručnjaka iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, koja su prvi put objedinjena među koricama kao zavet buidućim generacijama. Svetski festival „Tamburica fest“ doprineo je svojim sadržajima da Novi Sad dobije epitet Evropske prestonice kulture 2021. godine s obzirom na to da pored izvođača okuplja i brojne stručnjake koji se bave etno muzikologijom, ali i književnike, pesnike, likovne umetnike… Prikazali smo ono u čemu smo najbolji na svetu, a to su tamburaši, svetski tamburaški festival i tamburaška kultura. 
Radovi po sadržaju su zapravo analize i priče o tamburaškoj muzici i njenom razvitku u Sloveniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Predstavljena je retrospektiva tamburice i njen položaj danas u društvu.
Jovan Adamov, umetnički direktor Svetske tamburaške asocijacije naglasio je da je ta Asocijacija logičan nastavak „Tamburica festa“, a da je Zbornik radova jedan od ciljeva promocije tamburaške muzike.
- Kada smo pre deset godina krenuli sa festivalom jedan od ciljeva bio je da tamburaši iz kafanskih prostora zauzmu koncertne dvorane, što sada nije retkost. Zahvaljujući našem radu i promociji tamburaške muzike tokom prethodnih 10 godina, tamburaši su učinili svoj repertoar raznovrsnijim i dokazali da mogu najkopleksnije repertoare da izvedu što je i tema zbornika. Nema ničeg što može da se svira na violini ili klaviru, a da ne može da se izvede i na tamburici. To je naš osnovni motiv i vodilja i biće u budućnosti – rekao je Adamov.
Julijana Jovanović, koja je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, autorka je jednog od stručnih radova u zborniku. 
- Moj rad se odnosi na nove pesme koje su komponovane i izvedne na svetskom taburaškom festivalu. Naime tamburaški orekstri su imali zadatak da nastupe sa autorskom pesmom, a moj zadatak je bio da istražim na koji način su se te kompozicije razvijale i da li su imale uspeha kod ljubitelja tamburaškog zvuka- rekla je Jovanovićeva.
Zbornik stručnih radova biće uručen kulturnim i obrazovnim insitucijama.


Na slici sa promocije- Julijana Jovanović, dr Jovan Pejčić, Jovan Adamov i Danilo Ninković

DSC_2889 DSC_2862 DSC_2830

JUBILARNI „TAMBURICA FEST 2017“ KRAJEM JUNA NA TRGU SLOBODE

SPEKTAKL ZA PRESTONICU KULTURE

OVOGODIŠNjI, 10. po redu svetski festival „Tamburica fest“ održaće se od 20. do 24. juna na Trgu slobode u Novom Sadu. Organizatori jedinstvene manifestacije tamburaške kulture odlučili su da umesto na Petrovaradinskoj tvrđavi, muzičku smotru povodom desetogodišnjeg jubileja upriliče u centru grada i sugrađane počaste besplatnim spektaklom.

Za sada je poznato da će nastupiti svi pobednički orkestri sa prethodnih devet festivala kao i 12 tamburaških sastava iz zemlje i regiona i gosti iz Kanade, Australije i SAD a učešće su potvrdili i Moskovljani, Ruski narodni orkestar od 50 članova. Kao i svake godine, očekuju se i koncerti regionalnih zvezda koje će nastupati u pratnji tamburaša.

- Ne bismo da odmah otkrijemo sve adute a takođe želimo da priredimo neka iznenađenja na radost poklonika našeg festivala. Činjenica da će se festival održati na Trgu slobode ogleda se u nameri da budemo bliži sugrađanima i kao poklon našem gradu, Evropskoj prestonici kulture 2021. godine. S obzirom na to da je u prethodnih devet godina na „tamburici“ nastupilo više od 160 orkestara sa svih meridijana i da je nastupe umetnika pratilo 500.000 posetilaca, uvereni smo da će i ove godine festival odisati negovanjem baštine- kaže dr Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“.

U NOĆI IZMEĐU SUBOTE I NEDELjE, 25. I 26. JUNA, ZAVRŠEN „TAMBURICA FEST 2016“

NOVOSADSKI ANSAMBL „ZORULE“ POBEDNIK OVOGODIŠNjEG FESTIVALA

NAJBOLjI tamburaški orkestar devetog po redu svetskog „Tamburica festa 2016“, na kojem se od 21. do 25. juna takmičilo 10 orkestara iz sedam zemalja je novosadski ansambl „Zorule“. To je odluka stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, profesora Franje Batoreka (Hrvatska), Spomenka Guzijana (RS BiH) i Danila Ninkovića (Srbija).
Glavnu festivalsku nagradu je Zoranu Bugarskom Brici, vođi ansambla „Zorule“, koji je inače proglašen i za najboljeg primaša, uručio dr Jovan Pejčić, direktor festivala.
Kovač Jožef iz Mađarske, člah „Mohača“ je najbolji basprimaš a Mario Sesvečan iz hrvatskog orkestra „Uspomena“ najbolji begešar.
Najbolju novu pesmu, „Lud za tobom“, doneo je srspki sastav „Tajna“ a najbolji vokalni solista je Stjepan Fortuna iz austrijskog sastava „Gradištanci“. Nagrade za umetnički izraz i negovanje tradicije osvojili su „Zlatna suza“ (Rumunija) i „Banjalučki merak“( RS BiH), a nagradu publike, orkestar „Garavi“ (Hrvatska). Novinarski žiri je nagradio orkestar „Sremska banda“ (Srbija).
- I ove godine na „Tamburica festu“ učesnici su pokazali visok, vrhunski kvalitet što nam je novi podstrek za naredni, 10. po redu i jubiralni festival koji će se održati dogodine u junu i za koji s pripremama krećemo već sutra- istakao je dr Jovan Pejčić, direktor festivala.
Na ovogodišnjoj smotri majstora tamburice u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, učestvovalo i 20 tamburaških bandi u revijalnom delu kao i zvedze estrade, Halid Bešlić, Zoran Kalezić, Zvonko Bogdan, Đorđe Čavić, orkestri „Dijako“, „Mesečina“, „Vojvođanski tamburaši“, orkestar Vase Jovanovića i „Hercenšlus“.

JANOŠ MESAROŠ, JEDAN OD NAŠIH NAJPLODONOSNIJIH UMETNIKA, NA „TAMBURICA FESTU 2016.“

TAMBURA NA PLATNU
NA konjima, njegovim, jedinstvenim, nadrealno razigranim, proputovao je ceo svet. Imao je izložbe slika na svim kontinentima a neostvarene su mu želje da se njegovi radovi vide u Rusiji i Indiji. Janoš Mesaroš (74), jedan od naših najplodonosnijih slikara, uveren je da će uskoro posetiti Moskvu i Njudelhi. Već gotovo pola veka je, na, kako kaže „slikarskom nebu“ na koje je, pored konja, postavio salaše i paore, čardake i bundeve… sve vezano za vojvođansku ravnicu.
Na svom platnu, veliča i tamburicu, povodom svetskog festivala, „Tamburica fest 2016.“, čiji je učesnik u okviru devetog saziva „Likovne kolonije“ na Petrovaradinskoj tvrđavi. Predstavlja se sa slikom „Lov na zlatnu tamburicu“ i ne krije radost druženja sa kolegama umetnicima i tamburašima.
O Često prstima doterujete boje na platnu a slika nastaje munjevitom brzinom pa ste, čini se, vispreniji od tamburaša?
-Slika nastaje za desetak minuta a tamburaši za tri minuta odsviraju pesmu koja postane hit, pa se ne bih takmičio po brzini prstiju- kaže Mesaroš.- Muzika je za dušu, razonoda za uši, slika za oči i ako platno, dok se gleda, donosi uzbuđenje, cilj je ostvaren. Inače, vezan sam za tamburicu u Novom Sadu, jer godinama najuspešniji muzikanti i instrumentalisti dobijaju moje slike na poklon.
O Sada ste neposredni učesnik svetskog festivala?
- Mnogo mi se dopada koncept „Tamburica festa“ jer i muzičari i publika uživaju, zajedno čuvaju tradiciju i neguju našu baštinu. Nadam se da sam doprineo slikom „Lov na zlatnu tamburu“, jer, kao što paor sanja belog konja, tako tamburaš sniva o zlatnom instrumentu.
O Vaša večita tema je Vojvodina?
-Tamo sam rođen, detinjstvo sam proveo i Panonska nizija je nešto najlepše što postoji. Ravnica ima posebnu draž, i kada se pogled pusti, vraća se tek za tri dana. Volim tu širinu koja oslikava i široku dušu Vojvođana, toplu i punu razumevanja- kaže Mesaroš.

TREĆI FESTIVALSKI DAN „TAMBURICA FESTA“ OBELEŽILA „FIJAKERIJADA“

VOŽNjA „ČEZAMA“ UZ TAMBURAŠE

FIJAKERI „okićeni“ tamburašima, koji su u sredu, 23. juna predveče okrenuli po „đir“ novosadskim ulicama, sve do centra grada, bili su zaštitni znak treće večeri „Tamburica festa 2016.“, devetog po redu svetskog tamburaškog festivala. U pet fijakera i čeza, udobno se, pored kočijaša, smestilo isto toliko tamburaških bandi i upriličili posebnu „zvučnu pozivnicu“ na Trg slobode, gde su se dešavali centralni programi.
Kolonu je poveo Branislav Begojev sa Salajke, sa svojim lipicanerima, Dravom i Jadranom, koji su vukli 70 godina star fijaker „švapske“ proizvodnje, „Štajervagen“.
- Uživanje je voziti fijaker inače, a posebno sada, kada su tu tamburaši i kada idemo paradno gradom- kaže Begojev.
U centru, na prepunom glavnom gradskom trgu, pred više hiljada ljubitelja tamburice, celovečernju zabavu otvorili su „Vojvođanski tamburaši“ sjajnim nastupom za uvod u pravu tamburašku žurku. Štafetu je preuzeo Đorđe Čavić, novosadski kantautor i kompozitor, „hitmejker“, koji je publiku razgalio pesmama „Lepa Novosađanka“ i „Mamurni ponedeljak“, kao i setnim šansonama, da bi na kraju večeri nastupili majstori iz Sombora, tamburaški orkestar „Mesečina“ pojačan bubnjevima i ozvučenjem. Sve to pratilo je više od 200 folkloraša, članova kulturno- umetničkih društava, pa je stvorena jedinstve slika čuvara tradicije.

