Humanitarni Fond

POMOĆ UGROŽENIMA OD POPLAVA

Humanitarni fond „Tamburica festa“, kao poseban segment čitave organizacije festivala, od samog osnivanja ne propušta priliku da pritekne u pomoć tamo gde je najpotrebnija. Humanitarni fond „Tamburica festa“ donirao je u maju 2014. godine za ugrožene od poplava 400.000 dinara, a Organizacioni odbor i mnogobrojni članovi svetskog tamburaškog festivala su Crvenom krstu u Novom Sadu predali pomoć u garderobi, sredstvima za ličnu higijenu, hrani, vodi… – Saosećamo sa ugroženima jednako kao i svi žitelji naše zemlje i želimo da doprinesemo da evakuisano stanovništvo bude bezbedno i da znaju da nisu sami. Naravno, nastavićemo da pomažemo u našim mogućnostima- izjavio je tom prilikom Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora „Tamburica festa“. Inače, humanitarni fond „Tamburica fest“ imao je niz akcija, najpre 2008. i 2009. godine kao donator žiteljima sela Deronje, kojima je sredstvima Svetskog tamburaškog festivala izgrađen i asfaltiran deo puta i infrastrukture, zatim crkvi Ćirila i Metodija na Telepu, pomogao lečenje Milana Ponjigera…

TAMBURICA FEST PREDAO DONACIJU DEČJEM SELU

Organizatori Svetskog tamburaškog festival “Tamburica fest” su 2013. Godine  posetili  Dečje selo u Sremskoj Kamenici i štićenicima, mališanima bez roditeljskog staranja, predali donaciju u vrednosti od 800.000 dinara. Štićenicima Dečjeg sela je tada najpotrebniji bio novac za letovanje pa  im je “Tamburica fest” na čelu sa dr Jovanom Pejčićem, predsednikom Organizacionog odbora, omogućio  boravak na moru. – Novac koji su nam donirali organizatori “Tamburica festa” obradovao je decu jer im je obezbeđeno letovanje, ali i neophodnu garderobu – naglasila je tom prilikom Milena Vasić Stupar, direktorka ustanove Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici.

TAMBURICA POKRENULA SKAZALjKE STARE…

Zahvaljujući donaciji svetskog tamburaškog festivala kompletno je renovirana čuvena sat – kula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Skazaljke stare na sat – kuli Bastiona svetog Luja, od kojih, jedinstveno je, mala beleži minute a velika sate, ponovo, od oktobra 2013. godine  pokazuju vreme lađarima, putnicima namernicima,  žiteljima Novog Sada, Petrovaradina…    Rekonstrukcija čuvenog sata, dopremljenog početkom 18. veka iz Alzasa, iz Francuske, kao poklon carice Marije Terezije, završena je posle dvomesečnih radova zahvaljujući donaciji „Tamburica festa“ od 800.000 dinara i uz saglasnost JP Poslovni prostor i nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Obnova sata koji je svojevrstan simbol grada obuhvatila je reparaciju fasade, obnovu spoljne strane mehanizma – kazaljki, zamenu šalukatri, pozlatu delova vetrokaza i čišćenje unutrašnjosti sata.

- Organizatori Tamburica festa su pokazali visoku svest o tome koliko je bitno ulagati u zajednicu. Radove na Petrovardinskoj tvrđavi smatramo izuzetno značajnim i svaka pomoć u obnovi kulturne baštine je posebno važna – rekla je tom prilikom Milanka Brkić, član gradskog veća za kulturu.