TAMBURAŠKIM KARNEVALOM U UTORAK, 21. JUNA, NA SVETSKI DAN MUZIKE, POČEO DEVETI SVETSKI “TAMBURICA FEST 2016.“

„SIĆANI SLAVUJI“ POKRENULI LAVINU EMOCIJA

JEDINSTVENIM defileom gotovo 100 tamburaša iz 15 orkestara, koji su muzicirali šetajući centralnim gradskim ulicama na radost Novosađana, u utorak uveče je i zvanično počeo deveti po redu svetski „Tamburica fest 2016“ na kojem se do subote, 25. juna predstavlja 10 orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu i još pride, 20 domaćih bandi i zvezde estrade.

Tamburaški karneval poveli su najmlađi, orkestar „Sićani slavuji“ iz osnovne škole „Duško Radović“ sa Klise, predvođen Katarinom Krstić, devetogodišnjom učenicom, najmlađom učesnicom ovogodišnjeg festivala.

-Mnogo je lepo svirati uz toliko muzičara- kaže Katarina.- Nama je drago što učestvujemo i što se družimo sa pravim orkestrima. Mi inače vredno vežbamo a sada možemo da pokažemo šta samo naučili i da stičemo nova iskustva.

Gosti lokala u Zmaj Jovinoj, Dunavskoj i ulici Modene, bili su oduševljeni najpre tamburaškom, laganom šetnjom uz bećarac i „Jelo, Jeleno…“ da bi zabava dobila pun zamah kada su tamburaške bande zauzele svoja mesta po kafićima i po rasporedu udarila u tanane žice.

-Predivno, zaista neočekivano lepo i atraktivno- kaže Predrag Milivojev, (55) električar.- Volim muziku, posebno tamburašku i s namerom sam sa suprugom i kumovima došao da uživam u posebnom ambijentu. Potpuno je nov doživljaj slušati tamburaše u centru grada uz špricer i u dobrom društvu.

Novosađani su pozivali muzikante, naručivali omiljene pesme i veseljem, zajedno sa organizatorima, „otvorili“ ovogodišnju smotru čuvara muzičke tradicije.

Zdravko Stanojević (66), „begešar“ orkestra „Miris lipa“, inače penzioner i najstariji učesnik, naglašava da je prvi put za 42 godine tamburaške karijere, učestvovao u defileu gradskim ulicama.

-Ovo je zaista prvi put da se ovako nešto organizuje. Osećaj je predivan jer promovišemo našim sugrađanima neke stare vrednosti i muziku koja ne sme da se zaboravi. Takođe, i prilika je da se mi tamburaši međusobno vidimo, porazgovaramo i družimo- kaže Stanojević.

HALID BEŠLIĆ, BALKANSKA ESTRADNA ZVEZDA, POSLE DVE GODINE PONOVO NA „TAMBURICA FESTU“

OBOŽAVAM TAMBURAŠKI SPEKTAKL NA PETROVARADINU

-„Tamburica fest“ je jedna od najlepših priča u Srbiji. Tim rečima, Halid Bešlić, balkanska estradna zvezda, koji ove godine nastupa ponovo na Petrovaradinskoj tvrđavi, ne krijući emocije ističe u prvi plan zadovoljstvo dolaska u Novi Sad i najavljuje novi spektakl. Popularni pevač, na sceni već 37 godina, koji je održao na hiljade solističkih koncerata širom planete, ima 16 snimljenih i dva albuma uživo rasprodatih u milionskim tiražima, više od 500 humanitarnih koncerata najavljuje istinsko druženje sa publikom i njegovim fanovima.
-Spektakl čine tamburaši i 20.000- 30.000 ljubitelja istinske muzike, one iz duše i jedva čekam da dođem u Novi Sad- kaže Halid.- Pre dve godine sam bio na Tamburica festu i zaista je bio spektakl pa će, ako je po tome suditi, od 21. do 25. juna, očekujem, biti još bolje. Ja ću, po tradiciji i običaju tamburaške smotre, najpre na koncertu koji je u subotu, 25. juna, nastupiti u pratnji tamburaškog orkestra sa sedam- osam pesama, a u drugom bloku sa mojim bendom. Inače, moje pesme se nalaze u repertoaru tamburaških orkestara na ovim prostorima. Reč je o pesmama koje imaju upravo tu tamburašku nit i redovno se dešavalo da s tamburašima, bez probe, odsviramo i otpevamo te pesme.
Specijalni gost na koncertu Halida Bešlića u revijalnom delu „Tamburica festa 2016.“, biće Zoran Kalezić.
-Nas dvojica imamo i duet i očekujem da će sve to mnogo dobro da izgleda i da će publika biti zadovoljna, što je najvažnije. Bio sam njegov gost na koncertu u „Sava centru“, sada mi on uzvraća gostovanje i izvesno je da će nekoliko svojih pesama takođe otpevati u pratnji tamburaškog orkestra- kaže Bešlić.

LIKOVNA KOLONIJA „TAMBURICA FEST 2O16“ I OVE GODINE NA PETROVARADINU

SLIKARI UZ TAMBURAŠE
POSEBAN doprinos „Tamburica festu“, festivalu koji svojim sadržajima podržava Novi Sad u kandidaturi za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, daju likovni umetnici. Jer, na ovogodišnjem, devetom po redu svetskom tamburaškom festivalu, na kojem će od 21. do 25. juna, na Trgu slobode u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti tamburaški orkestri iz osam zemalja, tradicionalno će se održati i deveti saziv Likovne kolonije „Tamburica fest 2016“, na kojoj učestvuje – devet likovnih umetnika.
Svoje radove predstaviće slikari: Janoš Mesaroš, Branka Stojsavljević, Slobodan Miljević, Silvija Jelačić, Kolja Obrovski, Saša Dobrić, Igor Cvejanović, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan.
-Umetnički doživljaj odnosa muzike i slike iz godine u godinu se produbljuje i uglavnom se biraju autori sa više smisla i oni koji mogu trenutno da daju najviši doprinos – kaže Borivoj Popržan, selektor Likovne kolonije.- Zadovoljstvo je što ove godine nastupa devet slikara u okviru festivala „tam-tam burice“, koji su ne samo sa zadovoljstvom prihvatili nego i obradovani kolonijom sa temom sinestezije etnomuzikologije i likovnosti, u procesu saosećajnosti progledanja, osluškivanja i oslikavanja.
I ovogodišnji saziv slikara ima za cilj da povisi svest o opravdanosti i unapređenju likovnog sadržaja festivala, da tematskim angažovanjem i razgovorima ispuni atmosferu izoštrenim, bistrim i osveženim mislima umetnika, doprinese afirmaciji kolonije u okviru festivala.
- Likovna kolonija se održava u impresivnom eksterijeru koji svojim uzvraćenim pogledom sa Petrovaradinske tvrdjave na svetsku reku inspiriše zajedno sa Fruškom gorom i doprinosi razvoju teme. Na poseban način procesualnošću sinestezijom, sećanjem na bivše more, prevodi osluškivanje u pojam slike. Učesnicima ovogodišnjeg saziva biće zadovoljstvo što će se družiti sa četiri – pet tamburaških sastava koji će doprineti ulepšavanju ambijenta Petrovaradinske tvrđave direktno iz pera i žice – istakao je Popržan.

IZLOŽBA

Izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest 2016“ biće otvorena u petak, 24. juna u 20 časova na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave (ispred ateljea Borivoja Popržana). Smotru slikara koji će predočiti 20 radova otvoriće naš istaknuti umetnik, Janoš Mesaroš.

Potpis pod sliku
SLIKARI Doprinos likovnjaka festivalu tamburaša

SNIMANjE PROMOTIVNOG SPOTA RTV VOJVODINE I „TAMBURICA FESTA“

TAMBURAŠKI SPEKTAKL ZA PRESTONICU KULTURE
NA Petrovaradinskoj tvrđavi danas, 7. juna, je počelo snimanje televizijskog spota RTV Vojvodine i „Tamburica festa“ za promociju jedinstvenog festivala tamburaštva, podršku kandidaturi Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine kao i predstavljanje turističkih potencijala grada. Više od stotinu tamburaša, 100 članova mešovitog hora kao i 50 plesnih parova i članova kulturno- umetničkih društava muziciralo je po Štrausovim notama „Na lepom plavom Dunavu“ i uz tamburaške hitove i upriličilo spekatkularnu scenu na platou ispred sat – kule.
-Zaista je predivan osećaj svirati na platou ispred čuvene sat kule i to jednu od najlepših kompozicija za tambure, „Na lepom plavom Dunavu“- kaže Saša Šćitaroci- Obad, tamburaš.
Jadranka Gojić, pi ar festivala „Tamburica fest“ naglašava da su organizatori oduševljeni odazivom tamburaša koji su po ko zna koji put pokazali ljubav prema umetnosti i značaju čuvanja tradicije.
-Atmosfera je predivna i rezultat će, sasvim je izvesno biti najbolji. Ovo snimanje je zapravo najlepši uvod u predstojeće festivalske dane koji počinju 21. juna ulicama Novog Sada uz tamburaše pa sve do 25. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi- rekla je Gojićeva.
Ovogodišnji, deveti po redu svetski tamburaški festival održaće se od 21. do 25. juna u Novom Sadu i na Patrovaradinskoj tvrđavi uz učešće 10 tamburaških sastava iz sedam zemalja u takmičarskom delu i zvezda estrade u revijalnom delu festivala Zvonko Bogdan, Halid Bešli, Zoran Kalezić, orkestar „Dijako“…
DSC_6438

DSC_6412

DSC_6393

NOVI VODITELjSKI TANDEM NA OVOGODIŠNjEM “TAMBURICA FESTU 2016“

JADRANKA UZ ALEKSANDRA

OVOGODIŠNjI, deveti po redu svetski tamburaški festival, „Tamburica fest 2016“, koji će da se održi od 21. do 25. juna u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, obeležiće i novi voditeljski par, Jadranka Gojić, inače vodeći vokal u ženskom tamburaškom sastavu „La banda“, koja ujedno ima ulogu i „pi- ara“ festivala i Aleksandar Filipović, „čovek rođen da bude novinar“, urednik i voditelj „Tablioda“, jedne od najgledanijih emisija zabavnog karaktera.
- Za mene je to veliki izazov- kaže Jadranka.- Volim izazove i prvi put ću da se oprobam na tom polju i smatram da ću dobro da se snađem. S obzirom na to da sam od oktobra 2014. godine vokalna solistkinja „La bande“, imam iskustva na sceni, pred kamerama, reflektorima i publikom. Tim „Tamburica festa“ je uz mene, podržavaju me svi, veruju u mene i to je olakšavajuća okolnost. Takođe, imam veliku podršku i od Aleksnadra. Karakterno smo različiti ali upravo zbog toga ćemo se dobro slagati i čast mi je što ću s njim sarađivati.
Zanimljivo je da će ovogodišnji voditelji festivala na Petrovaradinu najaviti svoj nastup u nekoliko najznačajnijih emisija u našoj zemlji a ono što je posebna karakteristika promocije „Tamburice festa“ je to što i Jadranka i Aleksandar obožavaju da pevaju.
- Veliko mi je zadovoljstvo što ću ove godine sa mlađom koleginicom Jadrankom biti deo nove energije „Tamburica festa’“…- kaže Filipović.- Poziv da se pridružim uspešnom timu „“Tamburica festa“ doživljavam kao kompliment i veoma mi je drago što ći imati priliku da najavim nastupe sjajnih tamburaških orkestara i ,svakako, legende na muzičkoj sceni, Zvonka Bogdana i Halida Bešlića. Veliko prijateljstvo me veže sa gospodinom Bešlićem koji je prvi meni dao intervju, kada su u pitanju srpski mediji. Posetio sam njegov dom i napravili smo sjajnu emisiju. Takođe, tamburaška muzika je zapravo ono što ja lično najviše volim da slušam i nešto što meni jako prija. Ovaj festival je uvek doprinosio gledanosti moje emisije pošto su svi učesnici bili gosti „Tablioda“, bilo kroz gostovanje u studiju ili kroz priloge… Posto, smatram da je i moja emisija brend evo već dvadesetak godina a ”Tamburica” zove samo najbolje i najpopularnije izvođače a to je dosta doprinelo rejtingu i kvalitetu moje emisije. Stoga dobrodošli na „Tamburica fest“ koji će dobiti svoj novi adrenalin i energiju.

OD PONEDELJKA 23.05.2016. POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA FINALNO VEČE TAMBURICA FESTA 2016.

CENA ULAZNICE U PRETPRODAJI IZNOSI 500,00 RSD.
100 NAJBRŽIH KUPACA UZ SVAKU KUPLJENU ULAZNICU DOBIJA JEDNU ULAZNICU GRATIS!
Tamburica fest 2016 traje pet dana: prva dva dana festival se održava u centru grada i to u Katoličkoj porti, ulici Modene, Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, treći dan festival se održava na Trgu slobode a četvrti i peti dan na Petrovaradinskoj tvrđavi.
PRVA ČETIRI DANA FESTIVALA ULAZ JE SLOBODAN!
Četvrtog dana festivala, 24.06. na Petrovaradinskoj tvrđavi, nakon takmičarskog dela, imaćete priliku da uživate u nastupu Zvonka Bogdana, a nakon toga i tamburaškog sastava Dyaco iz Hrvatske.
Finalno veče festivala, 25.06. na Petrovaradinskoj tvrđavi, nakon takmičarskog dela, svečanog proglašenja pobednika, uručenja nagrada i nastupa naših prijatelja iz Ruskog narodnog orkestra iz Moskve, koncert će održati Halid Bešlić sa svojim specijalnim gostom Zoranom Kalezićem.
Ulaznica za finalno veče festivala iznosi 700,00 dinara, a u pretprodaji je možete kupiti po ceni od 500,00 dinara.
ulaznice mozete kupiti na biletarnicama gigstixa, a prodajna mesta možete videti na www.gigstix.com
VIDIMO SE NA TAMBURICA FESTU! ☺

NA ZAHTEV PUBLIKE, OVOGODIŠNjI „TAMBURICA FEST 2016“ TRAJAĆE PET DANA, OD 21. DO 25. JUNA

SVETSKI FESTIVAL ZA SVETSKI DAN MUZIKE

UMESTO tri festivalska dana, kako je najpre bilo planirano, ovogodišnji „Tamburica fest 2016“, deveti po redu svetski festival čuvara tamburaške tradicije, zbog velikog interesovanja publike, trajaće pet dana, od 21. do 25. juna i održaće se u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi. 
To je potvrdio dr Jovan Pejčić, direktor festivala i naglasio da „Tamburica fest 2016“ počinje 21. juna, upravo na Svetski dan muzike i kao podrška Gradu Novom Sadu za evropsku prestonicu kulture 2021. godine. 
Uvodna četiri dana festivala ulaz će biti besplatan, a ulaznica za peto, završno festivalsko veče na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je proglašenje pobednika i dodela nagrada, košta 500 dinara u pretprodaji.
- Ovogodišnji „Tamburica fest“ imaće uvertiru u centru Novog Sada, od 21. do 23. juna, kada će na Trgu slobode, Katoličkoj porti, Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici 15 tamburaških orkestara zabavljati Novosađane u „Tamburaškoj promenadi“ od 19 do 23 časa.- kaže Pejčić.- Tradicionalna fijakerijada održaće se u četvrtak, 23. juna i nastupima orkestra Vase Jovanovića, Mesečine i kantautora Đorđa Čavića na Trgu slobode uz koncerte članova kulturnoumetničkih društava. 
Za prestižne festivalske nagrade, na Petrovaradinskoj tvrđavi, takmičiće se 10 orkestara iz sedam zemalja. 
U petak, 24. juna, tambure će ukrstiti “Sremska banda” i „Zorule“ (Srbija), “Garavi”, (Hrvatska), “Crnogorski tamburaši” (Crna Gora) i „Mohački tamburaški orkestar“ (Mađarska) a u revijalnom delu te večeri nastupiće legendarni Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima i orkestar „Dijako“ iz Đakova. 
Završno veče festivala, u subotu, 25. Juna, takmičiće se „Bečki tamburaši“ (Austrija), “Zlatna suza” (Rumunija) “Uspomena” ( Hrvatska) “BL Merak” (RS BiH) i “Tajna” ( Srbija). Revijalni deo obeležiće Ruski narodni orkestar a za kraj, nastupa Halid Bešlić sa svojim orkestrom i specijalnim gostom, Zoranom Kalezićem.

Krenula i tamburica

Zastavama Tamburica festa, danas u podne “okićen” je centar Novog Sada, Zmaj Jovina i Dunavska ulica na radost prolaznika i sugrađana koji su lep i sunčan prolećni dan provodili uz pićence u tamnošnjim kafićima.

BEBI AXIT TAMBURICA 11 MAJ 075 BEBI AXIT TAMBURICA 11 MAJ 063 BEBI AXIT TAMBURICA 11 MAJ 056 BEBI AXIT TAMBURICA 11 MAJ 052 BEBI AXIT TAMBURICA 11 MAJ 045 BEBI AXIT TAMBURICA 11 MAJ 044

c70a59cd161a48971261a1adbe8a7ad8ed3fc64a66109d5d87ac5da686f83942_full d6038f4de2e7106f7938653c4f19666e1f713ca56d284b65dd7a3c09dfc259e9_full

“TAMBURICA FEST“ I RTV VOJVODINA SNIMAJU PROMOTIVNI TV SPOT

100 TAMBURAŠA NA PETROVARADINU


„TAMBURICA fest“ i RTV Vojvodina snimiće televizijski spot višestruke namene za promociju jedinstvenog u svetu festivala tamburaštva, podršku kandidaturi Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine i predstavljanje turističkih potencijala grada. To su u razgovoru s novinarima potvrdili dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora, Jovan Adamov, umetnički direktor, Danilo Ninković, muzički urednik i Dina Vranešević, član Uprave i naglasili da će se spot snimati na Petrovaradinskoj tvrđavi i poznatim delovima Novog Sada uz učešće više od 100 tamburaša, 100 članova mešovitog hora i čak 50 plesnih parova.
- Snimanje je zakazano početkom maja a dolaze nam tamburaši iz svih delova Srbije- kaže dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora „Tamburica festa“.- Pored Petrovaradina, snimaćemo i na svim značajnim lokacijama u gradu, od Matice srpske, Trga slobode, Katoličke porte… Reč je zapravo o dva spota, s muzičkom podlogom oslonjenom na tradiciju u kojem se prikazuju virtuozi tamburice kao i na „klasiku“, čuvenu Štrausovu „Na lepom plavom Dunavu“, kompoziciju nastalu upravo kod nas, kada je poznati kompozitor boravio u Futogu. Naravno, pratnja je tamburaška.
Uz „majstore pera i žice“ nastupiće i članovi nekoliko novosadskih horova i plesni parovi na različitim, reprezentativnim destinacijama grada.
Po rečima Jovana Adamova, umetničkog direktora „Tamburica festa“, cilj je promocija Novog Sada i fstivala koji već devet godina okuplja najbolje tamburaše sveta.
- Ove godine, „Tamburica fest“ će od 23. do 25. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi predstaviti stvaralaštvo 10 orkestara iz čak osam zemalja, što je rekordan broj. Uz njihovo nadmetanje, za nagradu stručnog žirija, nastupiće i zvezde estrade u revijalnom programu a uvereni smo da će i na devetom po redu festivalu biti vrhunski, izuzetno kvalitetan nivo izvođača-rekao je Adamov.
Danilo Ninković, umetnički direktor „Tamburica festa“, naglasio je da se prilikom izbora takmičarskih orkestara vodi računa o umetničkom utisku.
- S obzirom na to da činimo značajan deo po pitanju umetničke, kulturološke i turističke promocije grada, imamo odgovornost da kvalitet učesnika bude zaista vrhunski. Festival počinje 23. juna na Trgu slobode gde su svi ljubitelji umilnog zvuka dobrodošli, a nastavlja se 24. i 25. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi- rekao je Ninković.

Tamburica fest 2016

Deveti po redu svetski tamburaški festival “Tamburica fest” održaće se 21-25.06.2016. godine, i to 21-23.06.2016. godine na Trgu slobode, a 24-25.06.2016. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Poziv svim našim prijateljima

Poštovani prijatelji,

Tamburica Fest i Radio televizija Vojvodine zajednički učestvuju u produkciji grande promocije kulturoloških i istorijskih vrednosti grada Novog Sada. Radi se o snimanju spota na Petrovaradinskoj tvrđavi, i na još nekoliko značajnih lokacija u Novom Sadu, koji treba da prezentuju naše najveće tradicionalne kulturološke vrednosti.

Potrebno nam je više stotina muzički i scenski edukovanih prijatelja koji bi učestvovali u ovom projektu koji za cilj ima da, na najvišem svetskom nivou, predstavi tamburaše, folklorna društva, horove, naše umetnike, pesnike i slikare. Zato Vas pozivamoda uzmete učešće i da svi zajednonapravimo promotivni film, spot, koji će se koristiti za promociju grada Novog Sada u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, za promociju najvećeg svetskog tamburaškog festivala – Tamburica Festa i za privlačenje što većeg broja turista u naš grad i našu zemlju.

Nadamo se da ćete sa oduševljenjem, sa kojim i mi Vas pozivamo, prihvatiti da budete deo našeg kreativnog tima, jer poruka ovog dopisa je ljubav ka muzici, folkloru, umetnosti, plesu, horu i svemu onome što nas vekovima krasi.

Prijave i informacije:  tamburicafest@yahoo.com

Jovan Adamov 063/591-343

Danilo Ninković 063/532-465

Srdačan pozdrav,

Vaš prijatelj

Jovan Pejčić

Novi Sad, 25.03.2016. godine

Konkurs

Organizacioni odbor „Tamburica fest – a“ raspisuje

KONKURS

za učestvovanje tamburaških orkestara na IX svetskom TAMBURICA FEST – u

u Novom Sadu, Petrovaradinska tvrđava, od 23. do 25. juna 2016. godine.

Pravo učešća na festivalu imaju tamburaški sastavi pod sledećim uslovima:

- Tamburaški sastav koji konkuriše može da ima najmanje 5, ili najviše 12 članova.

- Izvođač pojedinac, instrumentalista ili pevač, može učestvovati isključivo u jednom sastavu.

- Tamburaški sastav može biti dopunjen sa najviše dva akustična – ne tamburaška instrumenta koji se koriste uz tambure u kraju odakle orkestar dolazi.

- Učesnici takmičenja izvode program koji se sastoji od:

a) slobodnog dela u kome učesnici izvode instrumentalne i vokalno-instrumentalne kompozicije bez žanrovskih ograničenja, kao i spletove kompozicija koji podrazumevaju delove pesama spojene u jednu muzičku celinu.

b) nova autorska kompozicija, festivalski žiri će ocenjivati u kategoriji – Najbolja nova kompozicija Tamburica festa.

Organizator zadržava pravo konačnog odabira repertoara, kao i korekcije vremena nastupa u zavisnosti od okolnosti u datom trenutku. Ukupno trajanje nastupa tamburaškog sastava je do 15 minuta.

Način prijavljivanja izvođača

Potrebno je da orkestri u pismenoj formi dostave Organizatoru Tamburica festa prijavu sa sledećim podacima:

1. Biografiju tamburaškog sastava. Obavezni elementi biografije su: puno ime i prezime svakog člana sastava i koji instrument svira. Puno ime i prezime osobe za kontakt sa brojem telefonom, adresom i e-mail adresom ako ima.

2. Spisak svih pesama koje će kandidati izvoditi na festivalu – sa imenima autora muzike, teksta i aranžmana. Preporuka je da na repertoaru bude što više opšte poznatih – popularnih kompozicija.

3. Sastavi koji izvode novu kompoziciju treba da dostave – pored naziva kompozicije i imena autora muzike, teksta i aranžmana – kao i tekst nove kompozicije, notni zapis ili audio snimak.

4. Što kvalitetniji audio ili video snimak sastava – može da bude i sa nastupa uživo. Audio snimak dostaviti na CD-u ili MP3 formatu, a video snimke poslati u DVD formatu.

5. Fotografije moraju biti tako urađene da se svi članovi sastava jasno vide i poslati ih na CD-u ili putem interneta.

Pristigli materijali na Konkurs za “Tamburica fest 2016.” će poslužiti Organizatoru za uvid u izvođački i estetski kvalitet prilikom odlučivanja o prijemu orkestara. Dostavljeni materijali na Konkurs se ne vraćaju.

Rok za prijavljivanje je do 30. 03. 2016. godine.

Prijave se podnose poštom ili lično, na adresu: Bulevar Jaše Tomića 1, 21000 Novi Sad, Srbija

sa naznakom PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA TAMBURICA FESTU 2016.

Prijave se mogu dostaviti i elekronskom poštom na adresu:

tamburicafest@yahoo.com ili adamovjoca@gmail.com

Organizator će obavestiti sve odabrane učesnike nakon odluke Selekcione komisije Festivala, najkasnije do 5. 04. 2016. godine.

Orkestri koji se budu kvalifikovali za takmičenje obavezuju se da pismeno potvrde svoje učešće Organizatoru najkasnije do 10. 04. 2016. godine.

SVETSKA TAMBURAŠKA ASICIJACIJA DODELILA PRIZNANjA NA TAMBURAŠKOM FESTIVALU U KUMANOVU U MAKEDONIJI

OVACIJE TAMBURAŠIMA IZ SRBIJE

Festival u Kumanovu obeležili orkestri iz Novog Sada i Deronja 

Tamburaši iz Srbije, novosadska „La banda“ i orkestar Neše Jovanovića iz Deronja su uz predstavnike Svetske tamburaške asocijacije, pobrali ovacije na 11. internacionalnom Tamburaškom festivalu u Kumanovu, na kojem su se 22. i 23. avgusta predstavili i orkestri iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
Sjajnim nastupima na centralom gradskom trgu pred više hiljada ljubitelja setnog zvuka, naši „majstori pera i žice“ su po svemu obeležili tradicionalnu smotru tamburaša u Makedoniji čiji su organizatori tom prilikom dobili i specijalna priznanja Svetske tamburaške asocijacije.
- Prezadovoljne smo našim koncertom i oduševljene prijemom publike u Makedoniji- ističe Julijana Jovanović, vođa ženskog tamburaškog orkestra „La banda“.- Predstavile smo se repertoarom iz oblasti svetske pop kulture pa evergrin hitovima i savremenim kompozicijama, pomalo iznenadile publiku.
„La banda“ je prvi ženski tamburaški orkestar koji je za 11 godina nastupio na festivalu u Kumanovu, što je bio poseban doživljaj za publiku i organizatore. 
Jednako uspešan koncert zabeležila je i „Reprezentacija Deronja“, najtamburaškijeg sela na planeti, predvođena čuvenim Nešom Jovanovićem čiji su umilni zvuci tamburice razgalili posetioce. Deronjčani su u „best of“ programu izveli nadaleko čuvene naše narodne pesme a u čast domaćina i nekoliko makedonskih kompozicija u njihovom aranžamnu i osvojili srca publike.
Delegacija Svetske tamburaške asocijacije, na čelu sa predsednikom dr Jovanom Pejčićem i umetničkim direktorom Jovanom Adamovim, kao i članovima Draganom Jankovićem i Đorđem Čavićem, dodelila je posebna priznanja organizatorima festivala u Kumanovu.
- Svetska tamburaška asocijacije, čije je sedište u Novom Sadu, pomno prati dešavanja u oblasti tamburaške muzike u svetu, a posebno pregaoce koji ne posustaju. Organizatori festivala u Kumanovu traju već 11 godina, okupljaju čuvare tradicionalne muzike iz čitavog regiona i po svemu zaslužuju nagradu- istakao je dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije, koji je uručio priznanja Zoranu Damjanovskom, gradonačelniku Kumanova i Ninu Veličkovskom, umetničkom direktoru festivala.
Novosadska delegacija na festivalu u Kumanovu, čelnici Svetske tamburaške asocijacije i članovi orkestara Neše Jovanovića i „La banda“, imali su i poseban prijem kod gradonačelnika Zorana Damjanovskog.
- Zaista smo izuzetno srdačno dočekani i to na nivou grada Kumanova- kaže Jovan Adamov, umetnički direktor Svetske tamburaške asocijacije i „Tamburica festa“.- Razgovori su bili konstruktivni i očekujemo da dosadašnja odlična saradnja bude još uspešnija i bogatija.

KUMANOVO DAMJANOVSKI PEJCIC I VELICKOVCSKI PRIZNANJE NINU

SINOĆ U NOVOM SADU ZAVRŠEN OSMI „TAMBURICA FEST“

„ŠIL DIL DAJ“ NAJBOLjI ORKESTAR

Ovogodišnji, osmi po redu svetski tamburaški festival „Tamburica fest 2015“ obeležio je „Šil dil daj“, orkestar iz Hrvatske, koji je proglašen za najbolju tam,burašku bandu. Pobednicima je nagradu ururčio dr Jovan Pejčić, predsednik Scetske tamburaške asocijacije i idejni tvorac festivala.

NAgrada za najboljeg primaša takođe je otišla u ruke „Šil dil daja“, njihovog najisturenijeg člana, Daneta Meseljevića kojem je nagradu uručio predsednik generalnog sponzora, Mile Dragić.

NAjbolji begešar je Filip Ćosić („Za našu dušu), a najlepšu novu pesmu izveo je Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Najbolji vokalni solista je Nino Veličkovski, pevač Kumanovskih tamburaša iz Makedonije, dok je nagrada za interpretaciju pripala tamburašima iz Mađarske, Bonderšaj. Za negaovanje tamburaške tradicije nagrađen je orkestar „Banat“ iz Mađarske , nagrada medija pripala je ženskom tamburaškom orksetru „Ruž“ iz Hrvatske dok je nagradu publike poneo tamburaški orkestar Banjaluke.

-Za osam godina imali smo više od 2.000 gostiju, učesnika muzičara iz 16 zemalja i stekli isto toliko novih prijatelja koji pronose lep glas o našem gradu, jer su dočekani i ispraćeni kao pravi prijatelji. Poneli su lepe utiske o Novom Sadu i Srbiji i posebno hvala ovogodišnjim učesnicima koji su doprineli uspehu festivala. TAmburica fest je brend svetskog karaktera koji širi ljubav i prijateljstvo. ZAhvaljujući tambuirašima, počevši od Janike Balaža pa na ovamo, širimo najlepšu priču i pozitivnu energiju sa tamburaških žica- poručio je dr Jovan Pejčić, predsednim Organizacionog odbora festivala.

Ove godine na Tamburica festu takmičilo se 11 orkestara iz sedam zemalja a u revijalnom delu programa nastupali su Zvonko Bogdan, Željko Bebek i Željko Samardžić, koji je sinoć, celovečernjim koncertom stavio tačku na festival. Sjajne nastupe imali su Danka Ubiparip i Đorđe Čavić, kao i Ansambl virtuoza narodnih instrumenata Rusije pri Moskovskoj filharmoniji.

3

TAMBURAŠI UKRŠTAJU PERA I ŽICE

Na glavnoj bini osmog po redu svetskog tamburaškog festivala, „Tamburica fest 2015“, u noći između petka i subote mnogobrojnim ljubiteljima tamburice, kao i stručnom žiriju, predstavilo se šest tamburaških bandi, orkestar „Ljubinka Lazića“ (Srbija), „Banat“ (Mađarska), „Šil dil daj“ (Hrvatska), „Kumanovski tamburaši i Nino Veličkovski“ (Makedonija), „Da zna zora“ (Srbija), „Bondersolj“ (Mađarska). 
Zatim je uz vatromet na ceremoniji svečanog otvaranja nastupio legendarni Zvonko Bogdan, sa svojim nadaleko čuvenim tamburašima u specijalnom programu. Takođe sjajan nastup zabeležio je ugledni novosadski kantautor, Đorđe Čavić uz pratnju ženskog tamburaškog orkestra „La banda“.
Kraj festivalske večeri obeležio je legendarni roker, Željko Bebek koji je „sentiš“ hitovima „Bijelog dugmeta“ kao i njegovim popularnim kompozicijama uz pratnju čak 34 tamburaša na sceni, potsetio na neka stara vremena i razgalio publiku koja ga je čak četiri puta vraćala na bis.
Pre muzičkih dešavanja, na Terasi Likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave, otvorena je izložba slika osme po redu Likovne kolonije „Tamburica fest“ na kojoj učestvuje osam slikara iz Srbije i Republike Srpske u selekciji Borivoja Popržana.
Večeras, u subotu 27. juna, poslednje festivalske večeri s početkom u 21 čas nastupaju „Preloški muzikanti“ (Slovenija), „Za našu dušu“ (Srbija), „Akrobih“- KUD „Napredak“ (Austrija), „Ruž“ (Hrvatska) i „Gradski tamburaški orkestar Banjaluka“ (RS BiH). Od 23 časa nastupiće Danka Ubiparip i „Ad libitum“ i spektakularni Ansambl mladih virutoza orkestra narodnih instrumenata Rusije „N.P. Osipova“, članovi Moskovske filharmonije. Posle toga sledi proglašenje pobednika i dodela festivalskih nagrada i za kraj, celovečernji koncert Željka Samardžića sa svojim orkestrom.

Krenuli Fijakeri

Fijakeri okićeni tamburašima, krenuli su danas nešto posle 17 časova od hotela „Novi Sad“ do centralnog gradskog trga. Posebnu fijakerijadu ulepšale su promoterke ovogodišnjeg „Tamburica festa“ raspoređene na šest fijakera dvoprega, kao i majstori tambure koji su veselom pesmom pozivali Novosađane da se pridruže na Trgu slobode, gde oko 18. 15 – 18.30 časova počinje celovečernji program na čelu sa tamburaškim orkestrom „Mesečina“ iz Sombora.

a_sajt

KONGRES SVETSKE TAMBURAŠKE ASCOCIJACIJE UVOD U TAMBURICA FEST

Napokon je krenulo. Otvaranjem drugog poredu Kongresa svetske tamburaške asocijacije, danas u 15 časova u Svečanom salonu hotela „Novi Sad“, u okviru kojeg je i Naučni skup na temu etnomuzikologije, praktično su počela dešavanja na ovogodišnjem „Tamburica festu 2015“.

Kongres je otvorio dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije koji je naglasio da je sve počelo 2008. godine, kada je ostvarena ideja o tamburaškom festivalu na livadi u Deronjama.

-Od tada smo napravili mnogo toga, prevazišli prvobitni prostor i preselili se u Novi Sad, na Petrovaradinsku tvrđavu, na zadovoljstvo Novosađana. U našoj priči, koja traje već osam godina, nastupilo je više od 1.500 tamburaša iz 14 zemalja. Uvek su najbolji osvajali nagrade a o tome svedoči činjenica da nikada nije bilo primedbi na kvalitet, i to je jedan od razloga zašto smo to što smo danas. Imamo podršku gradskih i poktajinskih struktura i uz pomoć prijatelja i ljubitelja muzike, uspeli smo da podignemo tamburu u čitavom regionu. Gostovali smo u Banjaluci, Zagrebu, obilazili festivale u Županji, Crnoj Gori… To je naša misija, da se okupimo oko tambure- rekao je Pejčić.

Učesnike drugog kongresa Svetske tamburaške asocijacije i Naučnog skupa, pozdravio je i Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, koji je istakao da je potrebno čuvati tradiciju i da tamburica spaja ljude.

-Da nam se Tamburica fest desio pre dve decenije, ne bismo imali poplavu šunda i kiča. Tamburica je uvek spajala ljude i činiće to i ubuduće a festival je, kao i mnogo toga dobrog, bilo teško napraviti i održati na ovim prostorima gde se uspeh ne prašta i gde ne prolazi ono što nije komercijalno- rekao je Pavlov.

Na Naučnom skupu radove su predstavili profesor mr Zoran Mulić, Branko Davidović, Damir Zajec, Ivan Mamužić, profesor Mihael Ferić i Emir Perkić. Rad Naučnog skupa nastavlja se i u petak, 26. Juna, od 10 do 13 časova, kada će svoje radove predočiti profesor Franjo Batorek, mr Marija Dumnić, Stipan Jaramazović, mr Julijana Jovanović, profesor Đura Parčetić i Miro Marinković. 

DSC_9670_sajt

LIKOVNA KOLONIJA „TAMBURICA FEST 2O15“ U ZNAKU „OSMICE“

Sve u znaku „osmice“. Na ovogodišnjem, osmom po redu svetskom tamburaškom festivalu, na kojem će od 25. do 27. juna, na Trgu slobode u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti tamburaški orkestri iz osam zemalja, tradicionalno će se održati i osmi saziv Likovne kolonije „Tamburica fest 2015“, na kojoj učestvuje – osam likovnih umetnika.
Svoje radove predstaviće Korina Gubik iz Sente, Đerđi Ačaji iz Sombora, Boško Vukojević iz Banjaluke, Velja Bugarin iz Kovina, Miodrag Miljković, Zoran Babin, Slobodan Bajić i Borivoj Popržan iz Novog Sada.
-Umetnički doživljaj odnosa muzike i slike iz godine u godinu se produbljuje i uglavnom se biraju autori sa više smisla i oni koji mogu trenutno da daju najviši doprinos- kaže Borivoj Popržan, selektor Likovne kolonije.- Zadovoljstvo je što ove godine nastupa osam slikara u okviru festivala „tam-tam burice“, koji su ne samo sa zadovoljstvom prihvatili nego i obradovani kolonijom sa temom etnomuzikologije i likovnosti, jer im predstoji proces da zažmure, osluškuju i oslikavaju.
I ovogodišnji saziv slikara ima za cilj da povisi svest o opravdanosti i unapredjenju likovnog sadržaja festivala, ali i da tematskim razgovorima ispuni atmosferu i izoštrenim, bistrim i osveženim mislima umetnika, doprinese afirmaciji kolonije u okviru festivala.
- Likovna kolonija se održava u impresivnom eksterijeru koji svojim uzvraćenim pogledom sa Petrovaradinske tvrdjave na svetsku reku inspiriše zajedno sa Fruškom gorom i svakako da doprinosi razvoju teme. Na poseban način procesualnošću sinestezijom, sećanjem na bivše more, prevodi osluškivanje u pojam slike. Učesnicima ovogodišnjeg saziva biće zadovoljstvo što će se i družiti sa četiri- pet tamburaških sastava koji će doprineti ulepšavanju ambijenta Petrovaradinske tvrdjave direktno iz pera i žice- istakao je Popržan.
Izložba radova sa ovogodišnje likovne kolonije „Tamburica fest 2015“ biće otvorena u petak, 26. juna u 20 časova na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave (ispred ateljea Borivoja Popržana).
PRES TIM
TAMBURICA FEST 2015

OVE GODINE U OKVIRU „TAMBURICA FESTA 2015“ KONGRES SVETSKE TAMBURAŠKE ASOCIJACIJE I NAUČNI SKUP

U okviru ovogodišnjeg, osmog po redu svetskog tamburaškog festivala „Tamburica fest 2015“, održaće se i drugi Kongres Svetske tamburaške asocijacije kojem će prisustvovati delegati Skupštine tog planetarnog tela tamburaštva. Poznato je da je sedište Svetske tamburaške asocijacije u Novom Sadu, jednoglasnom odlukom na Osnivačkoj skupštini na kojoj je aklamacijom svih delegata zbog izuzetnih zasluga za unapređenje tamburaške muzike, tradicije i kulture, za predsednika izabran dr Jovan Pejčić, idejni tvorac i prvi čovek „Tamburica festa“. Njeogovom izboru je, svakako, doprineo svetski tamburaški festival koji je po ocenama svih učesnika najznačajniji i najveći tamburaški događaj na svetu svih vremena.
Ove godine uz Kongres, održaće se i Međunarodni naučni skup na kojem će predavanja upriličiti i svoje radove predočiti najveći autorireti tamburaške muzike: mr Branko Davidović, predsednik Evropskog tamburaškog saveza iz Republike Srpske, profesor Mihael Ferić iz Hrvatske, profesor mr Zoran Mulić iz Novog Sada, Damir Zajec iz Slovenije, Ivan Mamužić iz Mađarske, Emir Prekić iz Crne Gore, profesor Franjo Batorek iz Hrvatske, mr Marija Dumnić iz Beograda, Stipan Jaramazović iz Subotice, mr Julijana Jovanović iz Novog Sada, profesor Đura Parčetić iz Sombora i Miro Marinković iz Republike Srpske.
Oni su u svojim radovima obradili najinteresantnije teme iz oblasti kompozicije, aranžmana, etnomuzikologije, tehnike muziciranja, sociološkog i psihološkog uticaja tamburaške muzike na pozitivne vibracije ljudske egzistencije i društva. Naučni skup će se održati u Svečanoj sali hotela „Novi Sad“, koji je inače, oficijelni hotel svetskog tamburaškog festivala. 
U četvrtak, 25. juna, Naučni skup trajaće od 15 do 18 časova a u petak, 26. juna od 10 do 13 časova.
Svi zainteresovani koji bi želeli da prisustvuju predavanjima mogu da se prijave na adresu akreditacije.tamburicafest@gmail.com, Bojani Marović 063665766.
Cilj naučnog skupa je da se svake godine razmene dosadašnja iskustva i izlože nove ideje i vizije u cilju unapređenja tamburaške muzike i srećnijeg društva. Jer, muzika je, kako i pesma kaže, najkraći put do sreće. 
Festival „Tamburica fest 2015“, Kongres Svetske tamburaške asocijacije i Naučni skup sa internacionalnim učešćem, daju orgoman doprinos da Novi Sad ponese epitet evropske prestonice kulture.

NAJLEPŠE PESME „TAMBURICA FESTA“

„Tamburica fest 2015“, osmi po redu svetski tamburaški festival, koji će uz učešće 12 orkestara u takmičarskom delu, kao i nastupa zvezda estrade u revijalnom delu programa da se održi na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 25. do 27. juna, obeležiće i jedinstveno izdanje –cd „Najlepše nove pesme Tamburica festa“. Reč je o albumu sa čak 19 novih, autorskih kompozicija nastalih upravo na najvećoj svetskoj smotri majstora pera i žice koji će biti svečano promovisan ljubiteljima setnog zvuka na ovogodišnjem festivalu.

-Uvođenjem propozicija festivala, po kojima svaki od učesnika u takmičarskom delu ima obavezu da se predstavi sa sopstvenom, novom pesmom, pokrenuli smo kreativne momente kod brojnih orkestara- kaže Danilo Ninković, muzički urednik „Tamburica festa“.- Tako smo u sveopštoj krizi autorstva dobili impozantan broj novih kompozicija koje ostaju u legat i koje čine esenciju festivala. Animirali smo mlade autore bez žanrovskih ograničenja kada je reč o tamburi i tradiciji, odnosno, modernom izrazu, načinili selekciju i izvukli kvalitet koji je zabeležen na cd-u.

Tu su, pre svega, pobedničke pesme „Moja jesen“ i „U mom zagrljaju“, sjajnih orkestara „Mesečina iz Sombora i „La banda“ iz Novog Sada kao i novi hitovi Đorđa Čavića i „Romanse“, orkestra „Hajo“, „Vojvođanski san“, „Zorule“, Ravnica“, „Taslidža“, „Tuzlanskih tamburaša“…

Ninković takođe naglašava da je „Tamburica fest“ internacionalni festival koji podrazumeva globalnu tamburašku priču i mesto mu je u centru tamburaškog sveta, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Festivalska dešavanja koja su počela 2008. godine u Deronjama, iz kolevke smo pomerili u centar tamburaškog sveta, na Petrovaradinski tvrđavu, gde je i mesto za globalnu tamburašku priču. Iz godine u godinu smo podizali kvalitet a organizacioni deo sveli na rutinu, tako da smo dobili prostor i vreme za kreativne i lepe momemnte u muzici umesto puke interpretacije- zaključio je Ninković.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE U SUSRET OVOGODIŠNjEM, OSMOM PO REDU SVETSKOM TAMBURAŠKOM FESTIVALU „TAMBURICA FEST 2015“ OD 25. DO 27. JUNA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Organizatori festivala, dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora, Jovan Adamov, umetnički direktor i Danilo Ninković, muzički urednik, najavili spektakl na Tvrđavi sa brojnim gostima iz osam zemalja i nastupima zvezda estrade
Željko Samardžić, uz Zvonka Bogdana i Željka Bebeka, ovogodišnji specijalni gost „Tamburica festa 2015“, očekuje sjajnu atmosferu i druženje s ljubiteljima dobrog zvuka

„Tamburica fest 2015“, ovogodišnji, osmi po redu svetski tamburaški festival, održaće se od 25. do 27. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi uz učešće 12 tamburaških orkestara iz osam zemalja u takmičarskom delu, zvezda estrade Zvonka Bogdana, Željka Bebeka i Željka Samardžića u revijalnom delu programa i specijalnih gostiju iz Moskovske filharmonije, Srpskog narodnog pozorišta i čuvenih tamburaša i vokalnih solista. 
To su na konferenciji za novinare, održanoj u utorak, 26. maja u Svečanoj sali hotela „Novi Sad“ potvrdili dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora svetske smotre tamburaša i umetnički rukovodioci festivala, Jovan Adamov i Danilo Ninković, kao i naša zvezda, Željko Samardžić, koji će celovečernjim koncertom u subotu 27. juna „zatvoriti“ ovogodišnji festival.
-Uvertira u festival biće 25. maja na novosadskom Trgu slobode gde ćemo uz fijakerijadu oformiti etno selo, predstaviti stare zanate, razne rukotvorine i binu sa tamburašima, orkestrom „Mesečina“ iz Sombora. Muzički program festivala podređen je tamburašima a ove godine naši specijalni gosti biće Željko Samardžić i Željko Bebek, koji će u tradiciji, pored celovečernjeg nastupa, otpevati nekoliko pesama uz pratnju tamburaša- istakao je Pejčić.
Festival će u petak, 26. juna, nastupom posle takmičarskog programa na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti legendarni Zvonko Bogdan, počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije i ovogodišnji dobitnik posebnog priznanja Evropske unije za doprinos kulturi. Pored toga, publiku na festivalu razgaliće i ženski tamburaški orkestar „La banda“ sa vokalnim solistom Đorđem Čavićem. Treće festivalsko veče nastupiće u revijalnom programu vrhunski orkestar „Ad libitum“ koji će pratiti Aleksandra Sašu Petrovića, prvaka opere Srpskog narodnog pozorišta i Danku Ubiparip, vokalnu soliskinju iz Beograda kao i specijalni gosti iz Rusije, virtuozi narodnih isntrumenata članovi Moskovske filharmonije pod imenom „N.P. Osipova“ i vokalni solista Daša Kubcova.
- Kada me pitaju koja mi je omiljena boja, odgovorim: šarena. Mene oduševljava upravo to šarenilo u Novom Sadu i Vojvodini, ta raznolikost u repertoaru. Nadam se divnom koncertu i jedva čekam da sa publikom na Petrovaradinskoj tvrđavi razmenim emocije i energiju. Sećam se da sam krajem 70.- tih godina prošlog veka ovde u Novom Sadu sa grupom „Neoplanti“ krenuo na turneju po tadašnjem Sopvjetskom savezu. Tada sam upoznao i Jocu Adamova i mnogo lepih stvari vezuje za Novi Sad. U repretoaru imam više pesama koje sam radio sa Sarajevskim tamburašima i pevao muziku legendarnog Zvonka Bogdana kojeg sam upoznao i dobio komplimente. Pevaću nekoliko mojih pesama uz tamburaški pratnju, kao što su „Ne žalim što umirem za tobom…“, „Duša mi je prazna…“, „Da me nije redom bi sve kafane propale…“ a iskreno, mogu da budem pristojna zamena Zvonku Bogdanu jer sam naslušan njegove muzike i tamburaša- istakao je Željko Samardžić i novinarima otpevao uvertiru „Te oči tvoje zelene…“.

JOVAN PEJCIC 26 MAJ ZELJKO SAMARDZIC 26 MAJ 4

KONKURS

Organizacioni odbor „Tamburica fest – a“ raspisuje

KONKURS
za učestvovanje tamburaških orkestara na VIII svetskom TAMBURICA FEST – u
u Novom Sadu, Petrovaradinska tvrđava, od 25. do 27. juna 2015. godine.

Pravo učešća na festivalu imaju tamburaški sastavi pod sledećim uslovima:
– Tamburaški sastav koji konkuriše treba da ima najmanje 5, a ne više od 12 članova.
- Tamburaški sastav koji konkuriše, svoj repertoar izvodi na tradicionalnim tamburaškim instrumentima, uz mogućnost dopune sa najviše dva akustična – ne tamburaška instrumenta koji se koriste uz tambure u kraju odakle orkestar dolazi.
- Izvođač pojedinac, instrumentalista ili pevač, može učestvovati isključivo u jednom sastavu.
- Učesnici takmičenja izvode program koji se sastoji od:
a) slobodnog dela u kome učesnici izvode instrumentalne i vokalno-instrumentalne kompozicije bez žanrovskih ograničenja, kao i spletove kompozicija koji podrazumevaju delove pesama spojene u jednu muzičku celinu.
b) nova autorska kompozicija, festivalski žiri će ocenjivati u kategoriji – Najbolja nova kompozicija Tamburica festa.
Organizator zadržava pravo konačnog odabira repertoara, kao i korekcije vremena nastupa u zavisnosti od okolnosti u datom trenutku. Ukupno trajanje nastupa tamburaškog sastava je do 15 minuta.

Način prijavljivanja izvođača

Potrebno je da orkestri u pismenoj formi dostave Organizatoru Tamburica festa prijavu sa sledećim podacima:
1. Biografiju tamburaškog sastava. Obavezni elementi biografije su: puno ime i prezime svakog člana sastava i koji instrument svira. Puno ime i prezime osobe za kontakt sa brojem telefonom, adresom i e-mail adresom ako ima.
2. Spisak svih pesama koje će kandidati izvoditi na festivalu – sa imenima autora muzike, teksta i aranžmana. Preporuka je da na repertoaru bude što više opšte poznatih – popularnih kompozicija.
3. Sastavi koji izvode novu kompoziciju treba da dostave – pored naziva kompozicije i imena autora muzike, teksta i aranžmana – kao i tekst nove kompozicije, notni zapis ili audio snimak.
4. Što kvalitetniji audio ili video snimak sastava – može da bude i sa nastupa uživo. Audio snimak dostaviti na CD-u ili MP3 formatu, a video snimke poslati u DVD formatu.
5. Fotografije moraju biti tako urađene da se svi članovi sastava jasno vide i poslati ih na CD-u ili putem interneta.

Pristigli materijali na Konkurs za “Tamburica fest 2015.” će poslužiti Organizatoru za uvid u izvođački i estetski kvalitet prilikom odlučivanja o prijemu orkestara. Dostavljeni materijali na Konkurs se ne vraćaju.

Rok za prijavljivanje je do 20. 03. 2015. godine.

Prijave se podnose poštom ili lično, na adresu: Bulevar Jaše Tomića 1, 21000 Novi Sad, Srbija
sa naznakom PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA TAMBURICA FESTU 2015.
Prijave se mogu dostaviti i elekronskom poštom na adresu:
tamburicafest@yahoo.com ili adamovjoca@gmail.com

Festivalske nagrade

Organizator svetskog Tamburica festa 2015., na osnovu odluke stručnog žirija festivala dodeljuje sledeće nagrade:

Nagrada za najbolji orkestar Festivala
Nagrada za najboljeg primaša
Nagrada za najboljeg basprimaša
Nagrada za najboljeg begešara
Nagrada za najlepšu novu pesmu Tamburica festa 2015.

Specijalna nagrada za najboljeg vokalnog solistu
Specijalna nagrada za umetnički izraz
Specijalna nagrada za negovanje tamburaške tradicije
Specijalna nagrada za interpretaciju
Specijalna nagrada žirija publike
Specijalna nagrada žirija medija

Organizator će obavestiti sve odabrane učesnike nakon odluke Selekcione komisije Festivala, najkasnije do 5. 04. 2015. godine.
Orkestri koji se budu kvalifikovali za takmičenje obavezuju se da pismeno potvrde svoje učešće Organizatoru najkasnije do 10. 04. 2015. godine.
Svi orkestri dolaze na Festival o svom trošku – po pravilima većine internacionalnih festivala. Organizator o svom trošku obezbeđuje pun pansion u hotelu “Novi Sad”, Bulevar Jaše Tomića 1, 21000 Novi Sad, za vreme boravka učesnika iz inostranstva, kao i za domaće sa udaljenih destinacija, a za sve ostale ishranu u toku takmičenja.

Dodatne informacije na:
tel +381 63 591 343, +381 21 442 944, e-mail: tamburicafest@yahoo.com ili adamovjoca@gmail.com kao i na www.tamburafest.com

Jovan Adamov, umetnički direktor Festivala

ZAVRŠEN SEDMI SVETSKI TAMBURAŠKI FESTIVAL

CECA OSVOJILA TAMBURICU

Pobednik ovogodišnjeg svetskog tamburaškog festivala, „Tamburica fest 2014“ na kojem je od 26. do 29. juna u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupilo 12 ansambala iz devet zemalja u takmičarskom delu, kao i Zvonko Bogdan, Svetlana Ceca Ražnatović i sastavi „Dijako“ i „Biseri“, jeste pančevački orkestar „Vojvođanski san“. Tako je odlučio stručni žiri, a njima je glavnu festivalsku nagradu uručio dr Jovan Pejčić, predsednik organizacionog odbora „Tamburica festa“.

Najlepšu novu autorsku pesmu izveo je novosadski ženski orkestar „La banda“ koji je poneo i epitet najlepšeg ansambla na festivalu dok je za najboljeg primaša proglašena Ana Mihaljević, primašica orkestra „Dunavkinje“ iz mađarskog grada Mohača. Najbolji vokalni solista je Aleksandra Radović koja je nastupila sa orkestrom „Kozarski biser“ iz Republike Srpske.

Nagrade žirija za interpretaciju, umetnički izraz, negovanje tradicije poneli su orkestri „Tamburjaši“ iz Slovenije, „Taslidža“ iz Crne Gore i „Đuvegije“ iz Sombora. Specijalne nagrade žirija poneli su „Savski valovi“ iz Hrvatske i „La banda“ iz Novog Sada.

Festival su, pored takmičara, sjajnih orkestara sa svih strana sveta, pa čak i iz Australije i SAD, kao i iz regiona, obeležili celovečernji koncerti Zvonka Bogdana u petak uveče i koncert balkanske dive, Svetlane Cece Ražnatović poslednje festivalsko veče i naravno, sjajno vodstvo na bini Ivana Ivanovića i Jovane Pejčić.

LIKOVNA KOLONIJA
Na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave u okviru Tamburica festa 2014., održana je likovna kolonija u selekciji Borivoja Popržana, uglednog novosadskog umetnika. U sedmom sazivu kolonije pored selektora Popržana, učestvovali su slikari Saša Dobrić, Sibila Petenji, Bojan Kiridžić, Igor Obrovski i Slobodan Bajić.

- Novosadski umetnici su i ovaj put veoma dobrim radovima dali doprinos na temu etnos, muzikologija likovnost i publici predočili stvaralaštvo u skladu sa standardima festivala koji neguje tradiciju- istakao je Popržan.

PRVO TAKMIČARSKO VEČE NA „TAMBURICA FESTU 2014“

TAMBURAŠI RAZGALILI PUBLIKU

Umilni zvuci tananih žica obojili su „Gibraltar na Dunavu“ prve takmičarske večeri sedmog po redu svetskog tamburaškog festivala. U petak, 27. juna uveče,  na Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupom šest orkestara počelo je ukrštanje tambura koje je pratilo više od 8.000 ljubitelja muzike. Smotru su otvorili „Biće skoro propast sveta“, prošlogodišnji pobednici Tamburaškog sabora u Deronjama, orkestar sa epitetom najbolje kafanske bande i odmah povisili atmosferu u publici. Dule Tamburica i prijatelji iz Australije su nastavili takođe u žestokom ritmu sa tradicionalnim pesmama a štafetu su zatim preuzeli „Slavonci“ iz Vinkovaca sa svojim „šokačkim“, praskavim stilom. „Dunavkinje“ iz Mađarske, predvođene damama ostavile su sjajan utisak, jednako kao i „Kozarski biser“ iz Rs BiH, u čijem je sastavu šest devojaka i momaka. Tačku na prvo takičarsko veče stavile su članice novosadskog ženskog ansambla „La banda“ i oduševile publiku sjajnim interpretacijama filmske muzike na tamburicama.

U revijalnom delu programa nastupili su „Dijako“ iz Hrvatske i legendarni, Zvonko Bogdan, koji je celovečernjim  koncertom ponovo oduševio publiku. Doajen panonske šansone je u svom stilu nosio koncert, komunicirao i energiju razmenjivao sa obožavaocima koji su hitove pevali uglas s njim.

Program se nastavlja večeras na Petrovaradinskoj tvrđavi  ukrštanjem tambura drugih šest orkestara, posle čega sledi ceremonija proglašenja pobednika i dodele festivalskih nagrada. Publici će se u revijalnom delu predstaviti orkestar „Biseri“ iz Subotice  azatim sledi celovečernji koncert balkanske dive, Svetlane Cece Ražnatović.

Otvorena likovna kolonija Tamburica Fest 2014

Na Terasi likovnog kruga Petrovaradinske tvrđave u petak 27. juna, otvorena je izložba slika nastalih na likovnoj koloniji Tamburica festa 2014. Borivoj Popržan, selektor sedmog po redu saziva naglasio je da su i ovaj put umetnici, Saša Dobrić,Sibila Petenji, Bojan Kiridžić, Igor Obrovskii Slobodan Bajić, dali doprinos na temu etnos , muzikologija likovnost i publici predočili stvaralaštvo u skladu sa standardima festivala koji neguje tradiciju.

BOJAN KIRIDZIC BORIVOJ POPRZAN IGOR OBROVSKI SASA DOBRIC SIBILA PETENJI

POČEO SEDMI SVETSKI TAMBURAŠKI FESTIVAL „TAMBURICA FEST 2014“

Povorkom fijakera „okićenih“ tamburašima i jedinstvenom promenadom novosadskim ulicama od hotela „Novi Sad“ Bulevarom oslobođenja do „Štranda“, zatim kejom preko Bulevara Mihajla Pupinado centra grada, danas  45 minuta posle 17 časova je u Novom Sadu počeo sedmi po redu svetski tamburaški festival „Tamburica fest 2014“. Najava za smotru tamburaša, na kojoj će u petak i subotu na Petrovaradinskoj tvrđavi da se takmiči 12 orkestara iz devet zemalja uz revijalne koncerte Zvonka Bogdana i Svetlane Cece Ražnatović i orkestre „Dijako“ i „Biseri“, usledila je zatim na Trgu slobode. 

JELENA PI AR FESTIVALA KUDA S OVIM BEGESOM PREDSEWDNIK ORG ODBORA JOVAN PEJCIC SMESTIO SE BEGES tamburasi 2 26 jun UKL ZASTAVE FESTIVALA

DANAS POČINjE „TAMBURICA FEST 2014“

FIJAKERI POKREĆU ŽICE TANANE
Povorkom fijakera „okićenih“ tamburašima i jedinstvenom promenadom novosadskim ulicama danas, u četvrtak, 26. juna u 17 časova, počeće „Tamburica fest 2014“, sedmi svetski tamburaški festival na kojem se do subote 28. juna za titulu najboljeg takmiči 12 orkestara iz devet zemalja dok u revijalnom delu programa nastupaju Zvonko Bogdan, Cvetlana Ceca Ražnatović i orkestri „Dijako“ i „Biseri“.
Večeras u 18 časova na Trgu slobode počeće celovečernji revijalni program nastupima folklornih ansambala kao i koncert tamburaškog orkestra „Mesečina“ iz Sombora. Festival će se u petak i subotu održati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

LIKOVNA KOLONIJA „TAMBURICA FEST 2014“

POETIKA NA PLATNU

U okviru svetskog tamburaškog festivala, „Tamburica fest 2014“, koji će da se održi od 26. do 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, i ove godine, sedmi put zaredom, učestvovaće i slikari na Likovnoj koloniji u selekciji uglednog umetnika Borivoja Popržana.

-Tema ovogodišnje likovne kolonije Tamburica festa je „Etnos = muzikologija = likovnost“ a svojim radovima predstaviće se slikari Saša Dobrić, Bojan Kiridžić, Igor Obrovski, Slobodan Bajić i Sibila Petenji. Izložba radova sa kolonije biće otvorena u petak, 27. juna  na Petrovaradinskoj tvrđavi – kaže Popržan.

U fundusu Likovne kolonije „Tamburica festa“ nalazi se gotovo 100 umetničkih dela, koliko je nastalo u prethodnih šest godina okupljanja slikara koja su takođe, kao i festival, imala internacionalni karakter.

LIKOVNA KOLONIJA TAMBURICA FEST 1

IVAN IVANOVIĆ I JOVANA PEJČIĆ, VODITELJI SVETSKOG TAMBURAŠKOG FESTIVALA „TAMBURICA FEST“

VODIMO VAS U NAJBOLJI PROVOD U OVOM DELU EVROPE !

Ivan Ivanović, najpopularniji televizijski voditelj i ove godine, ne krije, uživaće u svom poslu na „Tamburica festu 2014“, svetskom tamburaškom festivalu koji će se održati od 26. do 28. juna na Petrovaradinsko tvrđavi. Pored 12 sjajnih tamburaških orkestara iz devet zemalja, koji će nastupiti u takmičarskom delu programa, celovečernje koncerte imaće balkanska diva, Svetlana Ceca Ražnatović i legenda panonske šansone Zvonko Bogdan kao i orkestri „Dijako“ iz Đakova i „Biseri“ iz Subotice a kompletan program vodiće Ivan Ivanović i Jovana Pejčić.

- Uz koncerte Svetlane Ražnatović i Zvonka Bogdana, očekujem sjajan provod- kaže Ivanović.- Ceca je najveća zvezda na Balkanu u toj kategoriji muzike i mnogo smo dobri prijatelji pa znam da će biti veselo na njenom nastupu, tim pre što će nekoliko hitova otpevati u pratnji tamburaškog orkestra. Lično, više mi leže pesme Zvonka Bogdana i tamburaša, ali će na „Tamburica festu“ biti za svakog po nešto i znam da će se svi dobro provesti.

O Ne krijete simpatije prema tamburaškoj muzici?

-Ja sam pola Vojvođanin. Po majčinoj liniji sam „lala“, jer je baba iz Deliblata, deda iz Pločica, dakle Banaćini, dok je sa očeve strane deda iz Crne Gore a baba iz Like. To je kombinacija po kojoj sam u kući još kao dete uz ploče Bitlsa, Partibrejkersa… imao i dupli album Zvonka Bogdana i ta muzika je oduvek prisutna u mom životu i u mojoj porodici i razumljivo je što gajim ljubav prema tamburaštvu. Takođe, imam i određenu kilometražu po kafanama u koje i dalje redovno idem, ali manje pijem.

O  Već treći put zaredom vodite program na svetskom tamburaškom festivalu?

-Domaći sam u Novom Sadu, gradu koji obožavam a jedino Zvonko Bogdan ima više staža na svetskom tamburaškom festivalu od mene. To je fenomenalna menifestacija, sjajno organizovana po svetskim standardima, lep spektakl i događaj na kojem publika može da uživa u umeću virtouza i sluša vrhunske svetske umetnike. O aspektu festivala koji čuva i neguje tradiciju i baštinu, sve se zna. Pozivam ljubitelje muzike na najbolji provod u ovom delu Evrope koji može da se doživi jedino na Petrovaradinskoj tvrđavi- zaključio je Ivanović.

JOVANA PEJČIĆ

Uz Ivana Ivanovića, program na „Tamburica festu 2014“ ove godine vodiće  Jovana Pejčić,  Novosađanka, koja već sedam godina živi u gradu Montro, univerzitetskom i mondenskom centru na obali Ženevskog jezera, gde je zaposlena u Švajcarskoj grupi za edukaciju u okviru univerziteta te zemlje na mestu direktora za jugoistočnu Evropu. Ona je već bila na pozornici festivala u Deronjama, 2010. i 2011. godine, kada je  samostalno vodila kompletan program a ove godine imaće pratnju u liku najpopularnijeg voditelja na našim prostorima.

-Jovana je već u dva navrata bila voditelj svetskog tamburaškog festivala a sada prvi put radimo zajedno. Dobri smo prijatelji i jedva čekam da radim u tandemu sa tako divnom devojkom. Ona ima mnogo talenata a znam da će to sigurno dobro uraditi i da ćemo zajedno doprineti dobrom provodu na Petrovaradinskoj tvrđavi- kaže Ivanović.

TAMBURICA FEST NA ROĐENDANU SOS DEČJEG SELA U SREMSKOJ KAMENICI

Simboličnim potpisom memoranduma o saradnji „Tamburica festa“ i Dečjeg sela „dr Milorad Pavlović“ , danas u Sremskoj Kamenici, nastavljeno je druženje organizatora svetskog tamburaškog festivala i štićenika ustanove za decu bez roditeljskog staranja. Ugovor su baš na dan kada je obeleženo 39. godina uspešnog rada Dečjeg sela, potpisali dr Srđan Egić, direktor i dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora „Tamburica festa“ s namerom promovisanja zajedničke aktivnosti kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera. -Tamburica fest je dugogodišnji prijatelj naše kuće koji je, između ostalog, prošle godine donacijom od 800.000 dinara omogućio da deca letuju na moru. Drago nam je da je festival koji svojom misijom negovanja tradicije, čuvanje baštine i značajem u prevazilazi okvire grada, države i regiona stoji uvek uz nas- istakao je Egić i tom prilikom Pejčiću uručio plaketu „Dečji osmeh“. Sa svoje strane, Pejčić, prvi operativac festivala, naglasio je da je zadovoljstvo doprinositi prosperitetu Dečjeg sela i da će „Tamburica fest“ iskoristiti sve svoje potencijale da promoviše akciju „Pomozite sada“ koja je zasnovana slanjem humanitarne sms poruke na 5186. -Tamburica fest ima značajnu mesto u svetu, ogromnu podršku medija a od 26. do 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde na ovogodišnjem festivalu očekujemo veliku posetu, učesnici, tamburaši i zvezde estrade pozvaće publiku da pošalju humanitarni sms. To će, svakako biti i u okviru tv prenosa za gledaoce u zemlji i inostranstvu, koji ide i na satelitski program- objasnio je Pejčić i pozvao da se s reči pređe na dela ličnim primerom, pa je uz Egića i dr Branka Vidickog, predsednika Upravnog odbora Dečjeg sela, zajedno poslali humanitarni sms na 5186. NA fotografiji su Srđan Egić, Jovan Pejčić i Branko Vidicki 20 JUN SMS EGIC PEJCIC VIDICKI

SAOPŠTENJE SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 18. JUNA

„Tamburica fest 2014“, sedmi po redu svetski tamburaški festival, ove godine imaće dan više i održaće se od 26. do 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu uz učešće 12 orkestara iz devet zemalja, dok će u revijalnom delu programa celovečernje koncerte održati  Svetlana Ceca Ražnatović, legendarni Zvonko Bogdan i sjajni tamburaški orkestri „Dijako“ iz Đakova I “Biseri” iz Subotice.
Uvertira za ukrštanje pera i žica tamburaša sa svih meridijana, biće u četvrtak, 26. juna na Trgu slobode u centru Novog Sada, smotrom kulturno- umetničkih društava, tamburaških i folklornih ansambala, kojoj će prethoditi jedinstvena fijakerijada. Karavan sa fijakerima, „okićen“ muzikantima, krenuće u 17 časova od „Master centra“ novosadskim bulevarima do centra grada kod spomenika Svetozaru Miletiću, gde će publika od 18 časova besplatno moći da uživa u celovečernjem program folklornih ansambala I tamburaških bandi, kao jedinstvenom uvodu za glavne festivalske večeri na kojima će se zapravo odlučivati o novim pobednicima „Tamburica festa“.
Drugo festivalsko veče, u petak, 27. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, obeležiće takmičarski deo nadmetanjem šest orkestara dok će u revijalnom delu programa, tradicionalno nastupiti legenda panonske šansone Zvonko Bogdan, sa svojim čuvenim pratećim tamburaškim orkestrom pod rukovodstvom koncert majstora, Mileta Nikolića. Posebna poslastica za publiku biće nastup vrhunskog tamburaškog orkestra iz Hrvatske, „Dijako“ iz Đakova, čiji su članovi muziciranje doveli do savršenstva pa na zadovoljstvo ljubitelja odabranih nota izvode ne samo tamburaške standarde i poznate kompozicije, nego i džez, rok i pop  čuvene hitove.
Završno veče, u subotu, 28. juna, takođe na glavnoj festivalskoj bini na Petrovaradinskoj tvrđavi, proteći će u odmeravanju snaga novih šest orkestara, posle čega sledi svečana ceremonija proglašenja pobednika a zatim poslastica, celovečernji koncert Cece Ražnatović koja će najpre nastupiti sa tamburašima iz Subotice,  sastavom “Biseri” a zatim sa svojim orkestrom.
To su na konferenciji za novinare potvrdili dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora „Tamburica festa“, Jovan Adamov, umetnički direktor, Danilo Ninković, muzički urednik i Dina Vranešević, pomoćnik generalnog direktora RTS.
-Ove godine festival će početi na Trgu slobode u Novom Sadu 26. Juna, kada će od 17 do 22 časa publiku zabavljati fijakeri, tamburaši i folklorni ansambli. To veče, kao i naredno, drugo festivalsko veče na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak 27. Juna posetioci ne plačaju ulaz, a za treće veče, 28. Juna ulaznica košta 790 dinara.Očekujemo veliku posetu a imamo rezervacije iz BiH, RS, Slovenije, Hrvatske, Mađarske… Naš festival je koncipiran da 90 odsto programa bude zasnovano na tamburaškoj muzici a 10 odsto prelazimo u druge žanrove. Tako je, recimo, lane gost bio Halid Bešlić, a ove će to biti Svetlana Ceca Ražnatović. Gosti imaju obavezu da nastupe uz tamburaše a oni su magnet za publiku. Na festivale u sveti i u našem regionu dolazi oko 500-600 posetilaca a kod nas 15.000 ljubitelja muzike i na taj način popularišemo tamburaštvo- istakao je dr Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora festivala.
Danilo Ninković, muzički urednik, naglasio je da je ovogodišnja selekcija izvođača na Tamburica festu po meri publike i da će zadovoljiti stroge ukuse ljubitelja setnog zvuka tamburice.
-U dva takmičarska dana nastupiće 12 orkestara a u revijalnom delu, orkestri „Dijako“ i „Biseri“, legendarni Zvonko Bogdan i zvezda estrade Svetlana Ražnatović. Zanimljivo je da će Ceca Ražnatović pevati uz tamburaški orkestar. Ona to nije nikad pre činila a ovo je prilika da pokažemo zajedno da tambura nema granica- rekao je Ninković.
Jovan Adamov, umetnički direktor festivala istakao je da je vladalo ogromno interesovanje učesnika za ovogodišnju smotru na Petrovaradinskoj tvrđavi , pa da je prvobitni plan da nastupi 10 orkestara preinačen pa će učestvovati 12 ansambala.
-Imali smo navalu kvaliteta ali zbog minutaže nismo bili u prilici da primimo više od 12 orkestara u takmičarskom delu. Zanimljivo je da se pojavljuje sve više ansambala u kojima su se mlade dame latile tambure pa ćemo imati čak četiri orkestra sa damama. Takođe, ove godine imaćemo rekordan broj zemalja učesnica, jer nam pored evropskih dolaze orkestri iz Australije i SAD. Oni će imati po 15 minuta vremena da se prikažu u najboljem svetlu na velikoj bini. Negujemo autorski potencijal kako bi tamburaši odredili svoj umetnički izraz, pa će sve nove autorske pesme biti snimljene posle festivala na cd-u istakao je Adamov.
Dina Vranešević, pomoćnik generalnog direktora RTS potvrdila je da će i ove godine tri javna servisa, RTS, RTV i RTRS emitovati dešavanja sa Petrovaradinske tvrđave.
-Najveći teret podneće RT Vojvodine koja će signal slati RT Srbije i Republike Srpske putem direktnog prenosa ali i odloženog emitovanja. Signal će ići i u inostranstvo jer se emituje preko satelita – potvrdila je Vranešević.

 • Takmičarski program:  Petak, 27. jun
 • 21.00 – 22.30
 • 1. TO “Biće skoro propast sveta”, Deronje – Srbija
 • 2. TO “Dule Tamburica i prijatelji”, Australija
 • 3. TS ” Slavonci”, Vinkovci – Hrvatska
 • 4. TO “Dunavkinje”, Mohač
 • 5. TS “Kozarski biser”, Gradiška – RS BiH
 • 6. Ženski TO “La banda”, Novi Sad, Srbija
 • Revijalni program:
 • 22.45 – 23.40
 • TS “DYACO”, Đakovo, Hrvatska
 • 23.50 – 01.00
 • Zvonko Bogdan sa svojim orkestrom
 • Takmičarski program:    subota, 28. jun 21.00 – 23.00
 • 1. TO “Vojvođanski san”, Pančevo
 • 2. TO “Taslidža”, Pljevlja – CG
 • 3. TO “Tamburjaši”, Vipava – Slovenija
 • 4. TO “Batini bećari”, Rumunija
 • 5. TS „Savski valovi”, Zaprešić – Hr
 • Vok. sol. Valentina Žnidarić
 • 6. TO “Đuvegije”, Sombor
 • 7. Gosti: TO “Biseri”, Subotica – Najbolji TO 2013.
 • Ceremonija dodele nagrada
 • Revijalni program:
 • 23.15 – 01.00
 • Svetlana Ceca Ražnatović sa svojim orkestrom i TO “Biseri”
 • Voditelji  Jovana Pejčić i Ivan Ivanović
 • Stručni žiri: Miro Marinković (RS BiH), Marko Benić (Hrvatska) i Danilo Ninković (Srbija)